back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Γ. Χρούσος: Δεν υπάρχουν δεδομένα για τα εμβόλια της AstraZeneca και της J&J, που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση τους κατά την κύηση

Διαβάστε επίσης

Νομίζω ότι γρήγορα θα εξαιρεθεί η κατηγορία των γυναικών, που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, να εμβολιάζονται με ΑstraΖeneca. Θα εμβολιάζονται μόνο με εμβόλια m- RNA, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο Γιώργος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής εμβολιασμών.

Μιλώντας στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο εξήγησε πως «στις ΗΠΑ έγινε μια μεγάλη μελέτη– σε 90.000 εγκύους- και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία σχετικά με τα m-RNAεμβόλια, δηλαδή της pfizer και της moderna.
Αντίθετα για τα εμβόλια της AstraZeneca και της J&J, δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση»

Σημείωσε πως «όλα τα εμβόλια με την ακίδα του ιού προκαλούν μια αύξηση της πιθανότητας θρόμβωσης, ωστόσο τα εμβόλια που χρησιμοποιούν αδενοϊό, όπως είναι της Astra, της J&J και το spoutnik, μπορεί να προκαλέσουν ένα σπάνιο σύνδρομο– το οποίο οδηγεί σε ταχεία θρόμβωση του αίματος και ταυτόχρονα αιμορραγία. Αυτό το σύνδρομο εμφανίζεται μεταξύ 6ης και 21ης μέρας μετά τον εμβολιασμό τόνισε προσθέτοντας ότι το 80% όσων εμφάνισαν αυτό το Σύνδρομο είναι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας» Διευκρίνισε  ότι «αυτό το σύνδρομο δεν έχει σημειωθεί στα εμβόλια m- RNA» 

Τέλος συνέστησε σε όσους εμβολιάζονται να πίνουν πολύ νερό και να παρατάνε. «Εάν κάποιος είναι καλά ενυδατωμένος και κινείται, δε θα έχει πρόβλημα θρόμβωσης.
Όλοι όσοι κάνουν το εμβόλιο, τρεις μέρες πριν και για ένα μήνα μετά να περπατούν κάθε μέρα και να είναι καλά ενυδατωμένοι»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα