back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

 Τα νέα μέτρα που λαμβάνει πλέον η Γερμανία και η Ισπανία στα σύνορά τους με τη Γαλλία, οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, αλλά και η «κουλτούρα των βιασμών στα βρετανικά σχολεία» είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για πανδημία – εμβόλια:  H καθυστέρηση στους εμβολιασμούς σε όλη την Ευρώπη απειλούν τον ήδη χτυπημένο τομέα του τουρισμού στην γηραιά Ήπειρο. Υπάρχει κίνδυνος ιδιαίτερα για τις οικονομίες των χωρών του Νότου όπου μια στις έξι δουλειές αφορά τον τουριστικό τομέα σχολιάζουν οι Financial Times.

Από σήμερα η Γερμανία κηρύσσει τη Γαλλία περιοχή υψηλού κινδύνου και κλείνει τα σύνορά της επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους και από την Τρίτη το ίδιο κάνει και η Ισπανία στο νότο. Συγκεκριμένα για τη Γερμανία ισχύσουν τα εξής: Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν από τη Γαλλία στη Γερμανία πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Αυστηρότεροι περιορισμοί ισχύουν ειδικότερα για όσους φτάνουν από την γαλλική περιφέρεια Μοζέλ στο Ζάαρλαντ και τη Ρηνανία Παλατινάτο, οι οποίοι υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων. Την ίδια ώρα λόγω της καλοκαιρίας οι Παριζιάνοι φεύγουν για αποδράσεις δυτικά στις ακτές του Ατλαντικού, με τους ντόπιους όμως να γκρινιάζουν ότι τους φέρνουν τον ιό.  Κατά τ’ άλλα τα σχολεία στη Γαλλία παραμένουν ανοιχτά, κλείνουν οι τάξεις μόνο όταν υπάρχει κρούσμα. Ο δε Μακρόν ποντάρει στους μαζικούς εμβολιασμούς οργανώνοντας ακόμη και «εμβολιοδρόμια» σε αθλητικές εγκαταστάσεις με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν αναβολές στις αφίξεις των εμβολίων αναφέρει η DW.

Στη Σλοβακία ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει εδώ και εβδομάδες γύρω από τη μονομερή του απόφαση να εξασφαλίσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Ο Έντουαρντ Χέγκερ νυν υπουργός Οικονομικων θα ορκιστεί σήμερα πρωθυπουργός της χώρας, αναφέρει το Politico.

Στην Ιρλανδία οι εμβολιασμοί στο μεγαλύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο της χώρας διακόπηκαν μετά από διένεξη που προκάλεσε η διανομή περισσευούμενων εμβολίων σε δασκάλους ιδιωτικού σχολείου στο οποίο φοιτούν τα παιδιά του προέδρου του εν λόγω νοσοκομείου. Η ιδιωτική κλινική υπερασπίστηκε τις ενέργειές της λέγοντας πως προσφέρθηκαν τα εμβόλια σε 20 δασκάλους αποκλειστικά από περισσευούμενες δόσεις αναφέρει ο Guardian.

Στη Γερμανία η πανδημία της Covid 19 έφερε νέες γεννήσεις καθώς ο αριθμός τους αυξήθηκε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει στα περισσότερα κράτη – μέλη της Ε.Ε που είδαν μείωση των γεννήσεων στη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνει η Sueddeutsche Zeitung.

Στη Βρετανία: Το βασικό θέμα των Times είναι η συνέντευξη του προέδρου του Συμβουλίου των Επικεφαλής Αστυνομικών στη χώρα που αναφέρει ότι αρκετά σχολεία έχουν συγκαλύψει περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ώστε να προστατεύσουν τη φήμη τους. Ο Σάιμον Μπεϊλι δίνει νέα συνέχεια στο κίνημα #MeToo που έχει εξαπλωθεί στα σχολεία το τελευταίο διάστημα. Χιλιάδες επώδυνες, άσχημες και μέχρι πρότινος κρυμμένες ιστορίες «κουλτούρας του βιασμού», βιωμένες από μαθήτριες σχολείου και νεαρές γυναίκες, αποκαλύπτονται επί του παρόντος στον κόσμο. Πολλά από τα περιστατικά έλαβαν χώρα σε σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, και είναι εξαιρετικά στενόχωρο να τα διαβάζει κανείς. «Αγόρια με παρενοχλούσαν σεξουαλικά και με χούφτωναν τακτικά στο σχολείο μπροστά σε καθηγητές που έκαναν τα στραβά μάτια. Ενα από αυτά τα αγόρια στη συνέχεια μου επιτέθηκε σεξουαλικά και ένα άλλο με βίασε. Δεν κατήγγειλα τίποτα από όλα αυτά, ντρεπόμουν υπερβολικά» γράφει ένα νεαρό άτομο. Κάθε κατάθεση είναι επώδυνα ωμή, προσωπική και μοναδική. Οταν όμως συλλέγονται σε έναν χώρο στο Διαδίκτυο, αναδύεται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Κορίτσια αγγίζονται και παρενοχλούνται συνεχώς από αγόρια στο σχολείο. Η καθημερινότητά τους συνοδεύεται από σεξουαλικά σχόλια, χαλαρούς εξευτελισμούς καθώς και χυδαίες φωτογραφίες και μηνύματα από τους συμμαθητές τους. Και εκτός του σχολείου, πέφτουν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών σε πάρτι, συχνά όταν είναι μεθυσμένα και ιδιαίτερα ευάλωτα. Φωτογραφίες των γυμνών κορμιών τους και κοντινά ντυμένων μερών του σώματός τους κοινοποιούνται σε ομάδες ανταλλαγής μηνυμάτων και χρησιμοποιούνται για την ταπείνωση και τον εκβιασμό τους. Συνολικά, περισσότερες από 5.800 ανώνυμες μαρτυρίες έχουν συλλεχθεί στον ιστότοπο μετά τη δολοφονία της 33χρονης Σάρα Εβεραρντ, στις 3 Μαρτίου, στο νότιο Λονδίνο, στην πλειοψηφία τους από κορίτσια. Κάποια κατηγορούν τους καθηγητές τους ότι δεν έλαβαν δράση όταν τους ζήτησαν βοήθεια. Ο ιστότοπος, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την 22χρονη φοιτήτρια Σόμα Σάρα, επιζήσασα και η ίδια σεξουαλικής κακοποίησης, δίνει στις νεαρές γυναίκες τη δύναμη να αναλάβουν δράση. Την περασμένη εβδομάδα, πέντε ανεξάρτητα σχολεία – το Dulwich College, το King’s College Wimbledon, το Highgate, το Westminster και το London Oratory School – ήρθαν μεμονωμένα αντιμέτωπα με καταγγελίες κουλτούρας του βιασμού (ένα περιβάλλον όπου η σεξουαλική επιθετικότητα και η βία θεωρούνται ως φυσιολογικά) και σεξουαλικών επιθέσεων από πρώην μαθήτριές τους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι καταγγελίες ξεπέρασαν τις 100.

Στην Ουκρανια: Ο Ουκρανός πρόεδρος απέλυσε δύο δικαστές από το Συνταγματικό Δικαστήριο ως «απειλή» για την εθνική ασφάλεια της χώρας, κίνηση όμως που αντιβαίνει το ουκρανικό σύνταγμα. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακύρωσε προεδρικά διατάγματα που είχε εκδώσει ο προκάτοχός του το 2013 και μετα οποία είχε ορίσει τον Ολεξάντρ Τουπουσκι, επικεφαλής του δικαστηριου και είχε διορίσει τον Ολεξαντρ Κασμίνιν, δικαστή.

Για Κίνα – Ταϊβάν: Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Κίνα φλερτάρει με την ιδέα να καταλάβει την Ταϊβάν, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δείχνει όλο και πιο πρόθυμος να αναλάβει κινδύνους προκειμένου να ενισχύσει την κληρονομιά του. «Η Κίνα φαίνεται να κινείται από μια περίοδο ικανοποίησης με το status quo της Ταϊβάν σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει ανυπομονησία και φαίνεται πιο προετοιμασμένη να δοκιμάσει τα όρια και να προωθήσει την ιδέα της ενοποίησης» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στους Financial Times. Ο αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό αφού αξιολόγησε την κινεζική συμπεριφορά τους τελευταίους δύο μήνες. «Καθώς ετοιμαζόμαστε για μια περίοδο κατά την οποία ο Σι Τζινπίνγκ θα εισέλθει στην τρίτη θητεία του, υπάρχει ανησυχία σχετικά με το γεγονός ότι θεωρεί πως η πρόοδος στο θέμα της Ταϊβάν αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντική για το κύρος του και την πολιτική του κληρονομιά» πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει περισσότερα ρίσκα». Είκοσι κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν την Παρασκευή, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη εισβολή μέχρι σήμερα. Συνέβη μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των ακτοφυλακών τους. Ο αυξανόμενος συναγερμός στην κυβέρνηση Μπάιντεν αναδεικνύεται και από την προειδοποίηση του ναυάρχου Φιλίπ Ντάβιντσον, επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, ο οποίος είπε στο Κογκρέσο ότι η Κίνα θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση «τα επόμενα έξι χρόνια».

Για Μιανμάρ: Στην πιο αιματηρή ημέρα από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου εξελίχθηκε το Σάββατο στη Μιανμάρ, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στην κηδεία ενός διαδηλωτή που είχε σκοτωθεί την προηγούμενη ημέρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 114 άτομα, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά, ηλικίας 5 έως 14 ετών. Και χθες συνεχίστηκαν οι επιθέσεις του στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλα τρία άτομα. Συνολικά τους τελευταίους δύο μήνες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 440 πολίτες αναφέρει ο Guardian. Το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας βάζουν στο στόχαστρο ακόμα και παιδιά έχει προκαλέσει οργή. Ενα μωρό ενός έτους που έπαιζε έξω από το σπίτι του χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα στο μάτι και άλλα παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα 13χρονο κορίτσι, σκοτώθηκαν. Οι βιαιότητες των στρατιωτών δεν σταμάτησαν εκεί – έκαψαν ζωντανό έναν πλανόδιο πωλητή στο Μανταλάι, μπροστά στα μάτια της μητέρας του. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Βρετανία καταδίκασαν έντονα τη βία. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Τομ Αντριους δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει δράση η διεθνής κοινότητα – αν δεν το κάνει μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, έστω μέσα από μια διεθνή σύνοδο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα