back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κ. Βλάσης: Δε δίνουμε δικαίωμα ψήφου. Διευκολύνουμε τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους Έλληνες του εξωτερικού, να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους

Διαβάστε επίσης

«Είναι ξεκάθαρο. Δε δίνουμε δικαίωμα ψήφου, αλλά διευκολύνουμε τους ήδη εγγεγραμμένους στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους Έλληνες του εξωτερικού, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Δε διευρύνουμε την εκλογική βάση» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ, Κώστας Βλάσης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, επισήμανε ότι «αυτό που λέμε σήμερα είναι να κάνουμε ό,τι είπε και η κυρία Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ. Να αρθούν αυτοί οι άδικοι και υποτιμητικοί περιορισμοί και να επιτρέψουμε στους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους Έλληνες του εξωτερικού, να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, στηρίζοντας και όλους όσοι δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν.»

Αφού τόνισε ότι πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί συμβιβασμούς στο σχετικό σχέδιο νόμου από τα κόμματα της Αριστεράς, όπως το να μπορέσει κάποιος να αποδείξει ότι την τελευταία 35ετία έχει ζήσει 2 χρόνια στην Ελλάδα και διαθέτει ενεργή φορολογική δήλωση, ενόψει και της επικείμενης ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων, σημείωσε: «Δεν το ανακαλύπτουμε εμείς ως δια μαγείας το θέμα αυτό. Όλες οι γειτονικές χώρες Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία και άλλες επιτρέπουν στους πολίτες τους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, ακόμη και με επιστολική ψήφο. Εμείς τους χρησιμοποιούμε μόνον όταν τους έχουμε ανάγκη.»

Και εξέφρασε την ελπίδα, εκτός από τις 190 ψήφους οι οποίες φαίνεται πως ήδη υπάρχουν «στο τέλος και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να υπαναχωρήσουν, ώστε να δείξουμε ενιαίο πρόσωπο στους Έλληνες του εξωτερικού και να τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμα της ψήφου που έχουν όλοι οι Έλληνες.»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι απόδημοι Έλληνες έχουν υψηλό εθνικό φρόνημα και αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις δράσεις τους. «Φάνηκε και στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου με τον φωτισμό εμβληματικών μνημείων ανά τον κόσμο.»
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης των δεσμών μαζί τους, επειδή, «είναι το πρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό, είναι οι σύγχρονοι πρεσβευτές και οφείλουμε να τους ενισχύουμε να κάνουν παρεμβάσεις ακόμη και στα κοινοβούλια των χωρών, όπου διαμένουν»

Και πρόσθεσε «Ειδικά στο εξωτερικό οφείλουμε όλα τα κόμματα να φοράμε την ελληνική φανέλα και μην αντιμετωπίζουμε τους Έλληνες του εξωτερικού ως πολίτες β’ κατηγορίας. Ο Ελληνισμός είναι οικουμενικός. Οφείλουμε να φέρουμε κοντά μας και τους Έλληνες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, όχι για να ψηφίσουν, αλλά προκειμένου να καταστούν κοινωνοί της ελληνικής γλώσσας και να βρίσκονται κοντά στη μητέρα πατρίδα. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε θαύματα.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα