back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η κίνηση στα καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα

Διαβάστε επίσης

Μετά τις 12 το μεσημέρι η κίνηση σε καφέ, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια έγινε πιο έντονη, καθώς η εστίαση άνοιξε σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, έπειτα από έξι μήνες που είχε κλείσει για την αποφυγή της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Ο πεζόδρομος της Τσακάλωφ στο Κολωνάκι θυμίζει σιγά – σιγά εποχές πριν την πανδημία. Τραπέζια και καρέκλες στήθηκαν ξανά στο γνωστό σημείο συνάντησης πολλών Αθηναίων.

Το ίδιο και στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου τα τραπέζια ξεκίνησαν να γεμίζουν. «Έχει μια κίνηση με κανονική ροή. Δεν γίνεται χαμός. Αλλά έχει μια καλή κίνηση.  Πίνουν το καφεδάκι τους, έχουν τις μάσκες τους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρεβέκκα Γεωργακοπούλου, ιδιοκτήτρια καφετέριας στην περιοχή. «Έχουμε αντισηπτικό σε κάθε τραπέζι, όλα τα μαγαζιά. Έχουμε τις αποστάσεις μας. Προσπαθούμε να μην κουνάνε τις καρέκλες». «Το περιμέναμε πάρα πολύ καιρό», συμπληρώνει.

Κρατήσεις τραπεζιών στη Θεσσαλονίκη μέχρι τα τέλη Αυγούστου

Την ίδια ώρα τον καφέ και το φαγητό τους απόλαυσαν σήμερα οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι, με το άνοιγμα της εστίασης, έσπευσαν στα καταστήματα της πόλης, κυρίως στο κέντρο, στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης και στα Λαδάδικα.

Τον ενθουσιασμό του κόσμου που επισκέφθηκε τα καφέ και τα εστιατόρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στα Λαδάδικα μετέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η ταμίας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μαυρομάτη. «Έχουμε κρατήσεις τραπεζιών μέχρι τέλη Αυγούστου» δήλωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς προτίμησαν το φαγητό από τον καφέ. Επισήμανε πάντως, ότι τις επόμενες μέρες η κίνηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχει λείψει η εστίαση στον κόσμο. Ο κόσμος διψάει να βγει έξω. Είναι η συναναστροφή που έλειψε από όλους».

Ανοιχτά τα καφέ και οι ταβέρνες στη Χαλκιδική

Στο μεταξύ, άνοιξε σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό από τις καφετέριες στη Χαλκιδική, όπως επίσης και ένα μικρότερο ποσοστό από ταβέρνες και εστιατόρια, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Γέμισαν με κόσμο τα τραπεζάκια στα Τρίκαλα

Με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό, γέμισαν με κόσμο τα τραπεζάκια στα καφέ, στα ουζερί και στις ταβέρνες των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Φίλοι και γνωστοί δίνουν τα ραντεβού τους για να ανταλλάξουν τις ευχές των ημερών και για να ζήσουν λίγες στιγμές χαλάρωσης, ενώ καταστηματάρχες που μίλησαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ευελπιστούν πως η όλη κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα, καθώς ο κόσμος δείχνει να θέλει κάτι τέτοιο, με την θετική ανταπόκριση που υπήρξε από την πρώτη μέρα στο άνοιγμα της εστίασης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Καφετεριών Ν. Τρικάλων κ. Γιώργος Ηλιάδης, επεσήμανε πως η πρώτη μέρα γεννά αισιοδοξία για το μέλλον, προσθέτοντας πως οι περισσότερες επιχειρήσεις άνοιξαν κανονικά.

Μαζικά στα καταστήματα εστίασης οι κάτοικοι της Λάρισας

Τα τσιπουράδικα και τα καφέ προτίμησαν και οι κάτοικοι της Λάρισας σήμερα. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεν. γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λαρισας (ΣΥΚΑΕΛ) Βασίλης Λιάπης, σημαντικό στοιχείο για να λειτουργήσει κανονικά η εστίαση είναι να εφαρμοστούν τα ουσιαστικά μέτρα. Μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης εξέφρασε την διαφωνία του για το μέτρο που αφορά το ωράριο λειτουργίας, τονίζοντας πως είναι αδύνατον με αυτό το μέτρο να λειτουργήσουν κανονικά τα εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα που στηρίζονται στο φαγητό και το ποτό.

Τέλος αναφέρθηκε στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες που βρίσκονται στα καταστήματα εστίασης, υποστηρίζοντας πως οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο του ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους. «Δεν θέλουμε για μια ακόμη φορά να μας κατηγορήσουν ως κλάδο ότι είμαστε υπεύθυνοι για την διασπορά του κορονοϊού. Εμείς τηρούμε τα μέτρα, αλλά νομίζω ότι σημασία έχει να εφαρμοστούν ουσιαστικά και ρεαλιστικά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάπης.

Με φουλ πληρότητες ξεκινά η εστίαση στον Βόλο

Με αισθήματα αισιοδοξίας ξεκίνησε την επαναλειτουργία του ο χώρος της εστίασης στον Βόλο και την Μαγνησία. «Ξεκινάμε σήμερα με βοηθό την αισιοδοξία μας και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης Βόλου Στέφανος Στεφάνου.

Στην Δράκεια του Πηλίου, κάτω από τον ολόδροσο πλάτανο λειτουργεί από σήμερα η παραδοσιακή ταβέρνα «Ο Μεταξογένης» και ο ιδιοκτήτης Κώστας Μεταξογένης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «για πρώτη μέρα μετά από έξι μήνες απραξίας οι οιωνοί είναι πολύ καλοί. Είμαστε γεμάτοι με ρεζερβέ τραπέζια από πελάτες τουλάχιστον για μία εβδομάδα και θα λειτουργήσουμε στην πλατεία των Ηρώων κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Αραιά τα τραπέζια και βάσει πρωτοκόλλου η λειτουργία μας, μας δίνει κουράγιο για το αύριο».

Στην Αγριά του Βόλου, το τσιπουράδικο «ο Τζίμης», πάνω στο κύμα έχει πληρότητα 100% για σήμερα δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Φώτης Καραουλάκης. «Έχουμε κρατήσεις εδώ και πολλές ημέρες. Ο κόσμος περίμενε αυτό το άνοιγμα πολλούς μήνες. Έχουμε μεγάλους χώρους πάνω στο κύμα και μπορούμε να φιλοξενήσουμε πολλούς πελάτες. Σίγουρα έρχονται καλύτερες μέρες».

Ηράκλειο: Υποτονική η κίνηση

Με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα άνοιξε η εστίαση και στο Ηράκλειο, ωστόσο η εικόνα στο κέντρο της πόλης είναι υποτονική. «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και αποτελεί πρωτεύουσας σημασίας ανάγκη, τα καταστήματα να κινηθούν δυναμικά τις επόμενες ημέρες», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Χαλβατζή.

Όπως εξήγησε «η επόμενη μέρα του Πάσχα, έχει κάθε χρόνο την ιδιαιτερότητά της. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τις καιρικές συνθήκες που πνέουν, το πιθανότερο είναι ο περισσότερος κόσμος να έχει αναζητήσει δροσιά σε παραλίες ή να βρίσκεται ακόμη σε σημεία που επέλεξε να βρεθεί την ημέρα του Πάσχα» είπε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου.

Με όλα τα μέτρα άνοιξαν καφέ και εστιατόρια στη Στερεά Ελλάδα

Από νωρίς τα ξημερώματα τακτοποιούσαν τα τραπεζοκαθίσματα ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι των καφέ και εστιατορίων που άνοιξαν σήμερα το πρωί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις παραλιακές περιοχές όπως τα Καμένα Βούρλα, τη Χαλκίδα, τις παραλίες της Εύβοιας, την Ιτέα και το Γαλαξίδι υπάρχουν απεριόριστοι ελεύθεροι χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς συνωστισμό και με την τήρηση των υγειονομικών οδηγιών.

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σεβαστούμε απόλυτα τα πρωτόκολλα και ό,τι προβλέπεται σε σχέση με τις αποστάσεις και τα υπόλοιπα μέτρα» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Παπαχρήστου που από νωρίς σήμερα το πρωί τακτοποιούσε τα τραπεζοκαθίσματα στην παραλία των Καμένων Βούρλων βλέποντας συγχρόνως τους πρώτους πελάτες να φτάνουν για τον καφέ τους.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πόλεις όπως η Λαμία, το Καρπενήσι, η Άμφισσα, η Θήβα και η Λιβαδειά όπως και μικρότερες πόλεις έχουν αναπτυχθεί τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες αλλά και πεζόδρομους όπου σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τηρούνται απαρέγκλιτα οι οδηγίες που έχουν δοθεί. Ωστόσο πολλά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά καθώς δεν εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους.

Το ίδιο και στην Πρέβεζα όπου ο συνδυασμός του ανοίγματος της εστίασης, με την αργία και τον καλό καιρό έκανε τον κόσμο να βγει και να χαρεί ανάσες ελευθερίας.

Εν τω μεταξύ, στη Ζάκυνθο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ξαναέστησαν τα μαγαζιά τους περιμένοντας από το πρωί τους πρώτους πελάτες. «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τον κόσμο, αλλά και φόβος για τον κορονοϊό. Κάποιοι θέλουν να εμβολιαστούν πρώτα για να βγουν έξω με ασφάλεια», είπε μιλώντας στον ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Λιβέρης, ιδιοκτήτης εστιατορίων και καφέ στην Ζάκυνθο.

«Ζωντάνεψε» η πλατεία Σπιανάδα στην Κέρκυρα

Με χαμόγελα υποδέχθηκαν σήμερα το άνοιγμα της εστίασης οι κάτοικοι οι οποίοι από νωρίς το πρωί «ξεχύθηκαν» στις πλατείες προκειμένου να απολαύσουν καθήμενοι τον καφέ τους.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Σάκης Κώστας, «το άνοιγμα της εστίασης έφερε πίσω την ελπίδα της κανονικότητας στην καθημερινότητα». Πολλοί μάλιστα θαμώνες των εστιατορίων, αλλά και των καφέ-μπαρ έσπευσαν από χθες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας, να κάνουν κράτηση, προκειμένου να «κλείσουν» τραπέζι είτε για φαγητό είτε για καφέ.

Να σημειωθεί ότι παρά την πρώτη μέρα ανοίγματος της εστίασης δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι αυτή την ώρα φαινόμενα συνωστισμού, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κώστα «τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού και από τους εργαζόμενους στα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και τους πελάτες».

Μαζί με την εστίαση σήμερα το πρωί ξεκίνησαν και έλεγχοι από την πλευρά της αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων για τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και συνολικότερα για την εφαρμογή όσων προβλέπονται για το άνοιγμα των καταστημάτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα