back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 20:00

Διαβάστε επίσης

Τη διαδικασία χορήγησης των self tests για τον κορoνοϊό, ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα του self-testing θα επιτρέψει να επανεκκινήσουν με ασφάλεια δραστηριότητες. Ένας στους τρεις φορείς του ιού – είπε – δεν έχουν συμπτώματα, αλλά τον μεταδίδουν. Η τακτική εξέταση επιτρέπει τον εντοπισμό τους και τον έλεγχο της λοίμωξης.

Το μέτρο -τόνισε -θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις άλλες δράσεις: rapid tests και εμβολιασμός. Τα τεστ είναι κυρίως ρινικά ή λήψης σάλιου και μπορεί οποιοσδήποτε να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου και ο κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, για δύο μήνες. Εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, τα οποία είναι εργασιακά ενεργά.

Σε περίπτωση θετικού τεστ, θα γίνεται δεύτερο σε δημόσια δομή, για επιβεβαίωση. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Όσοι ασχολούνται στο λιανεμπόριο, στη ναυτιλία και στην εστίαση, θα υποχρεούνται σε τακτικό τεστ, ενώ εξέταση θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη πρόκειται για καθολικό μέτρο, αλλά με προτεραιότητα σε άτομα συγκεκριμένων ομάδων.

 

«Επιδημιολογικά αναποτελεσματική, αδιαφανή και σκανδαλώδη»,

χαρακτηρίζουν τη διάθεση self- test από τα φαρμακεία, με σκοπό την αυτοεξέταση των πολιτών για κορονοϊό,53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,με ερώτηση τους στη Βουλή.

 

Στο βαθύ κόκκινο εισέρχονται από αύριο στις έξι το πρωί και οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Πέλλας, Γρεβενά,Κιλκίς και Βέροια.

 

«Το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοιού εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερο επιβαρυμένο στην επικράτεια, αλλά για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα είδαμε μια τάση σταθεροποίησης», δήλωσε η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, διευκρινίζοντας ότι παρατηρείται σταθεροποίηση σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες και αυξητική τάση σε άλλες.

Σε 1.496 ανέρχονται τα νέα κρούσματα , 637 εντοπίστηκαν στην Αττική, 167 Θεσσαλονίκη και 68 στην Αχαϊα ,ενώ 707 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

53 άνθρωποι κατέληξαν , φθάνοντας τους 7.754 από την αρχή της πανδημίας. Μόλις 11.542 τεστ, το τελευταίο 24 ωρο λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου ,με ποσοστό θετικότητας 12,96%.

Άνοιξε, στο μεταξύ, το πρωί η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών. Όσοι έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, μπορούν να μπουν και σε λίστα αναμονής, ώστε σε περίπτωση ακύρωσης αλλού προγραμματισμένου ραντεβού, να έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού νωρίτερα, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, αναφέρει μέσω διαδικτύου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Άδεια για 2 ακόμη εργοστάσια παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Ικανοποίηση από την Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

“Η Ευρώπη μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού, με 52 συνολικά εργοστάσια”, δήλωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Πρωτογενές έλλειμμα 1,497 δις ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,737 δις ευρώ.

 

Στη φυλακή οδηγείται ο 58χρονος που κατηγορείται για την παραβίαση των θυρίδων σε τράπεζα του Ψυχικού. Ανακριτής και Eισαγγελέας δεν πείστηκαν από τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς και έκριναν τον κατηγορούμενο προσωρινά κρατούμενο.

 

Το Athens Science Festival το μεγαλύτερο επιστημονικό φεστιβάλ της χώρας αποκτά νέα, ψηφιακή μορφή και επιστρέφει ανανεωμένο προκειμένου να μας μεταφέρει στην «εποχή των ηρώων»!

 

ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τραγωγία στην Αίγυπτο: 32 οι νεκροί και 108 οι τραυματίες από σύγκρουση τρένων στην περιοχή Σοχάγκ – παραδειγματική τιμωρία για τους ενόχους υποσχέθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αλ Σίσι. Όπως ανακοίνωσε η αρχή των σιδηροδρόμων της χώρας, τα τρένα συγκρούστηκαν όταν ενεργοποιήθηκε από “αγνώστους” το σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης, κοντά στην Σοχάγκ με αποτέλεσμα να σταματήσει το προπορευόμενο τρένο και το άλλο να πέσει πάνω του.

ΚΑΙΡΟΣ
Αίθριος, αύριο ο καιρός στην Αττική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου

11 βαθμοί, αυτή την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα