back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

‘Αρμιν Λάσετ: Ποιος είναι και τι πρεσβεύει ο υποψήφιος Καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης στη Γερμανία

Διαβάστε επίσης

«Ο κύβος ερρίφθη », δήλωσε ο Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το οποίο σε ποσοστό 77,5% τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του ανθυυποψηφίου του ‘Αρμιν Λάσετ.

Πριν από την συνεδρίαση του προεδρείου του CDU, ο κ. Ζέντερ είχε δηλώσει ότι παραχωρεί στο CDU το προβάδισμα στην επιλογή του υποψήφιου Καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και σήμερα επανέλαβε ότι δέχεται το αποτέλεσμα «χωρίς μηνισικακία» και ότι τάσσεται υπέρ της ενότητας της Χριστιανικής Ένωση.

Η επιλογή του ‘Αρμιν Λάσετ ως υποψήφιου καγκελαρίου στην Γερμανία αποτελεί επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσει ο χριστιανοδημοκρατικός συνασπισμός, μιας και ο Πρωθυπουργός της Ρηνανίας Βεστφαλίας,  εκπροσωπεί την επιλογή της πιό κεντρώας κατεύθυνσης, ενώ ο βαυαρός ανθυποψήφιός του Μάρκους Ζέντερ προκρίνει την περισσότερο σκληρή δεξιά πολιτική .

Η επιλογή Λάσετ είναι μια κεντρώα επιλογή

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θεωρείται συνεχιστής της μετριοπαθούς, κεντρώας γραμμής που ακολουθεί σήμερα η καγκελάριος. Προ ετών η Die Welt τον αποκαλούσε «πραιτωριανό» της Άνγκελα Μέρκελ. Ανοιχτό πνεύμα είχε επιδείξει και στο πρώτο του κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο μετά τις εκλογές του 2005 στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όταν οι Χριστιανοδημοκράτες εκθρόνισαν τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στην τοπική κυβέρνηση του Ντίσελντορφ για πρώτη φορά μετά από 39 χρόνια. Ο Λάσετ ορκίζεται τότε υπουργός αρμόδιος για την ενσωμάτωση των αλλοδαπών και οι άσπονδοι φίλοι του θα του κολλήσουν το παρατσούκλι «Τουρκο-Άρμιν», αν και δεν είχε σχέση με την Τουρκία.

Παρουσιάζοντας μία πρόσφατη βιογραφία του Λάσετ, ο Ρόλαντ Πρόις σημείωνε στην Süddeutsche Zeitung ότι το «Τουρκο-Άρμιν» υποδηλώνει μία διάθεση χλευασμού. Ο Λάσετ το αντιμετώπισε με ψυχραιμία και το 2010 οι δημοσκοπήσεις τον ανέδειξαν «δημοφιλέστερο υπουργό» της τοπικής κυβέρνησης. Ήταν μία πολιτική υποθήκη που θα του χρειαζόταν στο μέλλον. Το 2017 o Λάσετ οδηγεί τους Χριστιανοδημοκράτες σε νέα, μεγάλη νίκη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Στον προεκλογικό αγώνα αγνόησε τις παραινέσεις να επιδείξει σκληρή γραμμή στο προσφυγικό ζήτημα και να κρατήσει αποστάσεις από την καγκελάριο. Το 2020 πάντως, όταν η Άγκυρα άνοιγε τα σύνορα στον Έβρο για όσους ήθελαν να περάσουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, ο Λάσετ πήρε ξεκάθαρη θέση: «Όποιος παραβιάζει τα σύνορα παράνομα, θα επιστρέφει στην Τουρκία, όπου θα πρέπει να τον φροντίζουν, όχι να τον καταδιώκουν. Όταν τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος, μπορεί να επιστρέψει στη Συρία. Αυτό ορίζει η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».

Πλούσιο βιογραφικό 

Ο Αρμιν Λάσετ στερείται της χαρισματικής προσωπικότητας του Ζαντερ έχει όμως ένα αξιόλογο βιογραφικό να επιδείξει . Γεννημένος στις 18  Φεβρουαρίου του 1961 διατελεί πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας από τις 27 Ιουνίου 2017 και στις 16 Ιανουαρίου 2021 εξελέγη επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης διαδεχόμενος  την Άνεγκρετ Κραμπ-ΚαρενμπάουερΈλαβε σε εκείνη την αναμέτρηση το 52.8% των ψήφων, έναντι 47.2% για τον Φρίντριχ Μερτς στον δεύτερο γύρο. 

Με νομικές σπουδές στην Βόννη έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος για σύντομο χρονικό διάστημα, μεταξύ άλλων ως αρχισυντάκτης του εκκλησιαστικού εντύπου Kirchenzeitung .

Το 1994 εξελέγη μέλος του Μπούντεσταγκ και το 1999 έγινε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου όπου εργάσθηκε με πείσμα  για το κοινό νόμισμα . Μάλιστα μία ομιλία του από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτηρίσθηκε «μανιφέστο» υπέρ της μελλοντικής καθιέρωσης του ευρώ .

Ως υπουργός έγινε γνωστός για τις φιλελεύθερες θέσεις του και τις καλές σχέσεις με την μεταναστευτική κοινότητα. Η κυβέρνηση της οποίας ηγείται στην Ρηνανία- Βεστφαλία  αποτελεί σύμπραξη των Χριστιανοδημοκρατών με τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Είναι  γόνος  ρωμαιοκαθολικής οικογένειας με γερμανόφωνο βαλλωνικό υπόβαθρο. Οι γονείς του πατέρα του κατάγονταν από το Βέλγιο, ενώ η σύζυγος του  Συζάν Μαλανγκρέ  την οποία γνώρισε σε μια καθολική παιδική χορωδία κατάγεται από γαλλόφωνη οικογένεια της  Βαλλωνίας. Η πολυπολιτισμική αυτή καταγωγή του έχει επιδράσει και στην θέση του για μια Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων.

Υποστηρίζει την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης σε πολλούς τομείς, είναι οπαδός των «Ευρωομολόγων » και μεγάλος υπέρμαχος των άριστων σχέσεων με τη Γαλλία. ‘Εχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν. Έχει την υποστήριξη και ιδιαίτερη σχέση με τον Γάλλο Πρόεδρο αλλά κια πολλές κοινές θέσεις, εξαιτίας και της καταγωγής του και των άριστων Γαλλικών που γνωρίζει.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Λάσετ ακούει στο όνομα Άνναλένα Μπέρμποκ

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα συναντήσει στον δρόμο του προς την καγκελαρία  ακούει στο όνομα ΆνναλέναΜπέρμποκ . Πρόκειται για την πολύ δημοφιλή υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου . Η κα Μπέρμποκ είναι μια ιστορική επιλογή από κάθε άποψη όπως σχολιάζει η DW, καθώς είναι η πρώτη «Πράσινη» υποψήφια καγκελάριος της Γερμανίας.

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της άνοιξε και επίσημα ο προεκλογικός αγώνας των Πρασίνων για τις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το γεγονός ότι το κόμμα των Οικολόγων είναι σταθερά δεύτερο στις δημοσκοπήσεις που προεξοφλούν κυβερνητική συμμετοχή υποχρεώνει τους Πράσινους να κατεβούν στις εκλογές όχι μόνο επικεφαλής του ψηφοδελτίου αλλά και με υποψηφιότητα για την καγκελαρία. Η 40χρονη υποψήφια καγκελάριος Ανναλένα Μπέρμποκ στις πρώτες δηλώσεις της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική πολιτική. «Η προστασία του κλίματος είναι η αποστολή της γενιάς μου» είπε η Μπέρμποκ. «Η εξαίρεση πρέπει να γίνει κανόνας και να αναδείξουμε τα καλύτερα που έχουν να προσφέρουν η Γερμανία και η Ευρώπη».

Το ανοιχτό ερώτημα είναι αν θα είναι ο μικρότερος εταίρος σε μια κυβέρνηση με τη συντηρητική Χριστιανική Ενωση CDU/CSU ή πρώτο κόμμα σε συνασπισμό με Σοσιαλδημοκράτες SPD και Φιλελεύθερους FDP με καγκελάριο την Μπέρμποκ αναφέρει το Der Spiegel.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα