Τα αντιβιοτικά παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν παράπλευρη βλάβη στα καλά βακτήρια του εντέρου σας.
Πώς μπορείτε να λάβετε αντιβιοτικά, χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες από το στομάχι; Η απάντηση βρίσκεται στα προβιοτικά.
Αυτά συνήθως βρίσκονται σε προϊόντα γάλακτος, που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ, το γιαούρτι, τα μαλακά ωριμασμένα τυριά, το αριάνι όπως επίσης και στο τουρσί και στο ψωμί με μαγιά. Προβιοτικά όμως μπορούμε να λάβουμε και μάλιστα στη σωστή ποσότητα, μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής.
Για να είναι αποτελεσματικά τα προβιοτικά θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή μετά τη λήψη του αντιβιοτικού. Διαφορετικά, η αντιβίωση θα καταστρέψει τα προβιοτικά, πριν αυτά προλάβουν να φθάσουν στο έντερο, με αποτέλεσμα να χάνονται τα πολλαπλά οφέλη τους.
Τα είδη των προβιοτικών είναι πολλά και τα στελέχη τους ποικίλουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα διατροφής με γαλακτικά βακτήρια και Cranberry, βοηθούν σημαντικά στη μείωση των παρενεργειών από την αντιβίωση, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου.