back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Self test: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Διαβάστε επίσης

Δύο self test- ένα με έξοδα του εργοδότη και το άλλο δωρεάν από τα φαρμακεία- θα διενεργούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, έως ότου μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους του υποχρεωτικού self test (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, καθώς και σχολές οδηγών), θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.

Η προμήθεια των self test θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη από τον εργαζόμενο του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Tα self-test που θα παρέχονται από τον εργοδότη είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από σήμερα, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη 13 Μαΐου.

Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Για το νέο σύστημα του διπλού self test, παρέχεται περίοδος χάριτος και τα ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν, θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα