back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Η αστυνομία της μνήμης» της Γιόκο Ογκάουα

Διαβάστε επίσης

Μία αλληγορία για τη σκοτεινή πλευρά της εξουσίας και τους άπειρους κινδύνους που μπορεί αυτή να κρύβει.

Σ’ ένα νησί χωρίς όνομα, πράγματα εξαφανίζονται χωρίς λόγο και αιτία, ξαφνικά και απροειδοποίητα. Οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να αποσύρουν κάθε ίχνος, κάθε ανάμνηση που τους συνδέει με τα συγκεκριμένα αντικείμενα. Όσοι δεν υπακούουν συλλαμβάνονται από την αστυνομία της μνήμης. Για να εξαφανιστούν και αυτοί με τη σειρά τους. Σε τούτο το ερεβώδες, τρομακτικό τοπίο, μια νεαρή συγγραφέας βρίσκει μοναδική διέξοδο στα γραπτά της. Ωστόσο, ο κίνδυνος της εξαφάνισης και αυτών πάντα ελλοχεύει. Μαζί, και η αγωνία να χαθούν οι λέξεις, οι ιστορίες, ίσως και η ίδια η ύπαρξη.

Η δημοφιλής Γιαπωνέζα συγγραφέας αντλεί από την παράδοση των δυστοπικών αριστουργημάτων του Τζορτζ Όργουελ και του Ρέι Μπράντμπερι. Στην ολότελα σκοτεινή της ιστορία, όμως, αφήνει περιθώριο για συναισθήματα όπως η αγάπη, ο έρωτας, η φιλία, η πίστη και η αισιοδοξία. Με μια διακριτική ηρεμία και απλότητα στη γραφή της, τονίζει με έμφαση τη δύναμη της αντίστασης, ακόμη και όταν φαίνεται ότι είναι πολύ αργά. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1994, ενώ γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και με την αγγλική έκδοσή του το 2019, οπότε και προτάθηκε για πλήθος διεθνών βραβείων.

«Όχι, μην ανησυχείς. Δεν πονάει και δε θα νιώσεις ιδιαίτερη θλίψη. Ένα πρωί απλώς θα ξυπνήσεις και κάτι θα έχει τελειώσει πριν καν το συνειδητοποιήσεις. Ξαπλωμένη, ακίνητη, με τα μάτια κλειστά, τ’ αυτιά τεντωμένα, προσπαθώντας να νιώσεις τη ροή του πρωινού αέρα, θα αισθανθείς πως κάτι έχει αλλάξει από το προηγούμενο βράδυ και θα καταλάβεις ότι κάτι έχασες, ότι κάτι εξαφανίστηκε από το νησί».

«Η αστυνομία της μνήμης» της Γιόκο Ογκάουα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου. Πέντε ακόμη βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα («Ο παράμεσος», «Ο αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητή», «Η πισίνα των καταδύσεων- Ο κοιτώνας- Ημερολόγιο εγκυμοσύνης», «Ξενοδοχείο Ίρις» και «Άρωμα πάγου»).

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα