back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΗΕ: Αύξηση κλιματικής χρηματοδότησης, για να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικές εκπομπές

Διαβάστε επίσης

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τις πλούσιες χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους σχετικά με την κλιματική χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες στη σύνοδο της G7 τον Ιούνιο, προειδοποιώντας κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής με οικοδεσπότη τον πρόεδρο των ΗΠΑ πως ο κόσμος είναι “στο χείλος της αβύσσου”.

Απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιείται διαδικτυακά, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως “τα επικίνδυνα αέρια του θερμοκηπίου βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα μέσα σε τρία εκατομμύρια χρόνια”.

Σημείωσε πως η παγκόσμια υπερθέρμανση έφθασε ήδη τον 1,2 βαθμό Κελσίου και “συνεχίζει προς το όριο της καταστροφής”.

Η κλιματική υπερθέρμανση –την οποία οι κυβερνήσεις συμφώνησαν το 2015 να προσπαθήσουν να περιορίσουν στον 1,5 βαθμό– προκαλεί ήδη “αύξηση της στάθμης της θάλασσας, πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καταστροφικούς τροπικούς κυκλώνες και εκτενείς πυρκαγιές”, πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

“Χρειαζόμαστε έναν πράσινο πλανήτη — αλλά ο κόσμος είναι σε κόκκινο συναγερμό”, είπε. “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το επόμενο βήμα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οι ηγέτες όλων των χωρών πρέπει να αναλάβουν δράση”.

Φτωχές χώρες όπως και επιστήμονες για το κλίμα, επιχειρήσεις και πράσινες οργανώσεις, θέλουν η σύνοδος κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να προκαλέσει έναν ενάρετο κύκλο ισχυρότερης δράσης το 2021, που θεωρείται ως μια αποφασιστική χρονιά προκειμένου να εξακολουθήσουν να είναι εφικτοί οι στόχοι για το κλίμα.

Πρόβλημα η χρηματοδότηση στις φτωχότερες χώρες

Τα χαμηλά επίπεδα κλιματικής χρηματοδότησης για τις φτωχότερες χώρες προκειμένου να αναπτυχθούν με καθαρή ενέργεια και να προσαρμοστούν σε έναν θερμότερο πλανήτη αποτελούν εδώ και χρόνια ένα σημείο όπου προσκρούουν οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα, επιβραδύνοντας τη μετάβαση σε πιο πράσινες οικονομίες.

Τον Δεκέμβριο, ο Γκουτέρες προειδοποίησε τις πλούσιες κυβερνήσεις ότι “καθυστερούν άσχημα” σε μια μακροχρόνια δέσμευση να διοχετεύσουν 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο σε χρηματοδότηση από το 2020 και στο εξής προκειμένου να βοηθήσουν αναπτυσσόμενες χώρες από την Αφρική μέχρι την Ασία και τη Λατινική Αμερική να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Στη σημερινή ομιλία του ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για την COP26 που διευκολύνουν την πρόσβαση σε οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη για τις πιο ευάλωτες χώρες.

“Οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις δημόσιας κλιματικής χρηματοδότησης, περιλαμβανομένων των 100 δισεκ. δολαρίων που έχουν εδώ και καιρό υποσχεθεί για την κλιματική δράση στις αναπτυσσόμενες χώρες, κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) τον Ιούνιο”, πρόσθεσε.

Προκειμένου όλες οι χώρες να συμφωνήσουν σε έναν μακροπρόθεσμο στόχο μηδενικών εκπομπών μέχρι τα μέσα του αιώνα, θα πρέπει να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη χρηματοδότηση και στις προσπάθειες να βοηθηθούν οι κοινότητες ώστε να προσαρμοστούν στα επιταχυνόμενα αποτελέσματα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, είπε ο Γκουτέρες.

“Είναι κρίσιμης σημασίας για την εμπιστοσύνη και τη συλλογική δράση”, τόνισε με έμφαση ο ΓΓ του ΟΗΕ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα