back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις επικείμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Διαβάστε επίσης

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα για τις επικείμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί την κατάργηση της ημερήσιας οκτάωρης εργασίας, πλήττει την συλλογική διαπραγμάτευση, μειώνει τις αποδοχές και δημιουργεί συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, «σήκωσε το γάντι» χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «παγκόσμιο πρωταθλητή στα ψέματα», προσθέτοντας ότι με fake news επιτίθεται στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, καθώς το 8ωρο είναι διασφαλισμένο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η υπό προώθηση νομοθετική ρύθμιση:

Προστατεύει τους εργαζόμενους από καταχρήσεις των εργοδοτών ως προς απλήρωτες υπερωρίες, αδήλωτη εργασία κ.λπ. με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα εντοπίζει αυτόματα όλες τις αθέμιτες πρακτικές.

Θεσπίζει για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας, άδεια δηλαδή μετ’ αποδοχών όχι μόνο για την εργαζόμενη μητέρα, αλλά και για τον πατέρα του παιδιού.

Στηρίζει τον θεσμό της γονικής άδειας, καθώς θα είναι επιδοτούμενη πλέον για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία.

Εισάγει αυστηρά μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία ικανοποιώντας αιτήματα των εργαζόμενων, ιδιαίτερα μάλιστα των γυναικών.

Κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην τηλεργασία, καθώς η κυβέρνηση υιοθετεί το δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζομένου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη για να προστατεύει έτσι την οικογενειακή και προσωπική του ζωή.

Προστατεύει τα δικαιώματα των απασχολούμενων σε εταιρίες courier και delivery, με προβλέψεις τόσο για την συνδικαλιστική τους έκφραση όσο και για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία τους.

Τα συνδικάτα

Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα προετοιμάζουν νέο γύρο κινητοποιήσεων.

Στις 20 μηνός, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, θα προχωρήσουν σε διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος,με ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των αντιδράσεων και το καλοκαίρι, εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Στις 4 Μαΐου, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει 24ωρη Απεργία στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ενώ ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις για τις 6 Μαΐου.

Όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά:

Μετά από 100 χρόνια καταργεί το 8ωρο που είχε νομοθετηθεί με το ν. 2269 του 1920 και επιτρέπει 10ωρη εργασία χωρίς την υποχρέωση υπερωριακής αμοιβής.

Αυξάνει το πλαφόν των ωρών των νόμιμων υπερωριών

Προωθεί την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απομακρύνουν από τον χώρο εργασίας όποιον έχουν απολύσει με προειδοποίηση, ώστε έτσι να μην υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση στο χώρο εργασίας.

Καταργεί στην ουσία το ΣΕΠΕ παραπέμποντάς τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ΟΜΕΔ, έναν οργανισμό που διοικείται κατά κύριο λόγο από εργοδοτικούς φορείς.

Πλήττει καίρια το απεργιακό δικαίωμα, καθώς στην ουσία καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις με την αυτοπρόσωπη παρουσία των εργαζομένων.

Προωθεί μέτρα για την κήρυξη παράνομων των απεργιών εάν υπάρχει περιφρούρηση ή κατάληψη οποιουδήποτε χώρου της επιχείρησης, ενώ

αφαιρεί τη δυνατότητα της συλλογικής διαπραγμάτευσης σε όποιο σωματείο δε δεχτεί να παραδώσει στους εργοδότες τα μητρώα του.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα