back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία, θα μοιάζει με τέλος πολέμου

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα ότι καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ενώ απηύθυνε νέα έκκληση προς τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να εμβολιαστούν, αλλά και στους νέους να διοχετεύουν την ορμή και τον ενθουσιασμό τους στο να χτίσουν ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού.

Αναφερόμενος στην οικονομία εκτίμησε ότι «βάζουμε τις βάσεις για μια ανάκαμψη που πιστεύω- όπως είπε- ότι θα είναι ρωμαλέα με το τέλος της πανδημίας», ενώ προανήγγειλε ότι μετά την στήριξη στην εστίαση «το ίδιο θα κάνουμε και για τον τουρισμό το καλοκαίρι, για τα γυμναστήρια, για τους παιδότοπους».

«Η διαδικασία μείωσης της στήριξης από το κράτος δεν θα είναι «κλείνω ένα διακόπτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ελληνοτουρκικά: Ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δένδια υπήρξε άψογος

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι «ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δένδια υπήρξε άψογος», ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει συνάντηση δική του με τον κ. Ερντογάν, η οποία, όπως είπε, «πιστεύω ότι δεν θα αργήσει ιδιαίτερα».

Αναφερόμενος στην διαχείριση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ήταν απαραίτητο να λάβουμε την απόφαση για απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα γιατί το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στη Αττική είναι ακόμα υψηλό και θα υπήρχε ένας σοβαρός κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση.
Παράλληλα υπεραμύνθηκε του οδικού χάρτη για επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων από τις 3 Μαίου σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως γνωρίζουμε ότι κάθε εβδομάδα που περνά χτίζουμε τείχος ανοσίας, έκανε λόγο για ένα στοίχημα, το οποίο απαιτεί υπευθυνότητα από όλους και πρόσθεσε πως «όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί είναι λιγότερο επιρρεπείς σε συμπεριφορές τις οποίες το κράτος δεν μπορεί να εντοπίσει, πλην όμως όλοι γνωρίζουμε ότι είναι παραβατικές».

Η συντριπτική πλειοψηφία συμμορφώνεται με τα μέτρα

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η συντριπτική πλειοψηφία συμμορφώνεται με τα μέτρα και χαρακτήρισε εξαίρεση τα φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες, ενώ επανέλαβε ότι η περίπτωση της Νέας Σμύρνης «ήταν ένα λάθος, μία αστοχία, ένα γεγονός που δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να συμβεί», όπως είπε, χαρακτηρίζοντας πάντως «αστεία» την εικόνα που παρουσιάζεται περί αστυνομικού κράτους

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και ειδικά προς τους νέους καλώντας τους να διοχετεύουν την ορμή και τον ενθουσιασμό στο να χτίσουν ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού, ενώ με αφορμή ποσοστό περίπου 30% των ηλικιωμένων που δεν έχουν προσέλθει να εμβολιαστούν απηύθυνε νέα έκκληση να το κάνουν.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου στους συμπολίτες μας οι οποίοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, να πάνε να εμβολιαστούν. Και αν δεν θέλουν να το ακούσουν από εμένα να το ακούσουν από τους γιατρούς των Εντατικών, οι οποίοι σήμερα πια μας λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που σήμερα μπαίνει στις Εντατικές και διασωληνώνεται είναι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι ένα δράμα αυτό το οποίο συμβαίνει. Θα το ξαναπώ, είναι μία τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις μια αρρώστια η οποία μπορεί και να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους, όταν ξέρουμε πια με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εξάλλου για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών υπογράμμισε ότι «η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός».

Να χτίσουμε τις βάσεις για την ανάκαμψη στην οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε με αφορμή και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να χτίσουμε τις βάσεις για μία ανάκαμψη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι» και εκτίμησε ότι «βάζουμε τις βάσεις για μια ανάκαμψη που πιστεύω ότι θα είναι ρωμαλέα, θα είναι πολύ ισχυρή, η οποία θα έρθει με το τέλος της πανδημίας».

«Αυτό το οποίο πιστεύω ότι θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Όπως είχαμε γρήγορη ανάκαμψη μετά το τέλος ενός πολέμου, το ίδιο θα συμβεί και τώρα, διότι οι ουλές πιστεύω, τα τραύματα -γιατί υπάρχουν τραύματα στον παραγωγικό ιστό- δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η «αποσωλήνωση» της οικονομίας θα γίνει σταδιακά και όχι από τη μια στιγμή στην άλλη, εξηγώντας πως γι’ αυτό εισηγηθήκαμε το πρόγραμμα για την εστίαση και προανήγγειλε ότι «το ίδιο θα κάνουμε και για άλλες κατηγορίες, για τον τουρισμό το καλοκαίρι, για τα γυμναστήρια, για τους παιδότοπους».

«Η διαδικασία μείωσης της στήριξης από το κράτος δεν θα είναι «κλείνω ένα διακόπτη», σημείωσε.

Το αίτημα για διαγραφή χρεών

Όσον αφορά το αίτημα για διαγραφή χρεών επισήμανε ότι «είναι πάρα πολύ εύκολο να υπόσχεται κανείς διαγραφή χρεών, πρέπει να μας πει, όμως, αυτός που την υπόσχεται ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό».

Επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη χρεών», φέρνοντας ως παράδειγμα ένα μεγάλο κομμάτι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα είναι μη επιστρεπτέα, “ένα είδος διαγραφής”, ενώ “υπάρχει ένα γενναιόδωρο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών σε βάθος χρόνου έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να ξαναβρούν τον ρυθμό τους και να μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους, της εφορίας, των ασφαλιστικών ταμείων”.

«Το 2015 κάποιοι έγιναν κυβέρνηση με μία φαντασίωση, τη διαγραφή του δημοσίου χρέους. Το 2021, μιλάμε τώρα για τη διαγραφή ουσιαστικά του ιδιωτικού χρέους. Ας έχουμε μία αίσθηση για το τι πραγματικά είναι εφικτό και τι είναι ουσιαστικά ανέφικτο», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε βεβαιότητα ότι η χώρα αυτή τη στιγμή έχει ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος.

«Μιας και μιλήσατε για τέλος πολέμου, όπως είχαμε το Σχέδιο Μάρσαλ μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τώρα έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι «τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο θα έρθουν εντός του ’21 και θα είναι παραπάνω από 4 δισ.»

Τα εθνικά θέματα

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός επισήμανε με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα και την φραστική αντιπαράθεση με τον κ. Τσαβούσογλου ότι «ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δένδια υπήρξε άψογος»..

«Ο κ. Δένδιας, με πολύ μεγάλη ευπρέπεια και ευγένεια, έθιξε όλο το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, βάζοντας ακριβώς τους κανόνες οι οποίοι πρέπει να διέπουν την επίλυση των ζητημάτων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι « το γήπεδο στο οποίο θέλουμε να παίξουμε είναι οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας»

«Τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις μπορεί μεν να είναι σπάνιες, έχουν όμως και τη χρησιμότητα τους. Διότι καταδεικνύουν τελικά ίσως αυτό το οποίο λέμε, ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σύντομα και μία συνάντηση του ίδιου με τον Ταγίπ Ερντογάν

« Η συνάντηση θα γίνει διότι πάντα πρέπει να μιλάμε. Και αν είναι να διαφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε ξεκάθαρα, για να γνωρίζει ο καθένας πού είναι τα όρια του άλλου. Δεν είναι κακό αυτό.

Απαντώντας ωστόσο σε σχετική ερώτηση εαν τοποθεταίται χρονικά αυτή η συνάντηση τόνισε ότι «δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα