back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Απ. Βαλτάς: Να μην προσέρχονται οι πολίτες στα φαρμακεία για να αλλάξουν το εμβόλιο, δεν το επιτρέπει η πλατφόρμα, από το απόγευμα της Τετάρτης θα διατίθενται τα self test

Διαβάστε επίσης

Έκκληση προς τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στα φαρμακεία για να αλλάξουν το προγραμματισμένο ραντεβού του εμβολιασμού τους με άλλο σκεύασμα, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό μέσω των φαρμακείων.

«Αδυνατούμε να αλλάξουμε το εμβόλιο στο φαρμακείο διότι δεν το επιτρέπει η πλατφόρμα. Αδίκως θα προσέλθει κάποιος σε εμάς γι αυτόν το λόγο, θα ταλαιπωρηθεί, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλαγή στο εμβόλιο. Επίσης, δεν υπάρχουν και διαθέσιμα ραντεβού για άλλα εμβόλια».

Σημείωσε πως δεδομένου ότι τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει και η διαδικασία των self test, η προσέλευση στα φαρμακεία και για την αλλαγή των εμβολίων θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα συνωστισμού.

«Δεν είναι αυτός ο ρόλος των φαρμακείων. Λόγω των έκτακτων συνθηκών και κινδύνων, δεχτήκαμε να συμβάλουμε στο έργο. Δεν θα πρέπει να παραγκωνίσουμε το βασικό μας λειτούργημα που είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο να πάρει τα φάρμακά του ή να του δώσουμε τη συμβουλή μας».

Σε ότι αφορά στα self test, διευκρίνισε ότι εκτός απροόπτου, θα διανέμονται στους δικαιούχους από την Τετάρτη το απόγευμα ή την Πέμπτη και πλήρως από την Παρασκευή, καθώς, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει οι διαθέσιμες ποσότητες των τεστ να συνδεθούν με την ειδική πλατφόρμα, διαδικασία που απαιτεί χρόνο.

Ερωτηθείς γιατί οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι στο να πραγματοποιούνται τα self test εντός του χώρου των φαρμακείων, απάντησε: «Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λήψη δείγματος είναι πολύ αυστηρά και δεν μπορούν να τηρηθούν στους χώρους των φαρμακείων. Το κάνουμε για να προφυλάξουμε τον κόσμο».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «test drive» την επικείμενη διάθεση των τεστ στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και συμβούλεψε τους γονείς να προσέλθουν εγκαίρως στα φαρμακεία κατά τις ημέρες και ώρες που λειτουργούν, προκειμένου να παραλάβουν τα self test για τα παιδιά τους και να μην απευθύνονται στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία καθώς, όπως είπε, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν κόσμο στη διανυκτέρευση.

«Όταν όλοι συνειδητοποιήσουμε το ρόλο μας σε αυτό το εγχείρημα, οι φαρμακοποιοί, η πολιτεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι γονείς τότε όλα θα πάνε καλά», κατέληξε ο κ. Βαλτάς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα