back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κολομβία: Ξεπέρασαν τους 70.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 2,72 εκατ. κρούσματα

Διαβάστε επίσης

Στην Κολομβία ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 70.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, καθώς κάπου 430 υπέκυψαν σε 24 ώρες – επρόκειτο για νέο τραγικό ρεκόρ, το δεύτερο μέσα σε μία εβδομάδα – καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που απειλεί να πνίξει τα νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει μέχρι χθες 70.026 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2.720.619 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 από τον Μάρτιο του 2020.

Ο αριθμός των θανάτων (429) ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ (420) που είχε ανακοινωθεί μόλις τη Δευτέρα.

Η Κολομβία των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που μεταφράζεται σε ποσοστό πληρότητας πάνω από το 80% στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων στις κυριότερες πόλεις της.

Οι δομές υγείας στην πρωτεύουσα Μπογοτά, στη Μεδεγίν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και πολλές πρωτεύουσες επαρχιών αντιμετωπίζουν ολοένα εντονότερη πίεση.

Για να φρενάρει την εξάπλωση, η κυβέρνηση επιβάλλει απαγορεύσεις της νυχτερινής κυκλοφορίας, περιορισμούς στις μετακινήσεις και απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ μεταξύ άλλων μέτρων που ποικίλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, από πόλη σε πόλη.

Παράλληλα η εκστρατεία ανοσοποίησης, η οποία άρχισε πριν από δύο μήνες και πλέον, προχωρά πολύ αργά, με μέχρι χθες μόλις 4 εκατ. ανθρώπους να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση ενέκρινε την αγορά και τη χορήγηση εμβολίων από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, υπό ορισμένους όρους, όπως ιδίως το ότι θα γίνονται δωρεάν. Έχει δεσμευθεί πως θα έχουν ανοσοποιηθεί ως το τέλος του 2021 κάπου 35 εκατομμύρια πολίτες.

Η χώρα αντιμετώπισε ένα πρώτο κύμα μολύνσεων στα μέσα του 2020, κατόπιν ένα δεύτερο μετά τις γιορτές στα τέλη της χρονιάς. Το τρίτο κύμα, που φοβούνταν οι αρχές, ακολουθεί τον εορτασμό του Πάσχα των Καθολικών.

Η Κολομβία συγκαταλέγεται στα κράτη που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στη Λατινική Αμερική: βρίσκεται πίσω μόνο από τη Βραζιλία και την Αργεντινή ως προς των αριθμό των μολύνσεων και πίσω μόνο από τη Βραζιλία και το Μεξικό ως προς τον αριθμό των θανάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα