back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θ. Ψαλτοπούλου: Η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά, πρέπει να να βρισκόμαστε σε εγρήγορση

Διαβάστε επίσης

«Η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας δεν έχει ακόμα βελτιωθεί σημαντικά, σε βαθμό που θα μας καθιστούσε περισσότερο αισιόδοξους, γεγονός που μας υποχρεώνει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τη Μαρία Παύλου.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία μικτή εικόνα της πανδημίας με αυξομειώσεις, εκφράζοντας, ωστόσο, την ελπίδα σε ένα μήνα η κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη.

«Υπάρχει πρόβλημα στα νοσοκομεία και αυτό δυστυχώς θα συνεχιστεί ολόκληρο τον Απρίλιο αλλά και τον Μάιο. Έχουμε 824 διασωληνωμένους, επομένως, γίνεται αντιληπτό πως η πίεση στις ΜΕΘ αλλά και έξω από αυτές είναι μεγάλη και καθημερινά οι θάνατοι ασθενών βρίσκονται σε ανώτερους διψήφιους αριθμούς».

Σε ότι αφορά στο ιικό φορτίο στην Αττική, διευκρίνισε πως ενώ πριν από περίπου δύο εβδομάδες, τα λύματα έδειξαν ότι υπήρχε μια μείωση, την τρέχουσα εβδομάδα παρατηρήθηκε εκ νέου ανοδική τάση.

Όπως ανέφερε, τα στοιχεία εκείνα που θα μας κάνουν να αισιοδοξούμε είναι όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού καθώς και βελτιωμένες καιρικές συνθήκες που θα διευκολύνουν τις εκτός σπιτιού δραστηριότητες.

Για τα ερωτηματικά που υπάρχουν σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τη διστακτικότητα των πολιτών απέναντι σε αυτό μετά και τα περιστατικά παρενεργειών που έχουν προκύψει αλλά και την αναστολή της έναρξης των εμβολιασμών στην Ελλάδα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson για την Covid-19, επισήμανε ότι οι αποφασίσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το τι μέλλει γενέσθαι, ύστερα από την εμφάνιση σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων στις ΗΠΑ, αναμένονται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

«Το γεγονός ότι οι κλινικές μελέτες για τους εμβολιασμούς είχαν γίνει το περασμένο καλοκαίρι, έχει περάσει αρκετός καιρός που ο κόσμος έχει εμβολιαστεί και οι παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες έως απειροελάχιστες, μας παρέχει μια διασφάλιση ότι αν και εμείς ακολουθήσουμε τα ίδια βήματα με άλλες χώρες, θα μπορέσουμε να είμαστε σε μια σχετική κανονικότητα το καλοκαίρι».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα