back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι ΗΠΑ θέλουν να ηγηθούν του παγκόσμιου αγώνα κατά του άνθρακα

Διαβάστε επίσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, διαφορετικά “δεν θα μείνουν και πολλά από τον πλανήτη μας”, αναμένεται να δηλώσει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, δίνοντας την υπόσχεση να ασκήσει πίεση ώστε όλες οι χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα.

Ενόψει της διαδικτυακής συνόδου κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή που διοργανώνεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Άντονι Μπλίνκεν θα δώσει ομιλία σήμερα για να στείλει το μήνυμα της επιστροφής της Ουάσινγκτον στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα μετά την αποδέσμευση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

“Εάν η Αμερική δεν καθοδηγήσει τον κόσμο στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, δεν θα μείνουν και πολλά από τον πλανήτη μας”, αναμένεται να δηλώσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που διανεμήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

“Αν το επιτύχουμε, θα αξιοποιήσουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία εδώ και γενιές ολόκληρες να δημιουργήσουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας. Θα οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη, πιο υγιή και πιο βιώσιμη κοινωνία και θα προστατεύσουμε αυτόν τον όμορφο πλανήτη”, αναμένεται να προσθέσει.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα κοινή δήλωση με τον κύριο στρατηγικό αντίπαλό τους, την Κίνα, που υπόσχεται να “συνεργαστεί” για να “αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση”, ο Άντονι Μπλίνκεν αναφέρεται επίσης στον ανταγωνισμό.

“Επί του παρόντος, έχουμε καθυστερήσει. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ηλιακών συλλεκτών, ανεμογεννητριών, μπαταριών, ηλεκτρικών οχημάτων. Κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, θα τονίσει ο Μπλίνκεν.

“Αν δεν προλάβουμε να καλύψουμε αυτή την καθυστέρηση, η Αμερική θα χάσει την ευκαιρία να διαμορφώσει το μέλλον του κλίματος με τρόπο σύμφωνο προς τα συμφέροντα και τις αξίες μας και θα χάσουμε αμέτρητες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς”, αναμένεται να προειδοποιήσει.

Σε αυτόν τον αγώνα, ο Άντονι Μπλίνκεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί στις χώρες που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον άνθρακα.

“Οι διπλωμάτες μας θα αμφισβητήσουν τις πρακτικές των χωρών των οποίων η δράση — ή η αδράνεια — μας φρενάρουν”, αναμένεται να εξηγήσει.

“Όταν χώρες συνεχίζουν να εξαρτώνται από τον άνθρακα για ένα σημαντικό μέρος της ενέργειάς τους ή να επενδύουν σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από καύση άνθρακα ή επιτρέπουν τη μαζική αποψίλωση των δασών, θα ακούσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους μας πόσο επιβλαβείς είναι αυτές οι ενέργειες”, θα επιμείνει.

Η Κίνα, η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου παγκοσμίως, κατέχει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση άνθρακα, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αλλά το θέμα είναι επίσης ευαίσθητο στις Ηνωμένες Πολιτείες: ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος είχε αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, είχε καθιερωθεί ως υπερασπιστής των παραγωγών άνθρακα – ακόμη και αν η αμερικανική ζήτηση άνθρακα συνεχίζει να μειώνεται.

Ο Τζο Μπάιντεν επανέφερε τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα