back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημ. Πανδρεμμένος: Μιλά δέκα γλώσσες και ετοιμάζεται να μάθει και….εντέκατη!

Διαβάστε επίσης

Ο Δημήτρης Πανδρεμμένος, απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημοσιογραφία αλλά και στην Κοινωνιολογία και στην Ιστορία και Ανθρωπολογία του Αθλητισμού, έχει ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό μεράκι!

Αγαπά τις ξένες γλώσσες , ακόμα και εκείνες που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και δε σταματά να μαθαίνει συνεχώς!

Μέχρι στιγμής, μιλά δέκα ξένες γλώσσες, σε κάποιες εκ των οποίων είναι αυτοδίδακτος.

Τι είναι όμως αυτό που τον ωθεί στο να προσθέτει όλο και περισσότερες στο βιογραφικό του;

«Το να μαθαίνω νέες γλώσσες είναι τρέλα, είναι μεράκι, είναι πάθος, είναι έμπνευση, είναι κάθε μια από αυτές τις λέξεις ή και όλες μαζί», τόνισε με διάχυτο ενθουσιασμό, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Περιέγραψε το συναίσθημα του να έρχεται κάποιος σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς μέσω της γλώσσας της κάθε χώρας, παρομοιάζοντάς το με ένα ταξίδι: «Είναι σαν να ξεκινάς με ένα αυτοκίνητο χωρίς να ξέρεις τον προορισμό. Γεμίζεις εμπειρίες, εικόνες, παραστάσεις και δεν ξέρεις ούτε πότε θα φτάσεις, ούτε που. Απλώς σου αρέσει πολύ αυτό το ταξίδι το οποίο κρύβει εκπλήξεις, απρόοπτα αλλά και πολλές δυσκολίες μέσα από τις οποίες μαθαίνεις να ανταπεξέρχεσαι καλύτερα στις καταστάσεις γύρω σου και συνεχίζεις με ζήλο και αυτοπεποίθηση».

Εκτός από τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα πορτογαλικά, τα τουρκικά και τα ρουμανικά, ο Δημήτρης Πανδρεμμένος έχει επιλέξει να μάθει και γλώσσες που τείνουν να εξαλειφθούν και που δεν μιλιούνται από τη νεότερη γενιά παρόλο που είναι επίσημες γλώσσες κρατών και ο οποίες – όπως εξήγησε – παρουσιάζουν γλωσσικές ιδιαιτερότητες, ποικιλομορφία και μουσικότητα, στοιχεία που του έδωσαν το ερέθισμα να εμβαθύνει σε αυτές.

Κάποιες εξ αυτών, είναι τοπικές γλώσσες εντός των κρατών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπως τα καταλονικά στην περιοχή της Καταλονίας, τα γαλλικιανά, μια ρομανική γλώσσα της περιοχής της Γαλικίας ή και τα οξιτανικά, μια γλώσσα που εντοπίζεται στην ιστορική περιοχή της Οξιτανίας στη σημερινή νότια Γαλλία.

Το πλέον αξιοπερίεργο είναι ότι μεταξύ όλων αυτών, μιλά και …χετιτικά, μια γλώσσα που όπως διευκρίνισε, έχει χαθεί. Πρόκειται για την γλώσσα του αρχαίου πολιτισμού των Χετταίων στα γεωγραφικά όρια μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, τα ίχνη του οποίου χάνονται γύρω στα 1234 π.Χ.

«Αντιλαμβάνεστε, επομένως πόσο δύσκολο είναι να εφαρμόζεις αυτή τη γλώσσα στην πράξη, η οποία δεν είχε γράμματα αλλά σύμβολα, συλλαβογράμματα και σφήνες».

Από όλες αυτές τις γλώσσες που μιλάει, εκείνη που τον δυσκόλεψε περισσότερο, είναι η τουρκική ενώ – όπως αποκάλυψε – ετοιμάζεται να μάθει και… εντέκατη καθώς το Ινστιτούτο Ρωσικής Γλώσσας MIR του παρέχει δωρεάν ιδιαίτερα μαθήματα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα