back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ειδική ερευνήτρια του ΟΗΕ Ανιές Καλαμάρ νέα γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

Διαβάστε επίσης

Η ειδική ερευνήτρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Ανιές Καλαμάρ ανέλαβε νέα επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία.

Η κυρία Καλαμάρ είναι πλέον η γενική γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η θητεία της θα είναι τετραετής, ανέφερε η Αμνηστία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή το βράδυ.

Η γαλλίδα ειδικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων εργάστηκε στον ΟΗΕ με την ιδιότητα της ειδικής ερευνήτριας για τις εξωδικαστικές, αυθαίρετες εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες από το 2016.

Διηύθυνε έρευνες σε πάνω από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης αυτής για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της πατρίδας του, της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη το 2018, που πήρε τεράστια δημοσιότητα.

Η Σάρα Μπίμις, πρόεδρος του διεθνούς συμβουλίου της Αμνηστίας, εξήρε την «οξυδέρκεια», την «βαθιά εμπειρία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα» και τη «θαρραλέα φωνή» της κυρίας Καλαμάρ στο δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνεται ο διορισμός.

Η Ανιές Καλαμάρ τόνισε ότι αποτελεί τιμή για την ίδια η ανάδειξή της σε αυτή τη θέση.

«Εκεί όπου κυβερνήσεις και επιχειρήσεις επιδιώκουν να φιμώσουν όσους μιλούν εναντίον των καταχρήσεών τους, να συσκοτίσουν την αλήθεια, να υπονομεύσουν ή να καταπατήσουν τους κανόνες ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι διεξοδικές έρευνες και οι ανυποχώρητες εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν περισσότερη ζωτική σημασία παρά ποτέ», ανέφερε η κυρία Καλαμάρ.

Η Γαλλίδα είχε εργαστεί ήδη στη ΜΚΟ από το 1995 μέχρι το 2001. Διαδέχεται την Τζούλι Βερχάρ, υπηρεσιακή γενική γραμματέα της Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει γραφεία σε πάνω από 70 χώρες. Αυτοχαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα