back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θ. Γεωργακόπουλος: Με περισσότερη λογική και ρεαλισμό, αλλά λιγότερο αισιόδοξοι, οι Έλληνες απέναντι στην πανδημία

Διαβάστε επίσης

Με περισσότερη λογική και ρεαλισμό, αλλά λιγότερο αισιόδοξη, η στάση των Ελλήνων απέναντι στην κρίση της πανδημίας, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμά της στη χώρα μας, σύμφωνα με ετήσια έρευνα της διαΝΕΟσις.

Ο διευθυντής περιεχομένου της εταιρίας Θοδωρής Γεωργακόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου είπε ότι οι ερωτήσεις είχαν να κάνουν με το πως αντιλαμβάνονται οι πολίτες το φαινόμενο του κορωνοϊού, τη στάση τους απέναντι σε εκφάνσεις του φαινομένου, τον εμβολιασμό, αλλά και με τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

«Ενδεικτικό των αλλαγών που επήλθαν, το γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο, 7 στους 10 Έλληνες εκτιμούσαν ότι θα έχουμε επανέλθει στην καθημερινότητα, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Γιατί τότε πιστεύαμε, πως επρόκειτο για φαινόμενο που θα διαρκούσε λίγους μήνες.
Μετά την πάροδο ενός χρόνου παρατηρήθηκε στροφή στο ρεαλισμό, με την αισιοδοξία να τείνει να εξαφανιστεί και τους ερωτηθέντες, στη πλειονότητά τους (ποσοστό 54 %) να εκτιμούν πως με την πανδημία θα ξεμπερδέψουμε μετά το 2021» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Γεωργακόπουλος, θυμίζοντας ότι εκείνο το διάστημα, στη δημόσια σφαίρα κυριαρχούσαν ρεπορτάζ από τη δραματική κατάρρευση του ιταλικού δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και με τους χιλιάδες νεκρούς σε Γαλλία, Ισπανία και στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, όπως και υποσχέσεις για τη δημιουργία εμβολίων.

Όπως παρατήρησε «σταδιακά επήλθε η συνειδητοποίηση ότι πρόκειται για κάτι παγκόσμιο και οι λύσεις δεν είναι απλές. Με την αισιοδοξία, τότε, σε έξαρση, λόγω και της επιτυχούς αντιμετώπισης των γεγονότων στον Έβρο, η πεποίθηση ότι πάμε καλά μετρήθηκε σε 86%, ενώ τώρα πλέον μειώθηκε στο 46%. Οι μεγαλύτερης ηλικίας, που επωφελούνται γρηγορότερα από το εμβόλιο, πιστεύουν σε μεγαλύτερο πλειοψηφικό ποσοστό, ότι πάμε καλά, ενώ οι νέοι ηλικίας από 17-24 ετών αισθάνονται το αντίστροφο.»

Ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις, άφησε χαραμάδα αισιοδοξίας, βάσει της απάντησης του 54,5% των ερωτηθέντων, οι οποίοι εκτίμησαν πως τα χειρότερα έχουν περάσει, σε συνάρτηση και με την πρόοδο της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Σε σχέση με τις συγκεντρώσεις σε πλατείες, πάρκα, όπως και κεντρικά σημεία μεγαλουπόλεων χωρίς μάσκες και τον κίνδυνο υπερμετάδοσης, έκανε λόγο για «φαινόμενα που επιτείνουν την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο»

Επιπροσθέτως, επισήμανε το υψηλό επίπεδο εμβολιασμού της κοινότητας, κατά της γρίπης. «Οι Έλληνες παίρνουν πολύ στα σοβαρά τον κίνδυνο. Παρότι φέτος δεν υπήρξε κύμα γρίπης, ο πληθυσμός εμβολιάστηκε σε ποσοστό 41%.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα