back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γ. Κουμουτσάκος: Τα μηνύματα Δένδια είχαν αποδέκτες και τις Βρυξέλλες και την Αμερική

Διαβάστε επίσης

Στον απόηχο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου και της δημόσιας αντιπαράθεσής τους, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Άγκυρα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις  τόνισε ότι πλέον, μετά και τα όσα διημείφθησαν, ουδείς μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ή να προφασίζεται άγνοια για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την συσσωρευμένη ένταση που υπάρχει με ευθύνη της Τουρκίας.

«Πλέον και οι Βρυξέλλες και η Αμερική έχουν σαφή εικόνα για την κατάσταση. Τα μηνύματα Δένδια, είχαν αποδέκτες και αυτούς”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι «ο ελληνοτουρκικός διάλογος ήταν πάντα και παραμένει μια μακρά και επίπονη διαδικασία, μια δύσκολη διπλωματική άσκηση διαρκείας. Γι αυτό ήταν χρήσιμη αυτή η δημόσια παρουσίαση των ζητημάτων ώστε και στον εσωτερικό δημόσιο διάλογο να αποφεύγονται οι βιαστικές υπεραισιοδοξίες και ο εξωραϊσμός της κατάστασης».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο διάλογος ως μια διαδικασία επιχείρησης συγκλίσεων, πρέπει να γίνεται, αλλά με βαθιά γνώση του τι πρέπει να περιμένουμε από αυτόν.

«Όταν η μια πλευρά δημιουργεί με επιθετικό τρόπο ζητήματα που σχετίζονται με τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας όπως ”Γκρίζες Ζώνες”, τουρκική μειονότητα και αποστρατιωτικοποιήσεις των νησιών, όπως το θέτει η Τουρκία, η άλλη πλευρά δεν θα προστρέξει σε διάλογο, ενώ με μια τέτοια στάση καθιστά δύσκολο το διάλογο ακόμα και σε πιο εύκολα ζητήματα και δηλητηριάζει τις συζητήσεις».

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί «σχολών ακινησίας και κινητικότητας», επισήμανε ότι πάντα γίνονται συζητήσεις υψηλού επιπέδου αλλά για διαφορετικά ζητήματα όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας τα μείζονος σημασίας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν συνιστά ακινησία: «Δεν είναι βέβαιο αν προχωρούσαμε στην όποια ρύθμιση, ότι μετά η Άγκυρα δεν θα εξακολουθούσε να διεκδικεί. Η Άγκυρα θέλει να ενισχύσει τη θέση της και ο Ερντογάν επιθυμεί την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης στο μεταναστευτικό και πως θα μπορέσει να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο η χώρα μας, ο κ. Κουμουτσάκος, είπε: «Οι μεταναστευτικές ροές, μετά την αποφασιστική στάση της χώρας μας, έχουν μειωθεί, αλλά υπάρχει πάντα εν δυνάμει ο κίνδυνος νέας μεταναστευτικής κρίσης. Θεωρώ ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε συμμάχους τους εταίρους μας στην ΕΕ οι οποίοι μας έλεγαν ότι είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης», και πρόσθεσε ότι Ευρώπη έχει τον τρόπο να επιβάλει την αποτροπή μεταναστευτικών ροών ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησής της.

Σχετικά με το Κυπριακό εκτίμησε ότι θα υπάρξει σταδιακή επανεκκίνηση των συνομιλίων, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς, κάνοντας , ωστόσο, λόγο για ένα πολύπλοκο ζήτημα που ορίζει και την ταχύτητα των εξελίξεων και του διαλόγου.

«Αυτή τη στιγμή οι θέσεις μας είναι αντίθετες. Η τουρκοκυπριακή πλευρά μιλάει για δύο κράτη, δηλαδή για επισημοποίηση μιας παράνομης διχοτόμησης της Κύπρου μέσω της κατάληψης του βόρειου τμήματός της από την Τουρκία. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα, ωστόσο είναι βασικό να συνεχιστεί η διαδικασία της κίνησης».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα