back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Η Κλάρα και ο Ήλιος» του Καζούο Ισιγκούρο

Διαβάστε επίσης

Ο Νομπελίστας συγγραφέας επιστρέφει σε ένα δυστοπικό και πολύπλοκο σύμπαν, παρόμοιο με εκείνο του περίφημου μυθιστορήματός του «Μη μ’ αφήσεις ποτέ».

Στο κοντινό μέλλον, οι άνθρωποι καταφεύγουν στην αγορά εξελιγμένων μηχανών τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να αποφύγουν τη μοναξιά τους. Κάποιες από αυτές είναι προορισμένες για να κρατάνε αποκλειστική συντροφιά στα παιδιά, αποκαλούμενες εύστοχα ως Τεχνητοί Φίλοι. Ανάμεσά στις μηχανές, βρίσκεται και η αφηγήτρια του βιβλίου Κλάρα. Αγορασμένη από τη μικρή Τζόσι, η Κλάρα τροφοδοτείται από τον Ήλιο. Και σ’ αυτόν θα εναποθέσει τις ελπίδες της για να σώσει την άρρωστη φίλη της.

Ο Ισιγκούρο επανέρχεται σε όλα τα αγαπημένα θέματα που τον απασχολούν. Την περιπλοκότητα της φύσης μας, τις απρόσμενες επιπτώσεις των ενεργειών μας, την τυχόν συναισθηματική πλευρά της τεχνολογίας, την υπέρτατη λειτουργίας της πίστης, της αφοσίωσης και της αναπάντεχης θυσίας. Με την ιδιαίτερα γνώριμη και ευαίσθητη γραφή του, αποτυπώνει την αγωνία του για το αβέβαιο και ανησυχητικό αύριο, καταγράφει τους βαθύτερους προβληματισμούς και τη θλίψη του για τη σύγχρονη κοινωνία.

«Η γενιά μας κρατάει ακόμα τα παλιά συναισθήματα. Ένα κομμάτι μας αρνείται να τα αποχωριστεί. Το κομμάτι που θέλει να συνεχίσει να πιστεύει πως υπάρχει κάτι το απρόσιτο μέσα στον καθένα από μας. Κάτι που είναι μοναδικό και δε μεταφέρεται. Αλλά δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, τώρα πια το γνωρίζουμε. Κι εσύ το γνωρίζεις. Οι άνθρωποι της ηλικίας μας είναι δύσκολο να το παραδεχτούν. Αλλά πρέπει να το παραδεχτούμε. Δεν υπάρχει τίποτα εκεί μέσα».

Το νέο μυθιστόρημα του Καζούο Ισιγκούρο «Η Κλάρα και ο Ήλιος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου.

Κώστας Μοστράτος

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα