back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δ. Σαρηγιάννης: “Χλωμό” να υπάρξει διαπεριφερειακή μετακίνηση το Πάσχα, προσωπικά δεν θα το ρίσκαρα

Διαβάστε επίσης

Είναι δύσκολο να υπάρξει διαπεριφερειακή μετακίνηση το Πάσχα – για την ακρίβεια «χλωμό» όπως είπε – λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που υπάρχει μέχρι στιγμής,  εκτίμησε ο Καθηγητής Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

«Προσωπικά, δεν θα το ρίσκαρα. Υπάρχει μεν αποκλιμάκωση στα κρούσματα αλλά όχι στις ΜΕΘ. Αυτό θα πάρει χρόνο όπως και η μείωση των θανάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε δε, ότι η διαδικασία της αποκλιμάκωσης θα μπορέσει να εξελιχθεί ικανοποιητικότερα αν βάλουμε στην καθημερινότητά μας τα self test, τα οποία – όπως τόνισε- είναι το βασικότερο όπλο μας απέναντι στον κορονοϊό, μαζί με το εμβόλιο.

«Ο εμβολιασμός μπορεί να μας οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο καλοκαίρι, όμως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα αυτή την δύσκολη κατάσταση», σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ρεαλιστικός ο στόχος ενός πιθανού ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαϊου, δεδομένης της πορείας της πανδημίας, υπογράμμισε ότι βάσει των κρουσμάτων είναι επικίνδυνο να γίνει αυτό.

«Θεωρώ ότι θα υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά πιστεύω ότι αν έχουμε καταφέρει να αποσυμπιέσουμε την κατάσταση μέχρι τότε, θα είναι διαχειρίσιμη».

Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού, ιδίως νέων ανθρώπων, που παρατηρούνται σε πάρκα και πλατείες, με τη διενέργεια των «κορωνοπάρτι» συνέστησε σύνεση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

«Υπάρχει μία μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο, που μπορεί ως ένα σημείο να συνδέεται και με τον συνωστισμό στα πάρτι που γίνονται. Είναι λογικό όταν υπάρχει μία μεγάλη συγκέντρωση ή συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων», εξήγησε.

Μάλιστα, ανέφερε πως πρέπει άπαντες να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και τα νέα παιδιά, δεν είναι άτρωτα απέναντι στον ιό.

«Ίσως να περάσουν ήπια τη νόσο, όμως αυτή αλλά μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα σε βάθος χρόνου, να μείνουν κατάλοιπα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα