13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μ. Βαρβιτσιώτης: Βασική προτεραιότητα η ενίσχυση της διαφάνειας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Διαβάστε επίσης

Τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διαφάνειας, την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην καθιερωμένη αξιολόγηση της εθνικής έκθεσης περί Κράτους Δικαίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τον αρμόδιο Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέϊντερς αλλά και Ευρωπαίους ομολόγους του.

Όπως σημείωσε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών «για την κυβέρνησή μας, η διαφάνεια αποτέλεσε από τις πρώτες προτεραιότητες, για αυτό και με την έλευση της νέας κυβέρνησης στην εξουσία το 2019 καθιερώσαμε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ενώ παράλληλα ενισχύουμε μέσα από τις κεντρικές μας επιλογές την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης». Είναι σημαντικό, ότι κατά τη διάρκεια εξέτασης της σχετικής έκθεσης, η Ελλάδα απέσπασε τα εύσημα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι το πακέτο ανάκαμψης παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες χρηματοδότησης αλλαγών, που στο παρελθόν ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν, όπως χαρακτηριστικά η ψηφιοποίηση στον δημόσιο τομέα, η οποία επιταχύνθηκε κατά την πανδημία. Σημείωσε μάλιστα πως «από κει που η Ελλάδα βρισκόταν πολύ πίσω στη διείσδυση της ψηφιακής εποχής στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, σήμερα πάνω από χίλιες διαφορετικές διοικητικές πράξεις μπορούν να γίνουν μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr». Η ψηφιακή εποχή, υπογράμμισε, έρχεται ως λύση απέναντι σε ένα πρόβλημα πολυνομίας και γραφειοκρατίας, περιορίζοντας μάλιστα τα φαινόμενα συναλλαγής και διαφθοράς.

Αναφερόμενος στους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν κατά την πανδημία, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι αυτοί ακολούθησαν τις αρχές της αναλογικότητας, της ορισμένης χρονικής διάρκειας και της δημοκρατικής διαφάνειας, καθώς ψηφίστηκαν από το κοινοβούλιο, σχεδόν από όλα τα κόμματα. Το τρίπτυχο αυτό, προσέθεσε, ήταν σε πλήρη συμφωνία με τις αρχές της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης της οποίας ηγήθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, καταλήγοντας στην προετοιμασία της Διακήρυξης των Αθηνών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ενσωμάτωση του Κοινοτικού δικαίου για την διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, στα αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας που εισήγαγε η κυβέρνηση για κυβερνητικά στελέχη και πολιτικά πρόσωπα, καθώς και στο Μητρώο διαφάνειας λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Προσφυγικό.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης πραγματοποίησε ειδική αναφορά στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ η «οποία μας έχει προβληματίσει, μας έχει στεναχωρήσει και μας έχει ανησυχήσει» και πρόσθεσε πως «είμαστε αποφασισμένοι και οι εντολές του πρωθυπουργού είναι τέτοιες ώστε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και η πολιτική ηγεσία έχει την ευθύνη να διαθέσει όλα τα μέσα ώστε να εξιχνιαστεί το συντομότερο δυνατό η δολοφονία του δημοσιογράφου». Ενημέρωσε, ακόμα, τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι σε αντίθεση με την αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα, σε μία περίοδο που η χώρα κάνει βήματα μπροστά, οι δημοσιογράφοι δεν δέχονται επιθέσεις από το κράτος. Αντίθετα, όπως σημείωσε, «υπάρχουν επιθέσεις απέναντι σε ανθρώπους που εκφράζουν άποψη από συγκεκριμένα γκρουπ, είτε της άκρας Αριστεράς, είτε της άκρας δεξιάς, με επιθέσεις ενάντια στη φήμη τους και ενάντια στα γραφεία τους, οι οποίες εμπίπτουν όμως στον κύκλο των τρομοκρατικών επιθέσεων».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα