back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Κβάντι» του Μίνου Ευσταθιάδη

Διαβάστε επίσης

«Ό,τι γράφεται με αίμα δεν σβήνεται».

Ένας Γερμανός υπήκοος δολοφονείται στη μέση ενός δρόμου του Παρισιού. Οι αρχές δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα κίνητρα και τους ενόχους και την υπόθεση περιπλέκει ακόμη περισσότερο η επιθυμία του θύματος να ταφεί στην Ελλάδα, στο Αίγιο. Για τον σκοπό αυτό θα επιστρατευτεί ο μοναχικός Ελληνογερμανός ιδιωτικός ντετέκτιβ Κρις Πάπας. Η νοσηρή περιέργεια, όμως, του τελευταίου για να λύσει το αίνιγμα του εγκλήματος θα είναι μόνο η αρχή για μία περίεργη υπόθεση, της οποίας οι ρίζες  φτάνουν ως την ενδοχώρα της Αφρικής.

Μετά το «Δεύτερο μέρος της νύχτας» και τον «Δύτη», ο συγγραφέας επιστρέφει στον αγαπημένο του κεντρικό ήρωα, διαποτίζοντας αριστοτεχνικά την αστυνομική πλοκή με κοινωνικές, πολιτικές και ιστορικές αναφορές. Σε ένα από τα καλύτερα δείγματα ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, η εκμετάλλευση του αδύναμου από τον δυνατό παραμένει πάντα σταθερό σημείο αναφοράς. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, κυριαρχεί η στυγνή απομύζηση μιας ολόκληρης ηπείρου, με τον τίτλο του μυθιστορήματος να τον δίνει μία από τις εκατοντάδες εξαφανισμένες αφρικανικές γλώσσες, μία από αυτές που δεν άντεξαν την κυριαρχία του ισχυρού.

«Καμία αφήγηση δεν μπορεί να ξανασυνθέσει το παρελθόν, καμία ιστορία δεν είναι ικανή να αναστήσει το πτώμα του χρόνου. Ή τα πτώματα γενικότερα. Κάθε προσπάθεια είναι ημιτελής, λειψή από τη γέννησή της. Ένα φάντασμα. Ποιος όμως ζει χωρίς φαντάσματα;».

«Στα δικά μου αυτιά κάθε έγκλημα αντηχεί σαν πρόσκληση σε μια άγνωστη χώρα, όπου όλα επιτρέπονται. Σαν εντολή για ζωή».

Το μυθιστόρημα «Κβάντι» του Μίνου Ευσταθιάδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα