Αντικείμενο ελληνικής μελέτης έγινε η επίδραση που έχει στη λειτουργία των αγγείων ο καφές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την αγγειακή δομή.
Βρέθηκε λοιπόν ότι ο στιγμιαίος καφές, ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα, είτε ζεστός είτε κρύος φαίνεται ότι συνδέεται και με την καλή μας υγεία.
Γνωρίζουμε επισης ότι αποτελεί μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών.
Τα κυριότερα από αυτά είναι τα χλωρογενικά οξέα, που ανήκουν στην «οικογένεια» των πολυφαινολών και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών.
Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και Alzheimer.
Ωστόσο, παρά την ύπαρξη αρκετών βιβλιογραφικών αναφορών σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία, παραμένει άγνωστο ποια είναι η πραγματική επίδρασή του στην αγγειακή δομή και λειτουργία.