back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 18:00

Διαβάστε επίσης

Σε 1.496 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας – 637 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 167 Θεσσαλονίκη και 68 στην Αχαϊα – 53 άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, φθάνοντας τους 7.754 από την αρχή της πανδημίας – μόλις 11.542 τεστ, με ποσοστό θετικότητας 12,96%.

…Σε λίγη ώρα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο αν. υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα παρουσιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα self test. Όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο υφ. Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Γεωργαντάς, οι ανακοινώσεις θα αφορούν και την πλατφόρμα των self test ανίχνευσης του κορονοϊού που θα χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί, αλλά και τη διαδικασία καταχώρησης των θετικών στον ιό τεστ. Από τις αρχές Απριλίου, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς τα συγκεκριμένα τεστ θα είναι διαθέσιμα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αναφερόμενος στη λειτουργία του λιανεμπορίου, τόνισε ότι είναι τεχνικά έτοιμος προς χρήση ο νέος πενταψήφιος αριθμός, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει χρονικό όριο, ενώ ο ο αριθμος θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον μία φορά την ημέρα. Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι ετοιμάζεται η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες τύπου Β’ και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί και άλλες ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό.

…Άνοιξε, στο μεταξύ, το πρωί η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών. Όσοι έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, μπορούν να μπουν και σε λίστα αναμονής, ώστε σε περίπτωση ακύρωσης αλλού προγραμματισμένου ραντεβού, να έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού νωρίτερα, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

…Το ζήτημα της δωρεάν χορήγησης self tests, εν αναμονή και των κυβερνητικών ανακοινώσεων, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για “φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα self test της Siemens”. Για “ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και λάσπη στον ανεμιστήρα” κάνει λόγο, απαντώντας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, υπογραμμίζοντας ότι “οι προδιαγραφές των test δεν ευνοούν καμία εταιρεία, ούτε βεβαίως τη Siemens, που δεν προκύπτει αν πληροί καν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί”. “Η κυβέρνηση προχωρά σε διαγωνισμό-πρόκληση, θέτοντας προθεσμία μόνο 72 ωρών για την προμήθεια 10 εκ. τεστ”, δηλώνει το ΚΙΝΑΛ.

…Kαμία απόφαση δεν ελήφθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας αναφορικά με την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων. Οι επιστήμονες ζήτησαν χρόνο, προκειμένου να έχουν περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα προτού προβούν σε εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, με τη νέα τους τηλεδιάσκεψη να έχει οριστεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε πρόταση στην επιτροπή αναφορικά με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, με τη διενέργεια rapid test κάθε εβδομάδα σε καθηγητές και μαθητές.

…Άδεια για 2 ακόμη εργοστάσια παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Ικανοποίηση από την Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. “Η Ευρώπη μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού, με 52 συνολικά εργοστάσια”, δήλωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

…Στο μεταξύ, η επιστημονική ομάδα που δημιούργησε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V απάντησε στη δήλωση Μακρόν, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό ως όργανο επιρροής. “Αγαπητέ Εμμανουέλ Μακρόν, προσπαθούμε να κρατήσουμε τα εμβόλια εκτός πολιτικής, αυτή είναι η καλύτερη ελπίδα μας για παγκόσμια ειρήνη, όχι για τον πόλεμο”, σημειώνει η ρωσική ομάδα. Απάντηση και από το Κρεμλίνο: “Η Ρωσία δεν είχε φιλοδοξίες να πολιτικοποιήσει τα εμβόλια και καμία φιλοδοξία να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο ως όργανο επιρροής, και ποτέ δεν θα το πράξει”, δήλωσε ο Γραμματέας Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, έθεσε νωρίτερα θέμα πολέμου επιρροής μέσω των εμβολίων τον οποίο διεξάγουν Μόσχα και Πεκίνο.

…Την ίδια ώρα, όλη η Ιταλία πρόκειται θα παραμείνει πορτοκαλί ή κόκκινη ζώνη μέχρι τα τέλη Απριλίου, αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, όμως, αποφασίσθηκε ότι από τις 6 Απριλίου θα ξανανοίξουν παιδικοί σταθμοί, δημοτικά και η Α’ Γυμνασίου.

Πρωτογενές έλλειμμα 1,497 δις ευρώ παρουσίασε προϋπολογισμός το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,737 δΙς ευρώ.

Ενώπιον του ανακριτή ο 58χρονος κατηγορούμενος για την υπόθεση της κλοπής μετρητών και κοσμημάτων από θυρίδες τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται τις κατηγορίες.

Αλλάζει η ώρα μεθαύριο, Κυριακή, 28 Μαρτίου, με τους δείκτες των ρολογιών να πηγαίνουν μία ώρα μπροστά. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής στις 03:00 μετά τα μεσάνυχτα, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να δείξουν 04:00.

Στη διεθνή επικαιρότητα… Τραγωγία στην Αίγυπτο: 32 οι νεκροί και 108 οι τραυματίες από σύγκρουση τρένων στην περιοχή Σοχάγκ – παραδειγματική τιμωρία για τους ενόχους υποσχέθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αλ Σίσι. Όπως ανακοίνωσε η αρχή των σιδηροδρόμων της χώρας, τα τρένα συγκρούστηκαν όταν ενεργοποιήθηκε από “αγνώστους” το σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης, κοντά στην Σοχάγκ με αποτέλεσμα να σταματήσει το προπορευόμενο τρένο και το άλλο να πέσει πάνω του.

Καιρός: γενικά αίθριος, αύριο ο καιρός στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου – 13 βαθμοί, αυτή την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα