back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα αξιώνει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, δήλωσε αναφερόμενη στα ελληνοτουρικά η κυβερνητική εκπρόσωπος .

H κα Αριστοτελία Πελώνη είπε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα. Επιδιώκει, προπάντων, την εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας. Η χώρα μας είπε η κα Πελώνη, κατέθεσε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα 15 σημεία συνεργασίας, τα οποία έγιναν δεκτά από την τουρκική πλευρά, που πρόσθεσε κι άλλα και συμφωνήθηκε να εργαστούν για τα επόμενα βήματα».

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, η Ελλάδα ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση της τουρκικής συμπεριφοράς, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Και συνέδεσε – με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – τη συμπεριφορά της Τουρκίας με την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέτρεψε τις τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα σε προκλήσεις εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης. «Και υπενθύμισε με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι ο δρόμος για μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα περνά από την Αθήνα».

Σε κάθε περίπτωση, «η Ελλάδα προβάλλει με παρρησία τις θέσεις της και προσέρχεται με ειλικρίνεια και καλή πίστη στις συνομιλίες. Αξιώνει όμως σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες και τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας» πρόσθεσε η κ. Πελώνη.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, μετά τους υψηλούς τόνους στις κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, η κ. Πελώνη απάντησε ότι δεν είμαστε «ούτε πιο κοντά, ούτε πιο μακριά» από μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

 

Αθήνα 984

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα