back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συναυλίες και Θέατρο στον Αθήνα 9.84: «Η μεγαλύτερη και πιο σύνθετη παραγωγή που έχει υλοποιηθεί από ραδιοφωνικό σταθμό»

Διαβάστε επίσης

Σε μια εποχή που ο Πολιτισμός τελεί σε μια ιδιότυπη κατάσταση «αναστολής» λόγω της πανδημίας του Covid-19 και η επαφή με την Τέχνη και τις ζωντανές εμφανίσεις είναι κάτι που έχει λείψει πολύ σε όλους, ο Αθήνα 9.84, ο σταθμός της πόλης, έρχεται να καλύψει το κενό που έχει δημιουργήσει η μη πραγματοποίηση συναυλιών αλλά και θεατρικών παραστάσεων και μέσω ενός πρωτοποριακού εγχειρήματος στηρίζει τους ανθρώπους του Πολιτισμού προσφέροντας παράλληλα στους ακροατές του τη δυνατότητα να νιώσουν ξανά τη μαγεία της μουσικής και του λόγου.

Αρχής γενομένης από αυτή την Κυριακή 18 Απριλίου, στις 9μμ , ο Χρήστος Θηβαίος, ένας δημιουργός με βαθιές επιρροές –και αναφορές- στο έργο του από τους Έλληνες ποιητές καλεί την Βίκυ Καρατζόγλου και τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη, σε μία συναυλία αφιερωμένη στην Μελοποιημένη Ποίηση, με τραγούδια που γράφτηκαν από το 1963 μέχρι τις μέρες μας και η οποία ηχογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε στη σκηνή του Σταυρού του Νότου.

Εστιάζοντας στο λόγο του ελληνικού τραγουδιού, θα μεταδοθούν συνολικά έντεκα συναυλίες με εικόνα και ήχο οι οποίες δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά μέχρι σήμερα και υποστηρίζονται από 33 γνωστούς ερμηνευτές και 40 μουσικούς, ηχολήπτες και φωτιστές.

Ως μέλος της ομάδας που υλοποιεί το συγκεκριμένο project, ο Οδυσσέας Ιωάννου, στιχουργός και συγγραφέας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του γι αυτό το εγχείρημα.

«Τόσα χρόνια που είμαι στο ραδιόφωνο, δε θυμάμαι να έχει γίνει τέτοια παραγωγή. Είναι η σαφώς η μεγαλύτερη και πιο σύνθετη παραγωγή που έχει υλοποιηθεί από ραδιοφωνικό σταθμό», είπε χαρακτηριστικά.

Περιέγραψε δε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα τα ανάμικτα συναισθήματα που του δημιουργεί η αναγκαστική έλλειψη της φυσικής παρουσία του κοινού.

«Περνάμε πολύ ωραία στα γυρίσματα και τις πρόβες αλλά υπάρχουν διάφορα συναισθήματα. Από τη μια είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου γιατί αυτό που ετοιμάζουμε είναι πολύ όμορφο και συγκινητικό και από την άλλη, με μελαγχολεί που αυτό πραγματοποιείται χωρίς κόσμο. Για παράδειγμα, είναι πολύ περίεργο το να αντικρίζει κάποιος άδειο τον Σταυρό του Νότου».

Διαβεβαίωσε πάντως, ότι οι εν λόγω βραδιές θα αφήσουν ισχυρό καλλιτεχνικό αποτύπωμα τόσο όσον αφορά στις ερμηνείες όσο και στις συγκεκριμένες καλλιτεχνικές συνευρέσεις δεδομένου ότι -όπως εξήγησε- σε αρκετές περιπτώσεις, μέσα από αυτές τις συναυλίες θα συνυπάρξουν για πρώτη φορά επί σκηνής ερμηνευτές οι οποίοι θα κάνουν ντουέτα σε πολύ σημαντικά τραγούδια.

«Οργανώνουμε έντεκα βραδιές οι οποίες είναι χωρισμένες με δύο τρόπους, είτε βάσει συγκεκριμένων στιχουργών είτε βάσει θεματικών ενοτήτων, όπως είναι για παράδειγμα το σατυρικό ή το θεατρικό τραγούδι. Σε αυτές τις συναυλίες θα ακούσουμε από μελοποιημένο Ρίτσο, από τον Μίκη Θεοδωράκη, μέχρι και Σπύρο Γραμμένο αλλά και τραγούδια από το θέατρο σε μια προσπάθεια να ”αγγίξουμε” όλη τη γκάμα της έκφρασης του ελληνικού τραγουδιού».

Μάλιστα, ανακοίνωσε και τους πρωταγωνιστές της δεύτερης συναυλίας, την Κυριακή 25 Απριλίου, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τη Βιολέτα Ίκαρη σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Άλκη Αλκαίο ενώ την Κυριακή του Πάσχα, η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Ζαχαρίας Καρούνης με τις «Αγνώστου Πατρός» επιλογές τους θα μας συστήσουν τα «διαμάντια» της παραδοσιακής και μη μουσικής.

Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή!

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Οδυσσέας Ιωάννου «θα συνεχίσουμε για να μας φύγει η μελαγχολία του “μόνοι μας”. Θα αναλάβουμε και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες στον Αθήνα 9.84 προκειμένου να οργανώσουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, μαζί με τον κόσμο, γιατί το τραγούδι έχει ανάγκη τη διάδραση».

* Κυριακή βράδυ, στις 9μμ, οι συναυλίες αυτές θα μεταδίδονται από τη συχνότητα του Αθήνα 9.84, στους 98. 3. Ταυτόχρονα, θα μεταδίδονται και με εικόνα στο κανάλι του Αθήνα 9,84 στο YouTube αλλά και στο site www.athina984.gr .

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα