back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ. Παπαθεοδωρίδης: Η πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει θετικά τη Δωρέα Οργάνων

Διαβάστε επίσης

Η Δωρεά Οργάνων και Ιστών αποτελεί την κορυφαία μορφή εθελοντικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο ενώ η διάδοση της ιδέας της μεταμόσχευσης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου.

Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα της πανδημίας κόντρα σε ότι ίσως θα φανταζόταν κάποιος, δεν μειώθηκαν. Αντιθέτως, αν και επηρεάστηκαν όπως και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της ιατρικής αλλά και εκτός αυτής, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της πανδημίας, εντούτοις, ο συνολικός αριθμός τόσο των δοτών οργάνων όσο και των μεταμοσχεύσεων που έγιναν μέσα στον τελευταίο χρόνο, όχι μόνο δεν υπολείπονται των μεταμοσχεύσεων άλλων ετών αλλά τις έχουν ξεπεράσει.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Καθηγητής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής και Διευθυντής Μονάδας Μεταμόσχευσης Ύπατος -ΓΝΑ «Λαϊκό», μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, αρχικά υπήρξε ένα μεγάλο σοκ στο χώρο των μεταμοσχεύσεων με το ξεκίνημα της πανδημίας.

«Το πρώτο τρίμηνο τουλάχιστον υπήρξε ένα πάγωμα των μεταμοσχεύσεων των συμπαγών οργάνων δηλαδή νεφρού, ύπατος, καρδιάς, πνευμόνων, δεν πραγματοποιήθηκε σχεδόν καμία μεταμόσχευση. Όμως, μετά από αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο υπήρξε μια ανάκαμψη που έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμογής στη νέα κατάσταση».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδωρίδη, οι πολίτες, βλέπουν πλέον θετικά τον χώρο των μεταμοσχεύσεων και αντιλαμβάνονται τη μεγάλη σημασία αυτής της προσφοράς του δώρου ζωής μέσω της συγκατάθεσης στη μεταμόσχευση από πλευράς των οικείων των ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, στάθηκε ιδιαίτερα στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, γνωστοποιώντας ότι δεν σταμάτησαν ούτε στο πρώτο δύσκολο τρίμηνο της πανδημίας.

Μάλιστα, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε στην παιδεία και στη σωστή ενημέρωση των παιδιών και των εφήβων με στόχο την προαγωγή της δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων.

«Μέσω δράσεων δύο μεγάλων φορέων, του Οράματος Ελπίδα και του ΚΕΔΜΟΠ, έχουμε συγκεντρώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό δυνητικά δωρητών μυελού του οστών και έτσι να μπορούμε να ικανοποιούμε σε κάποιο βαθμό τις εγχώριες ανάγκες για μεταμοσχεύσεις και ταυτόχρονα να δίνουμε αρκετά μοσχεύματα στο εξωτερικό».

Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινούνται οι «Οργανούληδες» ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, με οδηγούς συντονιστές του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, εξειδικευμένους γιατρούς και με όχημα τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», που βοηθούν τη νέα γενιά να μάθει την αξία της μεταμόσχευσης και της δωρεάς οργάνων.

Επισήμανε δε ότι «αντιλαμβανόμαστε πως οι Έλληνες δεν υστερούν στην προσπάθεια δωρεάς. Βεβαίως θα υπάρχουν πάντα και κάποιοι συνάνθρωποί μας που διστάζουν ή θα αρνούνται για τους δικούς τους λόγους αλλά η πλειοψηφία είναι θετική».

Καταλήγοντας, σημείωσε: «Το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται πολλές μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων είναι κυρίως θέμα οργάνωσης και αυτό είναι κάτι που πρέπει σε συνεργασία με την πολιτεία να το βελτιώσουμε».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα