0.8 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Πάνος Ζάχαρης: Η σάτιρα είναι ένα όπλο των κάτω απέναντι στους πάνω

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Πλήρης εκσυγχρονισμός του συστήματος καθαριότητας

Νέα εποχή για την καθαριότητα, την ανακύκλωση, αλλά και την αισθητική αναβάθμιση της Αθήνας σηματοδοτεί η εγκατάσταση 350 συστημάτων βυθιζόμενων κάδων στο κέντρο και...

Δήμος Αθηναίων: Η Αθήνα αποκτά νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει τα μεγάλα...

Online βιβλιοπαρουσίαση από το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», διοργανώνει διαδικτυακή παρουσίαση του εκπαιδευτικού Οδηγού «Η Αθήνα στο χρόνο: Από...

Δήμος Αθηναίων: Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση με 830 «έξυπνους» αισθητήρες σε ράμπες και διαβάσεις

Τέλος στην παράνομη και αντικοινωνική στάθμευση των οχημάτων μέσα στην πόλη, επιδιώκει να βάλει ο Δήμος Αθηναίων αξιοποιώντας την τεχνολογία, μέσω της εγκατάστασης «έξυπνων»...

Αναβαθμίζεται το «myathenspass» – Τι αλλάζει στην ελεγχόμενη στάθμευση

Τη δυνατότητα σε κάθε οδηγό που παρκάρει στην Αθήνα να προγραμματίζει, μέσω της εφαρμογής «myAthenspass», την έναρξη της στάθμευσής του, ακόμη και εκτός ωραρίου...

Η πολιτική γελοιογραφία, κατά βάση… ενοχλεί. Από την ακραία περίπτωση της δολοφονικής επίθεσης στα γραφεία του διεθνούς φήμης περιοδικού Charlie Hebdo, μέχρι φυλακίσεις, μηνύσεις και απειλές σε σκιτσογράφους-γελοιογράφους. Στην Τουρκία, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ένας σκιτσογράφος τέθηκε υπό κράτηση το 2018, επειδή τα σκίτσα του θεωρήθηκαν πως «εξυβρίζουν» τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βέβαια, για να μην πάμε πολύ μακριά, στην Ελλάδα ο σκιτσογράφος, Γιώργος Μικάλεφ, όπως έχει καταγγείλει, δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του για αντιφασιστικό σκίτσο, την ίδια στιγμή που το Facebook «κατέβασε» το εν λόγω σκίτσο από το χρονολόγιό του.

Γεγονός είναι, λοιπόν, ότι η σάτιρα είναι ένα «όπλο», όπως μας αναφέρει ο Πάνος Ζάχαρης. Ένα όπλο το οποίο μπορεί να προκαλέσει «τριβές» στην εξουσία, είτε αυτή είναι πολιτική, είτε είναι οικονομική, είτε θρησκευτική.Ο Πάνος Ζάχαρης εργάζεται από το 2008 μέχρι σήμερα ως γελοιογράφος στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» και παράλληλα συνεργάζεται με την «Εφημερίδα των Συντακτών». Μέσω των σκίτσων του καταπιάνεται με θέματα της καθημερινότητας, όπως η «σχέση των κάτω με τους πάνω», των εργατών και των εργοδοτών. Έχει εκδώσει, επίσης, και βιβλία με τα σκίτσα του: Αρνητικοί Συσχετισμοί, The Working Dead, Scary Tales. Τον τελευταίο χρόνο ετοιμάζει «κάτι, πολύ αργά και κοπιαστικά», όπως ομολόγησε σε συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Πόσο σε έχει επηρεάσει το γεγονός ότι, επί της ουσίας, διανύουμε τον 6ο μήνα σε καραντίνα;

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι «επί της ουσίας» το lockdown. Είναι μια μεγάλη συζήτηση. Για το κατά πόσο, δηλαδή, τα μέτρα που έχουν ληφθεί συνιστούν όντως ένα κλείσιμο, γιατί την ίδια ώρα που εμείς μιλάμε εδώ με μάσκες και αποστάσεις, στο μετρό και στα εργοστάσια γίνεται της κακομοίρας. Είναι λίγο σχετικό το «lockdown».

Επαγγελματικά, είμαι από τους τυχερούς που δεν έχω σταματήσει να δουλεύω, εργάζομαι κανονικά. Βέβαια, είμαι σε καθεστώς τηλεργασίας, το οποίο για το δικό μας τον κλάδο, τα ΜΜΕ, είναι αρκετά δύσκολο, γιατί ένα βασικό κομμάτι της δουλειάς μου, είναι και η αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους, η συζήτηση, η σύσκεψη στην εφημερίδα. Όλα αυτά με έχουν επηρεάσει πάρα πολύ.

Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι από τους τυχερούς που δεν έχω σοβαρό κρούσμα στον κοντινό μου περίγυρο. Με μια έννοια δεν πολυθέλω να γκρινιάζω γιατί καταλαβαίνω ότι πολλοί άνθρωποι περνάνε πολύ πιο δύσκολα από εμένα. Μου έχει ανατρέψει, ωστόσο, πάρα πολύ τη ζωή. Είμαι κλεισμένος σε ένα σπίτι, γεγονός που ψυχολογικά και συναισθηματικά με έχει επηρεάσει σημαντικά. Έχει αντίκτυπο και στη δουλειά μου. Κάνω μια δουλειά η οποία βασίζεται στην παρατήρηση, στο τί συμβαίνει στην κοινωνία. Προσωπικά, βασίζομαι και στη ζωντανή επαφή.

Συνολικά η δουλειά σου πόσο έχει επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού και την αναστολή δραστηριοτήτων;

Η δουλειά μου έχει επηρεαστεί, εν μέρει, γιατί δουλεύω σε εφημερίδα, δεν είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, ούτε στηρίζομαι, όπως στηρίζονται οι καλλιτέχνες, σε παραστάσεις ή συναυλίες, ή οι ζωγράφοι στις εκθέσεις τους, οπότε αν το δούμε καθαρά εισοδηματικά, δεν έχω επηρεαστεί ιδιαίτερα.

Με έχει επηρεάσει, όμως, επειδή έχουν πάψει να γίνονται τα φεστιβάλ comics, γιατί ασχολούμαι και με το comic, οι παρουσιάσεις βιβλίων, η δουλειά μου παρουσιάζεται σε εκθέσεις, οπότε με αυτήν την έννοια, έχει αντίκτυπο. Ωστόσο, σε σχέση με το τι συμβαίνει με τους καλλιτέχνες, με όσους δηλαδή δεν έχουν αυτήν τη σταθερή εργασιακή σχέση, είμαι σε αρκετά καλύτερη κατάσταση.

Πώς κρίνεις τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον πολιτισμό;

Νομίζω ότι και στον πολιτισμό δεν συμβαίνει κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι συμβαίνει σε κάθε επίπεδο, δηλαδή η κυβέρνηση εξ’ αρχής έκανε επιλογές, οι οποίες φάνηκαν καθαρά. Δηλαδή, στήριξε με πάρα πολύ χρήμα τα ΜΜΕ, όχι τους εργαζόμενους, τους ιδιοκτήτες, τους καναλάρχες, στήριξε τους επιχειρηματικούς ομίλους και από’ κει και πέρα, προσπαθεί με μια επιδοματική πολιτική, που είναι στα όρια του χαρτζιλικιού πολλές φορές, ίσα ίσα να συντηρηθούν κάποιοι άνθρωποι, εργαζόμενοι, δηλαδή, κλπ.

Στο χώρο του πολιτισμού αυτό είναι ακόμα πιο έντονο με την έννοια ότι πάρα πολύς κόσμος, επί της ουσίας έμεινε με μηδενικό εισόδημα, δεν πληρούσε τα κριτήρια τα οποία έβαλε και φοβάμαι ότι καταστράφηκε κόσμος. Ωστόσο, δεν με εκπλήσσει, γιατί από την αρχή της πανδημίας έγινε σαφές το πώς θα το πάνε. Από την άλλη νομίζω είναι σημαντικό ότι στο χώρο του πολιτισμού αναπτύχθηκαν αντιστάσεις. Και σε επίπεδο κινήματος, οι άνθρωποι προσπάθησαν με κάθε τρόπο, αλλά και σε επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας σε ένα μικρότερο βαθμό, να γίνουν κάποια πράγματα έστω και εν μέσω πανδημίας. Το οποίο είναι ελπιδοφόρο.

Για ποιο λόγο θεωρείς ότι η κυβέρνηση δεν συνομιλεί με τους καλλιτέχνες;

Εδώ αρνείται να συνομιλήσει με τους γιατρούς. Τον υπουργό Υγείας τον «κυνηγάει» η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας να μιλήσουν εδώ και μήνες. Θα μιλήσει με τους καλλιτέχνες; Ή θα μιλήσει με τους εργάτες των εργοστασίων ή με τους φοιτητές; Συνομιλεί με τους επιχειρηματίες ή τους καναλάρχες, και όλη της η πολιτική στοχεύει στο πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές αυτών, όχι των εργαζομένων.

Μπορεί η πανδημία να «δώσει κίνητρο» για νέες δημιουργίες;

Θεωρητικά οι πιο ακραίες περίοδοι, ο ζόφος, η μαυρίλα, πυροδοτεί δημιουργία. Το έχουμε δει. Γιατί όταν οι καταστάσεις είναι πιο ακραίες, αυτό μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για έναν δημιουργό. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι γενικό, που θα ήθελα να συμβεί.

Από την άλλη πλευρά, όλη αυτή η πίεση η οποία ασκείται σε όλους μας, πολλές φορές μπορεί να πνίξει την καλλιτεχνική δημιουργία. Θα περίμενα, για παράδειγμα, περισσότερα πολιτικά τραγούδια αυτήν την περίοδο. Το ίδιο περίμενα και την περίοδο της πρώτης κρίσης, από το 2008 έως και το 2019, αλλά και πιο μετά, και δεν έγινε κάτι τέτοιο. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί. Ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις, γιατί η τέχνη μπορεί να δώσει διέξοδο και να βοηθήσει έναν κόσμο να ξεπεράσει μια κατάσταση πιεστική, από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι δημιουργοί βιώνουν πίεση και δυσκολεύονται. Πρέπει να ζήσουν μέσα στην καθημερινότητα τους, δεν είναι εύκολο.

Πόσο «ενοχλεί» το πολιτικό σκίτσο την εξουσία;

Γενικά η πολιτική γελοιογραφία, η σάτιρα, εξ’ ορισμού είναι ένα όπλο των κάτω απέναντι στους πάνω. Το ανάποδο δεν είναι σάτιρα, είναι χαβαλές ή κάτι άλλο τέλος πάντων. Οπότε με αυτήν την έννοια, όσο οξύνεται η σχέση των πάνω με των κάτω, θα πρέπει και η σάτιρα να εναρμονίζεται με αυτήν την όξυνση. Είναι αναμενόμενο να υπάρχει και δημιουργία, η οποία να είναι οξύτερη και αμεσότερη και όταν περνάει τόσος καιρός με τέτοια κατάσταση, πέφτουν οι μάσκες και τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, οπότε προφανώς γίνονται και σκίτσα που ενοχλούν και γενικότερα υπάρχει παραγωγική σατιρική που προσεγγίζει πιο πολύ την ουσία των θεμάτων.

Τώρα, το να ενοχλεί ένας σκιτσογράφος με τη δουλειά του, όχι μόνο την πολιτική εξουσία, αλλά και την οικονομική, τη θρησκευτική, γενικά την εξουσία, κατά τη γνώμη μου είναι μια απόδειξη ότι κάνει καλά τη δουλειά του. Παράσημα είναι όλα αυτά. Βέβαια, αυτές τις τελευταίες μέρες υπάρχει το παράδειγμα του Γιώργου Μικάλεφ, τον οποίο τον τραβολογάνε κάθε λίγο και λιγάκι στη ΓΑΔΑ μετά από μηνύσεις, κάτι απόστρατων, για βλάσφημα, και καλά, σκίτσα. Αυτό μπορεί να φαίνεται όντως σαν παράσημο για το παλικάρι, και είναι, αλλά το να στοχοποιείσαι, το να σε τραβολογάνε στην αστυνομία, δεν είναι απλή ιστορία. Είναι μια μορφή βάρβαρης λογοκρισίας και χρειάζεται να είσαι και εσύ συνειδητοποιημένος και κατασταλαγμένος και σίγουρος γι’ αυτό που κάνεις, για να μην πτοηθείς.

Με τι ασχολείσαι περισσότερο, όσον αφορά στις γελοιογραφίες σου, κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού;

Υπάρχει εδώ και ένα χρόνο ένα και μόνο θέμα, ο κορονοϊός. Στην αρχή γελάγαμε με τον κόσμο που στόκαρε αντισηπτικά και μακαρόνια. Αυτό δεν μπορεί να είναι το αντικείμενο της σάτιρας. Εγώ προσπάθησα, και ακόμα προσπαθώ, να πιάσω τις πλευρές αυτές της πανδημίας, που αφορούν τους πολλούς. Είτε αφορά το κλείσιμο στο σπίτι, είτε είναι τα εργασιακά, είτε η οικονομική κατάσταση, είτε η καταστολή και ο αυταρχισμός, που μέσα στην καραντίνα οξύνθηκαν. Προσπάθησα να ασχοληθώ με τέτοια θέματα.

Και βέβαια, με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και η εξουσία χειρίστηκε την πανδημία. Οπότε προσπάθησα σε μια περίοδο μονοθεματική, να σκάψω όσο μπορώ και να κοιτάξω και λίγο πίσω από το

«Τσίοδρας-Χαρδαλιάς» κάθε μέρα, τα «συμπολίτες μου» του πρωθυπουργού κλπ. Νομίζω ότι είναι δύσκολο όταν έχεις ένα κεντρικό θέμα, να ξεφεύγεις και λίγο από αυτό που φαίνεται και να καταπιάνεσαι και με τις προεκτάσεις του.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

 

Γενική αργία αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κυκλάδες, Σποράδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα

Κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών κηρύσσεται αύριο για την περιφέρεια Αττικής, τη Βοιωτία, την Εύβοια,...

Δελτίο Ειδήσεων στις 22:00

 Με κυβερνητική εντολή, σε γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κηρύσσονται αύριο: Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κυκλάδες, Σποράδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, εξαιτίας της πρωτοφανούς...

Χρ. Στυλιανίδης: Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγών από την Αττική Οδό

Σε εξέλιξη βρίσκεται μερικός απεγκλωβισμός οχημάτων από την Αττική Οδό με συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και εθελοντών του Ερυθρού...

Αναβλήθηκε ο αγώνας Κυπέλλου ΑΕΚ- ΠΑΟΚ

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας και έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ανάγκασε την ΕΠΟ να αναβάλλει τη ρεβάνς της ΑΕΚ με...

Κ. Μπακογιάννης: Δίνουμε μάχη να κρατήσουμε ανοιχτές τις κεντρικές μας αρτηρίες

Τις συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων μέσω επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας υπογράμμισε ο  Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στον...

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της Αθηνών – Κορίνθου

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, από την διασταύρωση Δαφνίου μέχρι τον κόμβο...

Λιβαδειά: Σύγκρουση τρένου με αμαξοστοιχία – Δύο τραυματίες

Αδιευκρίνιστες είναι οι συνθήκες που προκάλεσαν το σιδηροδρομικό ατύχημα μεταξύ Λιβαδειάς και Τιθορέας όταν μία μηχανή του ΟΣΕ έπεσε πάνω σε ένα βαγόνι αμαξοστοιχίας....

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της Αθηνών – Κορίνθου

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, από την διασταύρωση Δαφνίου μέχρι τον κόμβο...

Διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα

Διακόπηκε, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα,...

Πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς λόγω της κακοκαιρίας

Προβλήματα στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία «Ελπίς», αλλάζοντας συνεχώς τα δεδομένα κυκλοφορίας των μέσων. Ειδικότερα, τα δρομολόγια στη...

Δήμος Αθηναίων: Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις

Ο Δήμος Αθηναίων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει ανοιχτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στα νοσοκομεία της...

Το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα

Στα λευκά ντύθηκαν και οι παραλίες της Αττικής με τους Αθηναίους φορώντας ζεστά μπουφάν και γάντια να απολαμβάνουν το σπάνιο αυτό φαινόμενο φτιάχνοντας χιονάνθρωπους...