back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κ. Χατζηδάκης: Σουρεαλιστική η συζήτηση περί κατάργησης του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων

Διαβάστε επίσης

Η διασφάλιση του 8ώρου, της πενθήμερης εργασίας και της εβδομαδιαίας απασχόλησης των 40 ωρών, όπως ισχύει σήμερα, αποτελούν την βάση των ρυθμίσεων του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο εντός της εβδομάδος τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε σουρεαλιστική την συζήτηση περί κατάργησης του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και 30 χρόνια, αλλά και στο 54% των επιχειρήσεων ολόκληρης της Ευρώπης.

Με το υπό προώθηση νομοσχέδιο, δίδεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο, όπου δεν υπάρχουν συνδικάτα, αποκλειστικά με αίτημα του να ζητήσει διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά και να αρνηθεί σχετική πρόταση του εργοδότη χωρίς καμία επίπτωση, εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, αυξάνεται και ενιαιοποιείται το ανώτατο όριο των αμειβομένων υπερωριών στις 150 ώρες από 120 που είναι σήμερα και καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για τον έλεγχο των ωραρίου εργασίας.

Επίσης, εισάγεται νέο πλαίσιο για την προστασία των εργαζομένων από την απόλυση, καθώς και δέσμη μέτρων για την στήριξη και προστασία των εργαζόμενων γονέων (ειδικές άδειες με αποδοχές και για τους δύο γονείς, απαγόρευση απόλυσης των νέων γονέων κά).

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα