back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σοκ από την απόφαση της Ιαπωνίας να απορρίψει στην θάλασσα το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα

Διαβάστε επίσης

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε με εξαιρετικά έντονο τρόπο την απόφαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας νωρίτερα σήμερα να ρίξει σταδιακά στη θάλασσα το μολυσμένο νερό από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα αφού υποβληθεί σε επεξεργασία, χαρακτηρίζοντας τη “εξαιρετικά ανεύθυνη”.

Το Πεκίνο κάλεσε το Τόκιο να απόσχει από τη ρίψη του μολυσμένου νερού στη θάλασσα ωσότου να έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση όλων των άλλων χωρών που έχουν έννομο συμφέρον και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ.

Η απόφαση της Ιαπωνικής κυβέρνησης αφορά στην ρίψη πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού όπως  ανακοίνωσε χθες  ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα . Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση βάζει τέλος στον διάλογο που διεξαγόταν τα τελευταία επτά χρόνια για το πώς θα πρέπει να διαχειρισθεί, η χώρα,  τα μολυσμένα ύδατα τα οποία προέρχονταν από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Η διαδικασία για την απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα αρχίσει σε περίπου δύο χρόνια και αναμένεται να κρατήσει δεκαετίες, διευκρίνισε η ιαπωνική κυβέρνηση . Βεβαίως θα προηγηθεί επεξεργασία του νερού ώστε να αφαιρεθούν βλαπτικά ισότοπα και θα αραιωθεί ώστε , σύμφωνα με  το Τόκιο, να μην παραβιάζονται τα διεθνή πρότυπα προτού πεταχτεί στη θάλασσα, διαβεβαίωσε η ίδια.

Το θέμα είναι ένα από τα πλέον ακανθώδη  προβλήματα για την ιαπωνική κυβέρνηση ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία παροπλισμού της εγκατάστασης στη Φουκουσίμα που θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες ακόμη.

Η απόφαση αυτή προεξοφλείται πως θα προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από πλευράς χωρών της περιοχής, ιδίως της Νότιας Κορέας.

Το Τόκιο αψηφά όχι μόνο τις αντιδράσεις στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, ειδικά από πλευράς των εργαζομένων στην αλιεία στη Φουκουσίμα, που εναντιώνεται στην ιδέα εξαρχής.

Η απόφαση ανακοινώθηκε περίπου τρεις μήνες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα φιλοξενήσει το Τόκιο, έναν χρόνο μετά την αναβολή τους. Μέρος της διοργάνωσης θα διεξαχθεί σε εγκαταστάσεις που δεν απέχουν παρά 60 χιλιόμετρα από τον κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα