back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιές πληγείσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες εξαιρούνται από τα τεκμήρια διαβίωσης

Διαβάστε επίσης

Χάρις σε ένα νέο κωδικό που θα προστεθεί για πρώτη φορά στο έντυπο Ε1 των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, η υποβολή των οποίων θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα, θα γίνεται αντιληπτό από τους ενδιαφερόμενους ποιές πληγείσες, από την πανδημία, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα εξαιρεθούν από τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς και από τις ποινές για όσους δεν συγκέντρωσαν πέρυσι τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές αποδείξεις που αναλογούν στο 30% του εισοδήματός τους.

Ο νέος κωδικός που θα προστεθεί στο Ε1 θα αφορά 4 κατηγορίες φορολογουμένων, που όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας θα απαλλαγούν από τα αντικειμενικά τεκμήρια διαβίωσης και ενδεχομένως και από την υποχρέωση συμπλήρωσης με πλαστικό χρήμα του ποσοστού 30% επί του περσινού τους εισοδήματος..Ειδικότερα θα αφορά τους εξής πληττόμενους,από την πανδημία, φορολογούμενους.

Οσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ( ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα) και πέρυσι αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους η είχαν σημαντική μείωση τζίρου εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

Τους μισθωτούς των επιχειρήσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του 2020.

Τους μισθωτούς στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ,μισθολογικής επιδότησης από το κράτος, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Οι παραπανω στον κωδικό του Ε1 θα χαρακτηρίζονται ως πληττόμενοι και εκτός της απαλλαγής που θα έχουν από τα τεκμήρια διαβίωσης (υπό την προυπόθεση ότι σε ένα η και τα δύο προηγούμενα χρόνια δηλαδή το 2019 και 2020 δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια) σχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών,εάν συναινέσουν και οι εκπρόσωπο των δανειστών, να μην πληρώσουν το πρόστιμο που αντιστοιχεί σε 22% επί της υπολειπόμενης διαφοράς, που κανονικά προβλέπει η νομοθεσία, για όσους φορολογούμενους δεν συγκέντρωσαν πέρσι ηλεκτρονικές πληρωμές μέχρι το όριο του 30% του εισοδήματός τους.

Για τους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους, δεν θα υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη ούτε για απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης ,ούτε από πρόστιμο σε περίπτωση μη κάλυψης με πλαστικό χρήμα του 30% του περσινού τους εισοδήματος.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα