back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απελευθερώνεται η διαδημοτική μετακίνηση – Τι συζητείται για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση

Διαβάστε επίσης

Από την κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που έχει προγραμματισθεί για αύριο Τετάρτη και πιθανώς να συνεχισθεί την Πέμπτη, θα κριθούν τα επόμενα βήματα της χώρας προς την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.  Οι απόψεις των ειδικών δεν ταυτίζονται ως προς το χρόνο και το εύρος της απελευθέρωσης, ωστόσο, κοινή είναι η διαπίστωση ότι θα πρέπει να σχεδιασθούν πολύ προσεκτικά τα επόμενα βήματα για την επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε μια νέα κανονικότητα.

Οι ειδικοί καλούνται να δώσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με βάση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης που είναι το λιανεμπόριο, τα σχολεία , το άνοιγμα της διαδημοτικής μετακίνησης και αργότερα η εστίαση.
 Όσον αφορά στο λιανεμπόριο θεωρείται πολύ πιθανό να δοθεί το πράσινο φως των ειδικών για άνοιγμα από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με τη χρήση του 13032 και  χρονική διάρκεια 3 ωρών.
 Όσον αφορά στην εκπαίδευση, όλα συναρτώνται με την μαζική προμήθεια των self tests και προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί κατ αρχήν στο άνοιγμα των λυκείων, στις 12 Απριλίου και να ακολουθήσουν τα γυμνάσια σε επόμενη ημερομηνία εφόσον είναι δυνατή η μαζική διάθεση των self tests στα φαρμακεία.
Στις αποφάσεις της κυβέρνησης που αναμένονται να ανακοινωθούν την Παρασκευή θεωρείται πλέον βεβαία η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων πιθανότατα και από το ερχόμενο Σάββατο ώστε να λειτουργήσει με τον κωδικό 6 ,ως μέτρο αποσυμπίεσης στην κόπωση των πολιτών .

 

Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ 100,3 , στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζονται είναι και η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνησης, ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, όσον αφορά στην δια ζώσης εκπαίδευση,  εξετάζεται το άνοιγμα κυρίως των Λυκείων, ενώ συζητείται και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμένους και αυστηρούς όρους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει το Πάσχα, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για το Πάσχα, πρόσθεσε όμως ότι «θα είναι πάντως ένα παρά πολύ καλύτερο Πάσχα από το περσινό», σημειώνοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε λίγο το σθένος μας, και για λίγες εβδομάδες να τηρήσουμε τα μέτρα».

«Αν ξεπεράσουμε τον κάβο του Απριλίου θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, διευκρινίζοντας ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι σταδιακή.

Λιανεμπόριο το γρηγορότερο δυνατόν 

Παρά τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις, αυτό που επείγει κυρίως την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά μόνο στις μικρές επιχειρήσεις και όχι στα mall που είναι σε κλειστούς χώρους και συνήθως παρατηρείται συνωστισμός. Για το άνοιγμα λοιπόν των μικρότερων καταστημάτων ορισμένοι ειδικοί επιμένουν, τουλάχιστον για τις επόμενες μια έως δυο εβδομάδες, στην χρήση click away και click inside για να μετριαστεί ο κίνδυνος της διασποράς. Ο καταναλωτής θα μπορεί να επισκέπτεται την εμπορική αγορά μόνο μία φορά την ημέρα με αποστολή sms στον νέο 5ψήφιο τηλεφωνικό κωδικό 13032, κάτι που θεωρείται πως θα συγκρατήσει σε πρώτη φάση την ανεξέλεγκτη κινητικότητα. Εάν ισχύσει το μέτρο του sms, τότε το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει χωρίς click away και click inside.

Επικρατεί γενικευμένη απαισιοδοξία, απογοήτευση και θυμός, γιατί υπάρχουν διιστάμενες απόψεις για το πότε θα ανοίξουμε” ανέφερε στον Αθήνα 9.84 ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κουγιουμτζής, μεταφέροντας την αγωνία του εμπορικού κόσμου ενόψει της πασχαλινής περιόδου.  

Η επιστροφή στις τάξεις

Η επιστροφή των Γυμνασίων και των Λυκείων στην διά ζώσης εκπαίδευση αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης  με το Υπουργείο Παιδείας να ζητά αναλυτική χαρτογράφηση των επόμενων ημερών και να προτείνει ακόμη και το άνοιγμα στις 5 Απριλίου. Ωστόσο, το άνοιγμα των σχολείων γαι ευνόητους λόγους είναι περισσοτερο πολύπλοκη υπόθεση,  διότι εκτός από τα επιδημιολογικά δεδομένα εξαρτάται και από τον χρόνο  διάθεσης των self tests . Απαραίτητη προϋπόθεση γαι το ανοιγμα των σχολείων θα είναι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και η εφαρμογή  υποχρεωτικά self tests από εκπαιδευτικούς και μαθητές ώστε να αποτραπεί μία διασπορά του κορονοϊού με το άνοιγμα να αφορά εκτός απροόπτου Γυμνάσια και Λύκεια.

“Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως τα self tests θα έχουν πάει σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε χωριό για να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία” δήλωσε σήμερα η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα .  Η ίδια σημείωσε  “ο προγραμματισμός στην παρούσα φάση αφορά στην επιστροφή στα θρανία μόνο των μαθητών των γυμνασίων και των λυκείων.

Για τους παραπάνω λόγους οι ειδικοί αναμένεται να δώσουν αύριο ή την Πέμπτη “πράσινο φως” για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες, αλλά η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τον χρόνο διάθεσης των self tests . Εάν είναι έτοιμα προς διάθεση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, τότε  τουλάχιστον τα Λύκεια θα ξεκινήσουν 8 Απριλίου,  εάν υπάρχει καθυστέρηση τότε πάμε για την  επόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Άλλωστε πολλοί ειδικοί επισημαίνουν τους σοβαρούς  κινδύνους από το ταυτόχρονο άνοιγμα  λιανεμπορίου και σχολείων  επιλέγοντας ως ημερομηνία επιστροφής στις τάξεις για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας την 12η Απριλίου. Αρνητικό στοιχείο σε αυτό το σενάριο αποτελεί το γεγονός ότι στις 23 Απρίλη θα κλείσουν εκ νέου τα σχολεία, λόγω Πάσχα .

Πως επιδιώκει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την καλή πορεία του εμβολιασμού 

Στόχος της κυβέρνησης είναι  να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην πίεση που προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας . Παράγοντες αισιοδοξίας για την ενεργοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής είναι :

– η διαφαινόμενη αποσυμπίεση του ΕΣΥ καθώς μειώνονται πολύ αργά αλλά σταθερά  τα ιικά φορτία. Αυξάνεται η διαφορά μεταξύ  εξιτηρίων και εισαγωγών στα νοσοκομεία  κάτι όμως που χρειάζεται χρόνο για αν ακατάγραφε και στην λειτουργία των ΜΕΘ

– Η αναμενόμενη βελτίωση των καιρικών συνθηκών με την άνοδο της θερμοκρασίας  και την μεταφοράδραστηριοτήτων στους ανοιχτούς χώρους

Η πολύ ικανοποιητική πρόοδο των εμβολίων. Με 1.609.774 εμβολιασμούς έως χθες το ποσοστό κάλυψης βρίσκεται στο 10,1% ενώ τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 1.993.733. Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος Απριλίου θα έχουν πραγματοποιηθεί περί τα 2,5 εκατ. εμβολιασμοί. Εάν σε αυτό τον αριθμό προστεθούν και οι περίπου 800.000 που έχουν νοσήσει, τότε θα μιλάμε για ένα τείχος ανοσίας κοντά στα 3 εκατ. άτομα.

– Η μέθοδος του self testing που δίνει ένα έρεισμα  ασφάλειας και ελέγχου στις συνθήκες επιστροφής σε μια κανονικότητα καθώς οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχονται ατομικά, κάτι που οδηγεί σε χαλάρωση των μέτρων.

Η εστίαση στις 20 Απριλίου

Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης εκτιμάται ότι θα γίνει μετά 15 και 20 Απριλίου με πιο πιθανές ημερομηνίες προς τις 20 Απριλίου, ώστε να υπάρξει απόσταση από το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Για τους εργαζόμενους στην εστίαση θα είναι υποχρεωτικά τα self tests ενώ θα εξετασθεί και αν θα πρέπει να φορούν και διπλή μάσκα, κάτι βέβαια που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο. Η κυβέρνηση εξετάζει εάν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους σε ποσοστό περισσότερο από 40% που ίσχυε στην προηγούμενη φάση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση συνδέει απόλυτα την εμβολιαστική πρόοδο  και  τα εργαλεία των self tests με το σταδιακό άνοιγμα . Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος περιέγραψε σχετικά: «Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους».

Τέλος, πριν από το Πάσχα αναμένεται και η άρση του περιορισμού μετακίνησης από νομό σε νομό.

Μιλώντας  νωρίτερα στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξει κάποιες δραστηριότητες μέσα στον Απρίλιο  ωστόσο αναμένει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις. Καταλαβαίνουμε την κόπωση των πολιτών, αλλά κοιτάμε πρώτα από όλα το συμφέρον της δημόσιας Υγείας, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν δίνεται προτεραιότητα στο λιανεμπόριο ή στα σχολεία, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως σημασία έχει εάν καθυστερήσει το άνοιγμα κάποιας δραστηριότητας, να υπάρχει – όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα – στήριξη του κλάδου. Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, είπε πως «σημασία έχει να προσφέρουμε εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης» για να μη χάνουν την επαφή τους οι μαθητές με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αθήνα 984
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα