back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι 14 προθεσμίες – «κλειδιά» για την συνταξιοδότηση

Διαβάστε επίσης

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι κατά την διαδικασία συγκέντρωσης δικαιολογητικών και υποβολής αιτήσεων -κατά περίπτωση- για συνταξιοδότηση, καθώς η νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνει προθεσμίες, οι οποίες αν δεν τηρηθούν, μπορεί να οδηγήσουν τους ενδιαφερόμενους σε…περιπέτειες.

Αναλυτικότερα:

Δύο χρόνια πριν από την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση στον e-ΕΦΚΑ για την καταμέτρηση του χρόνου ασφάλισης.

Η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την έκδοση της βεβαίωσης αποφαίνεται εντός τριών μηνών από τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών και καλεί τον ενδιαφερόμενο να συμπληρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αν εντοπιστούν ελλείψεις.

Μειώνεται στον ένα μήνα από την υποβολή της σχετικής αίτησης, ο χρόνος κατάθεσης δικαιολογητικών συνταξιοδότησης εκ μέρους του δικαιούχου, από έξι μήνες που είναι σήμερα.

Όταν υποβληθεί σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης κύριας ή επικουρικής, η συνταξιοδοτική απόφαση εκδίδεται εντός προθεσμίας 30 ημερών από την υποβολή του σχεδίου απόφασης.

Το δικαίωμα σύνταξης γήρατος αρχίζει από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία αυτή πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, σε αντίθετη δε περίπτωση, από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, κατά περίπτωση, για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του πρώτου μήνα που έπεται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Αν από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά προκύπτει ότι οι απαραίτητες για τη συνταξιοδότηση προϋποθέσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, πραγματοποιήθηκαν σε επόμενο ημερολογιακό της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, ως χρόνος έναρξης του δικαιώματος σύνταξης ορίζεται η πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων μήνα.

Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος απορρίπτεται και εκδίδεται σχετική απόφαση.

Τα πρωτότυπα έγγραφα που τεκμηριώνουν τις βεβαιώσεις και αποφάσεις συνταξιοδότησης και συγκέντρωσαν οι πιστοποιημένοι νομικοί και λογιστές υποβάλλονται εντός 15 ημερών από τη υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συναξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ.

Η προσωρινή σύνταξη χορηγείται ή απορρίπτεται με απόφαση του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών ή από την ημερομηνία οριστικοποίησης της κρίσης των υγειονομικών επιτροπών, αν η χορήγηση της σύνταξης συναρτάται με την εκτίμηση του βαθμού αναπηρίας του ασφαλισμένου.

Στους ασφαλισμένους οι οποίοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του e-Ε.Φ.Κ.Α., μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr) αίτηση συνταξιοδότησης, χορηγείται προσωρινή σύνταξη από την πρώτη του επόμενου της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, μέχρι το τέλος του μήνα έκδοσης της οριστικής απόφασης.

Δελτία Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης που έχουν εκδοθεί και πριν από την 26η.11.2020 και έχουν οριστικοποιηθεί από τον κατά περίπτωση αρμόδιο προϊστάμενο του υπαλλήλου δεν απαιτούν καμία επιπλέον επιβεβαίωση των δεδομένων από φυσικά παραστατικά για την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης και απόφασης εφάπαξ παροχής.

Η σύνταξη σε οφειλέτες, εάν ο ασφαλισμένος προχωρήσει σε διακανονισμό, καταβάλλεται από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα του διακανονισμού.

Για υποψήφιους συνταξιούχους, οι οποίοι οφείλουν εισφορές ή παρέχουν εργασία που δικαιολογεί την αναστολή της σύνταξης, αν εκλείψουν οι λόγοι αυτοί, η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου μήνα της υποβολής της νέας αίτησης του ενδιαφερομένου.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα