back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ν. Κιζιλγιουρέκ: Η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες του Ιουνίου

Διαβάστε επίσης

Μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της άτυπης Διάσκεψης στη Γενεύη, όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας αυτής δια στόματος του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα υπάρξει νέα πενταμερής συνάντηση στο πλαίσιο επίσημων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, καθηγητής τουρκικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Κύπρου Νιαζί Κιζιλγιουρέκ μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Αλεξάνδρα Βουδούρη και Αθηνά Κορλίρα, τόνισε ότι δεν του προκάλεσε καμία έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπήρξε μια εποικοδομητική κατάληξη.

«Από την στιγμή που εξελέγη στα κατεχόμενα ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, υιοθετήθηκε από την Τουρκοκυπριακή πλευρά η λύση της “συνεργασίας δύο κυρίαρχων κρατών στο πλαίσιο μιας συνομοσπονδίας”, μια πολιτική η οποία εκ των πραγμάτων αντιτίθεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ ανέφερε πως ουσιαστικά ο Ερντογάν έχει μετακυλήσει στις θέσεις Ντεκτάς πισωγυρίζοντας το Κυπριακό πριν από το σχέδιο Ανάν στο 2002: «Ο Ντεκτάς την περίοδο 2000-2002 επέμενε στη λύση των δύο κυρίαρχων κρατών, πρόταση που τότε το κόμμα του κ. Ερντογάν, το ΑΚΡ απέρριπτε, υιοθετώντας μετέπειτα το σχέδιο Ανάν».

Εξέφρασε την απορία του για τη συγκεκριμένη μεταστροφή εκτιμώντας ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος των δύο – τριών μηνών για την επιστροφή στις συνομιλίες.

«Η Τουρκία κρατά ”όμηρο” το Κυπριακό αλλά και το φυσικό αέριο προκειμένου να προβεί σε διαπραγματεύσεις που αφορούν την ίδια. Αναμένει συγκεκριμένα πράγματα από την ΕΕ σε μια περίοδο που οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Επομένως, θεωρώ ότι η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες του Ιουνίου όπου θα τεθούν στο τραπέζι τα ευρωτουρκικά και οι επιδιώξεις της ‘Αγκυρας σε σχέση με τη διεύρυνση της τελωνειακής σύνδεσης, την απελευθέρωση της βίζας και την οικονομική στήριξη στο προσφυγικό».

Ερωτηθείς εάν η Ελληνοκυπριακή κοινότητα προσήλθε με συγκεκριμένη στρατηγική στη συνάντηση της Γενεύης, απάντησε:

«Όσο καιρό ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ζητούσε υπογραφή του πλαισίου Γκουτέρες ωστόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν ανταποκρίθηκε θετικά, δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία και αμφισβήτησε την έννοια της αποτελεσματικής συμμετοχής των δύο κοινοτήτων στα Ομοσπονδιακά Όργανα. Θα μπορούσε να είναι περισσότερο ευέλικτος σε αυτά τα ζητήματα».

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε και στην πιθανότητα ενός αρνητικού – όπως το χαρακτήρισε- «σεναρίου» σύμφωνα με το οποίο ο Ερντογάν δύναται να ακολουθήσει μία πιο έντονη εθνικιστική πολιτική η οποία θα ενσωματώνει το Κυπριακό στην εσωτερική πολιτική σκηνή, εκφράζοντας την άποψη ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην de facto ενσωμάτωση των Κατεχομένων στην Τουρκία.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι εδώ παίζεται η τελευταία ευκαιρία επανένωσης της Κύπρου και γι αυτό πρέπει όλοι να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα