back to top
21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κ. Φίλης: Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε δεν είναι η ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου αλλά η αδρανοποίησή του

Διαβάστε επίσης

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές όταν χαράζουμε την εξωτερική μας πολιτική»δήλωσε  στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ο αναλυτής διεθνών θεμάτων, Κωνσταντίνος Φίλης.

« Δεν μπορούμε στο προβλεπτό μέλλον να ακυρώσουμε το Τουρκολιβυκό σύμφωνο. Ο τρόπος με τον οποίο  η Τουρκία έχει “δέσει” την παράνομη συμφωνία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακυρωθεί, ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι αύριο η Λιβυκή κυβέρνηση αποφασίσει να την ακυρώσει μονομερός»

Τόνισε πως αυτό που έχει σημασία για εμάς, δεδομένων των συνθηκών, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα στη Λιβύη, ειδικότερα στο κομμάτι της Τρίπολης. «Αυτό που εμείς πρέπει να επιδιώξουμε στην παρούσα φάση, δεν είναι η ακύρωση του μνημονίου, αλλά η αδρανοποίησή του. Να αποτρέψουμε δηλαδή τη Λιβυκή κυβέρνηση από το να επιχειρήσει να προκηρύξει διαγωνισμό, προσκαλώντας υποτίθεται εταιρίες να συμμετάσχουν σε αυτόν, ο διαγωνισμός αυτός να αφορά στο τμήμα του Τουρκολιβυκού συμφώνου και ξαφνικά να δούμε στους επόμενους μήνες τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα να διεξάγουν έρευνες σε μια περιοχή που έχει οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο»

Τέλος εκτίμησε ότι η επανάκαμψη της Ελλάδας στη Λιβύη θα είναι αργή. «Δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει πρώτα να δώσουμε μεγάλη έμφαση προφανώς στο άνοιγμα της Πρεσβείας στη Τρίπολη αλλά και του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη και στη συνέχεια πρέπει να δούμε σε τι είδους σχέδια θα μπορούσαμε να έχουμε συμμετοχή»

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα