back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στις 10 Μαΐου η επιστροφή στα θρανία – Διανομή self tests από σήμερα για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Διαβάστε επίσης

Αντίστροφη μέτρηση για τους μαθητές γυμνάσιων, δημοτικών και νηπιαγωγείων οι οποίοι επιστρέφουν στα θρανία 10 Μαΐου. Οι προετοιμασίες στα σχολικά κτήρια είναι πυρετώδεις προκειμένου να υποδεχθούν τα παιδιά με όλα τα μέτρα ενάντια στον κορoνοϊό όπως ήδη συμβαίνει και στα λύκεια.

Οι μικροί μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους έχοντας στη σχολική τσάντα τους τη βεβαίωση του αρνητικού self test, το οποίο δηλώνεται στην ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας εκδίδεται η σχολική κάρτα, εφόσον βέβαια το τεστ είναι αρνητικό.

Το self test θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, τόσο στους μαθητές όσο και στο διδακτικό, το διοικητικό και το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων, ενώ και οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικές, ακόμα και νηπιαγωγεία

Οι μαθητές θα έχουν μαζί τους τη σχολική κάρτα όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής αρνηθεί να επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στο σχολείο, θα παίρνει απουσία και δεν θα γίνεται δεκτός στην τάξη. Μάλιστα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, ο μαθητής θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού έως ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Αν το τεστ είναι θετικό θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά test πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές – εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Επίσης, εκτός από τη διενέργεια των self tests κατ’ οίκον, στα σχολεία θα ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορoνοϊού, δηλαδή μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.

Επίσης θα υπάρχουν παντού αντισηπτικά και θα γίνονται σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, τακτικοί αερισμοί των χώρων, ενώ έχουν προβλεφθεί και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Επιπλέον, προβλέπεται η δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών/τριών που διαμένουν με ευπαθή άτομα.

Σε σχετική εγκύκλιο που εστάλη στα σχολεία, δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών/τριών που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α νοσήματα και την ένταξή τους στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην εγκύκλιο εξηγείται βήμα-βήμα η διαδικασία καθώς και τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 3 της με αρ. πρωτ. 14109/ΓΔ4/05-02-2021 ΚΥΑ (Β ́ 455).

Αναφορικά με τις ενδοσχολικές (προαγωγικές και απολυτήριες) εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην διεξαχθούν, όπως και πέρυσι, και η βαθμολογία των μαθητών θα προκύψει κατόπιν υπολογισμού του μέσου όρου των βαθμών του Α’ και Β’ τετραμήνου.

Σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές, στις 14 Ιουνίου ξεκινούν για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια

Ακόμη, έχει ανακοινωθεί η παράταση του σχολικού έτους, έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια

Η υπουργός Παιδείας άφησε πρόσφατα ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα φέτος τα σχολεία, αλλά σίγουρα μέσα στον Σεπτέμβριο Η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι ο λόγος που η κυβέρνηση σχεδιάζει να χτυπήσει νωρίτερα και φέτος το πρώτο κουδούνι είναι για να κερδηθεί περισσότερος χρόνος μέσα στις τάξεις καθώς κατά τα σχολεία ήταν κλειστά σχεδόν όλη τη χρονιά.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα