back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οι σκακιέρες της συμπερίληψης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 

Διαβάστε επίσης

Σκάκι για όλους όπως «μια μπάλα για όλους» στα σχολεία της χώρας

Με ειδικές σκακιέρες για παιδιά με οπτική αναπηρία και μία εφαρμογή, η οποία συνδυάζει το συγκεκριμένο παιχνίδι στρατηγικής με τα ανθρώπινα δικαιώματα ετοιμάζονται τα μέλη του εθελοντικού οργανισμού «Όραμα Νέων Youthorama» να επισκεφθούν τα σχολεία της χώρας μας, για να παρουσιάσουν και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα «Say Chess» που δημιούργησαν.

Οι σκακιέρες μαζί με το εκπαιδευτικό υλικό θα παραμένουν στο σχολείο έτσι ώστε οι μαθητές με μειωμένη ή χωρίς όραση να μπορούν πλέον να παίζουν σκάκι μαζί με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Το «Say Chess» έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και φτάνει στα σχολεία εντελώς δωρεάν.

Με την ειδική σκακιέρα που σχεδίασε η ομάδα Youthorama, οι μαθητές με οπτική αναπηρία μπορούν να ξεχωρίσουν τους πεσσούς μέσω της αφής, αφού έχουν πάνω τους διάφορες διακοσμητικές καρφίτσες, έτσι ώστε να γίνονται αμέσως αντιληπτοί.

«Φέτος είναι η πρώτη χρονιά, που θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα «Say Chess» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Erasmus+ για τον αθλητισμό, το οποίο, μάλιστα, αξιολογήθηκε με 98% ως το καλύτερο από όλα τα προγράμματα που υποβλήθηκαν», λέει στον Αθήνα 9.84, ο ιδρυτής του οργανισμού «Όραμα Νέων Youthorama» Ηλίας Μάστορας. «Τα κύρια αντικείμενα αυτού του προγράμματος, που δημιουργήσαμε είναι το σκάκι και η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο στη φαρέτρα μας της συμπερίληψης. Ελπίζουμε να αναπτυχθεί το πρόγραμμα με την ίδια επιτυχία όπως και το «Μία μπάλα για όλους» γιατί νους υγιής εν σώματι υγιή. Το ονομάσαμε «Say Chess» μια παράφραση του «Say cheese» καθ ότι θέλουμε να χαρίσουμε χαμόγελα στα παιδιά και μέσα από το σκάκι.

«Ο οργανισμός μας είναι συντονιστής του προγράμματος όμως υπάρχουν εταίροι και από άλλες χώρες, από την Δανία, την Τουρκία στις οποίες σχεδιάζουμε να ταξιδέψουμε» αναφέρει ο κ. Μάστορας. Πραγματοποιήσαμε, πριν λίγες ημέρες την πρώτη εφαρμογή του «Say Chess» στο Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο ΕΑΕ Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, περάσαμε πολύ ωραία με τα παιδιά και περιμένουμε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα  και να πάμε και σε άλλα σχολεία».

Διάσημοι σκακιστές πρεσβευτές του «Say Chess»

«Το εγχείρημά μας αγκαλιάζεται και από τον σκακιστικό χώρο, θα έχουμε πρεσβευτές μας την πιο διάσημη σκακίστρια στον κόσμο την Ουγγαρέζα Τζούντι Πόλγκαρ, η οποία θα επικοινωνήσει και ένα μήνυμα για τη διάδοση του προγράμματος «Say Chess» μαζί με τον όμιλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι του Νορβηγού Μάγκνους Κάρλσεν», προσθέτει ο κ. Μάστορας.

Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι να μεταφραστεί η ειδική εφαρμογή στις υπόλοιπες γλώσσες των χωρών που είναι εταίροι του έργου ή που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επίσης ετοιμάζεται και ένα παραμύθι σε όλες τις γλώσσες των εταίρων, τυπωμένο για βλέποντες, σε Braille και ανάγλυφα σχέδια.

«Όραμα Νέων Youthorama»

Το σωματείο «Όραμα Νέων Youthorama» δημιουργήθηκε το 2003 στο Πανόραμα Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη. Υλοποιεί σκακιστικά εργαστήρια σε παιδιά 4-14 ετών. Στον τομέα της νεολαίας, έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε δεκάδες Ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία υποστηρίχθηκαν τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια του Erasmus+, όσο και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια, και μέσω της καμπάνιας  ABallforAll, έχουν επικεντρωθεί στην ένταξη των νέων με λιγότερες ευκαιρίες μέσω του αθλητισμού.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα