back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Λύκος ανάμεσα σε λύκους» του Χανς Φάλαντα

Διαβάστε επίσης

Μια τεράστια ζωηρή τοιχογραφία της Γερμανίας την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Το μυθιστόρημα του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα διαδραματίζεται το 1923. Ένα σημαντικό τμήμα του βιβλίου λαμβάνει μέρος στο Βερολίνο, όπου κυριαρχεί ένα ταραχώδες παζάρι σάρκας και εγκληματικότητας, ενώ το υπόλοιπο στην επαρχία  με την κατάσταση να είναι εξίσου έκρυθμη. Σε μία «χαοτική, παράλογη εποχή», ο τρομακτικός πληθωρισμός έχει οδηγήσει στην οικονομική ανέχεια την πλειοψηφία του πληθυσμού. Οι άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο, ενώ ο κόσμος βουλιάζει και τα πάντα ρημάζουν. Ο κεντρικός πρωταγωνιστής, πρώην δόκιμος αξιωματικός και νυν άνεργος και παθιασμένος τζογαδόρος, προσπαθεί να βρει τον δρόμο του, όπως και μία πληθωρική πινακοθήκη άλλων χαρακτήρων, αριστοτεχνικά σκιαγραφημένη από τον Φάλαντα.

Μετά τα αριστουργηματικά «Και τώρα, ανθρωπάκο;», «Ο πότης» και «Μόνος στο Βερολίνο», άλλο ένα ακόμη μυθιστόρημα του συγγραφέα, ίσως το magnum opus του, μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Συγκλονιστική μαρτυρία μιας ολόκληρης εποχής, απεικονίζει επιδέξια το «αυγό του φιδιού», έτοιμο να εκκολαφθεί στις κατάλληλες ιστορικές συγκυρίες. Γιατί «στην απελπιστική κατάσταση ενός απελπισμένου λαού, ο κάθε απελπισμένος συμπεριφέρεται απελπιστικά».

«Και τότε ο ίλαρχος Γιόαχιμ φον Πράκβιτς κατακλύστηκε από ένα αίσθημα ανίσχυρου μίσους. Κάπου σ’ αυτή την πόλη, μια μηχανή –φυσικά μια μηχανή, γιατί ο κόσμος δεν αφήνει να τον κακομεταχειρίζονται μ’ αυτόν τον τρόπο – ξερνούσε μέρα νύχτα τόνους χαρτιά πάνω στην πόλη και στο λαό. Τα ονόμαζαν ‘‘χρήμα’’, τύπωναν πάνω τους υπέροχους, στρογγυλούς αριθμούς με άπειρα μηδενικά που γίνονταν όλο και πιο στρογγυλά. Και όταν είχες δουλέψει, όταν είχες εξοντωθεί, όταν είχες καταφέρει να εξοικονομήσεις κάτι για τα γεράματά σου, ξαφνικά όλα αυτά έχαναν κάθε αξία. Χαρτιά, χαρτιά, παλιόχαρτα».

Το μυθιστόρημα «Λύκος ανάμεσα σε λύκους» του Χανς Φάλαντα κυκλοφορεί σε δύο τόμους σε μετάφραση και εισαγωγή της Ιωάννας Αβραμίδου από τη σειρά Orbis Literae των εκδόσεων Gutenberg.

Κώστας Μοστράτος

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα