back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μειωμένα ενοίκια: Τι αλλάζει για τις αποζημιώσεις Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου

Διαβάστε επίσης

Μπορεί, όπως όλα δείχνουν τα “κουρέματα” επαγγελματικών και οικιακών ακινήτων να συνεχιστούν και τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και τον Ιούνιο σε περιορισμένη, όμως αυτή τη φορά, έκταση και με μικρότερο αριθμό δικαιούχων επιχειρήσεων και εργαζομένων ,ωστόσο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μάλλον θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή μέχρι τον Αύγουστο για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις των τριών αυτών μηνών.

Το ευτύχημα ειδικά για τον περασμένο Απρίλιο, είναι ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν προκαταβολικά,μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας από την ΑΑΔΕ, για τα “κουρέματα”,όπως έγινε με τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Δηλαδή, πρώτα θα γίνουν οι πληρωμές, εντός του Μαίου, και μετά θα κληθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να υποβάλλουν τις δηλώσεις COVID για τον Απρίλιο.

Οσον αφορά τον Μάιο τα πράγματα μάλλον θα είναι διαφορετικά καθώς άνοιξαν αρκετές κλειστές επιχειρήσεις (εστίαση,λιανεμπόριο κλπ) , ενώ ήδη εξαιρέθηκαν οι αποκαλούμενες πληττόμενες επιχειρήσεις, από την καταβολή μειωμένου κατά 40% επαγγελματικού μισθώματος.

Στις περιπτώσεις αυτές μάλλον θα προηγηθεί -όπως γινόταν παλαιότερα-η υποβολή δηλώσεων COVID από τους δικαιούχους ιδιοκτήτες ακινήτων και στη συνέχεια μέσα στον Ιούνιο, θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους.Για τον Ιούνιο, μελετάται από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, η διατήρηση του μέτρου των μειωμένων ενοικίων και όχι των μηδενικών ενοικίων , για όσες επιχειρήσεις λειτουργήσουν με περιοριστικούς όρους.Συγκεκριμένα :

* Απρίλιος: Μεταξύ 17 – 21 Μαίου θα καταβληθούν ενδεχομένως οι αποζημιώσεις για τα “κουρέματα” (100% και 40%) που έγιναν στα ενοίκια του Απριλίου,με την πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων έως και σε ποσοστό 80% των μισθωμάτων που δεν εισέπραξαν.

Η πληρωμή θα γίνει με βάση τις δηλώσεις Covid του Μαρτίου οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 14 Μαΐου 2021,ενώ εντός του Ιουνίου θα κληθούν να υποβάλλουν δηλώσεις COVID στην ΑΑΔΕ για τις αποζημιώσεις που πήραν προκαταβολικά.

* Μαΐος-Ιούνιος : Το τι θα ισχύσει για αυτούς τους δύο μήνες θα αποφασιστεί τον Ιούνιο ,εάν δηλαδή εφαρμοστεί με αυτοματοποιημένο τρόπο από την ΑΑΔΕ η προκαταβολή των μειωμένων ενοικίων και μετέπειτα η υποβολή δηλώσεων covid από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η το αντίστροφο.

Από την άλλη εκκρεμεί ακόμη η έκδοση υπουργικής απόφασης με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται για τον Απρίλιο πλήρη απαλλαγή ,για πέμπτο συνεχόμενο μήνα,από τα μισθώματα που πληρώνουν για ακίνητα που χρησιμοποιούν για τις δραστηριότητές τους.

Τα μηδενικά ενοίκια θα διατηρηθούν μόνο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά η ήταν κλειστές τον Απρίλιο (εστίαση) ,αλλά περιλαμβάνεται και το λιανεμπόριο παρότι άνοιξε εντός του Απριλίου.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινωθεί ,τα μηδενικά ενοίκια Απριλίου θα ισχύσουν για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών ,τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι.

Αντιθέτως δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο του μειωμένου κατά 40% μισθώματος από τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες κατέβαλαν ενοίκιο το οποίο ήταν «κουρεμένο» κατά 40%. Οσον αφορά τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού εάν σπουδάζει και διαμένει σε άλλη πόλη από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Για τον Ιούνιο οι επιχειρήσεις -δικαιούχες μειωμένων η μηδενικών ενοικίων θα είναι ακόμη λιγότερες και ο αριθμός τους θα εξαρτηθεί από το αναμενόμενο άνοιγμα της αγοράς που θα αφορά την μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Δικαιούχες μειωμένων η μηδενικών ενοικίων για τον Ιούνιο (υπό μορφή ενίσχυσης παρ ότι θα έχουν ανοίξει) μάλλον θα είναι οι επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να είναι κλειστές και τον Μάιο,εν όλω η εν μέρει, όπως γυμναστήρια, σινεμά, κλειστοί – εσωτερικοί χώροι διασκέδασης και εστίασης κλπ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα