back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σφαγή τουλάχιστον 15 αμάχων στον Αφγανιστάν παρά την κατάπαυση πυρός

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα στο Αφγανιστάν, ημέρα κατά την οποία οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα για τρεις ημέρες με την ευκαιρία της Έιντ, της γιορτής για το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

“Όλοι οι μουτζαχεντίν (σ.σ. οι ιεροί πολεμιστές) του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν διατάσσονται να αναστείλουν όλες τις επιθέσεις εναντίον του εχθρού από την πρώτη ως την τρίτη ημέρα του Έιντ”, γιορτής η ημερομηνία της οποίας ορίζεται με βάση τη θέση του φεγγαριού και φέτος αναμένεται να αρχίσει είτε την Τετάρτη είτε την Πέμπτη.

Οι Ταλιμπάν απαγορεύεται να επισκεφθούν περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης ή να δώσουν “σε προσωπικό του εχθρού” πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.

Προς το παρόν η Καμπούλ δεν έχει σχολιάσει την ανακοίνωση των Ταλιμπάν.

Ωστόσο υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν μετά την 1η Μαΐου, όταν ξεκίνησαν επισήμως να αποχωρούν από την εμπόλεμη χώρα τα ξένα στρατεύματα. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως την 11η Σεπτεμβρίου.

Τουλάχιστον 11 άμαχοι σκοτώθηκαν όταν λεωφορείο επλήγη από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στον δρόμο στην επαρχία Ζάμπουλ, στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών. Άλλοι 28 επιβάτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε περίπου τα μεσάνυκτα.

Στο μεταξύ στη βόρεια επαρχία Παρουάν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη που είχε στόχο μικρό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 25 άνθρωποι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας και έναν πολιτικό. Άλλοι περίπου 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή.

Στη δυτική επαρχία Φάρα αντάρτες πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει σε θωρακισμένο όχημα κοντά σε σημείο ελέγχου του στρατού μερικά χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της επαρχίας, όπως επιβεβαίωσαν αρκετοί αξιωματούχοι.

Προς το παρόν υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για τον αριθμό των θυμάτων.

Ο κυβερνήτης της Φάρα, ο Ταζ Μοχάμαντ Τζαχίντ, δήλωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν στο σημείο ελέγχου, στο οποίο υπήρχαν 15 στρατιώτες. Ωστόσο τοπικός σύμβουλος, ο Σαχ Μάχμουντ Νάιμι, δήλωσε ότι κάτω από τα συντρίμμια εντοπίστηκαν τα πτώματα έξι στρατιωτών, ενώ τέσσερις ακόμη απήχθησαν από τους Ταλιμπάν, με την τύχη των υπολοίπων να είναι προς το παρόν άγνωστη.

Εξάλλου ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν επισκέφθηκε σήμερα το Αφγανιστάν για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Άσραφ Γάνι, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού του Πακιστάν, ο στρατηγός Κάμαρ Τζαβίντ Μπάζουα, θα συναντηθεί με τον Γάνι και άλλους Αφγανούς αξιωματούχους στην Καμπούλ, εξήγησαν αυτές οι πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους διότι δεν είχαν άδεια να μιλήσουν στον Τύπο.

Το Πακιστάν θεωρείται σημαντικός παίκτης στη διαδικασία ειρήνευσης στο Αφγανιστάν. Στο παρελθόν το Ισλαμαμπάντ έχει κατηγορηθεί ότι προσφέρει καταφύγιο στους αντάρτες, αλλά τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν αναγνωρίσει τις προσπάθειές του να πιέσει τους Ταλιμπάν να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τις τελευταίες εβδομάδες πηγές από τους Ταλιμπάν και διπλωμάτες έχουν επισημάνει στο Reuters ότι διαπραγματεύονται με τους αντάρτες ώστε να τους πείσουν να κηρύξουν εκεχειρία, να δεχθούν να παρατείνουν τη συμφωνία τους με τις ΗΠΑ –η οποία προέβλεπε την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ως τον Μάιο– και να εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες ενόψει και της σχεδιαζόμενης διάσκεψης στην Τουρκία.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα