back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γ. Ανδρούδης: Μεταφέραμε τον Εθνικό μας Ύμνο στη νοηματική ώστε να μπορέσουν να νιώσουν τα ίδια συναισθήματα, ακούοντες και μη

Διαβάστε επίσης

Ο Σύλλογος Διδασκόντων της Νοηματικής Γλώσσας στην Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, προχώρησε σε ένα πολύ σπουδαίο αλλά εξίσου δύσκολο εγχείρημα.

Μετέφερε τον Εθνικό μας Ύμνο στη νοηματική γλώσσα ώστε να τον προβάλει στους κωφούς συνανθρώπους μας μέσω ενός βίντεο που βασίζεται στο συναίσθημα και στην εκφραστικότητα και το οποίο κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις, σκορπώντας συναισθήματα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.

Ο κ. Γιώργος Ανδρούδης, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Σ.Διδ.Ε.Ν.Γ.) με τη βοήθεια της κ. Σπυριδούλας Κουρτέση, η οποία είναι διερμηνέας νοηματικής γλώσσας, περιέγραψε στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, πως ”γεννήθηκε” η ιδέα, απώτερος στόχος της οποία ήταν να νιώσουν τα ίδια συναισθήματα, βλέποντας το συγκεκριμένο βίντεο, ακούοντες και μη.

«Αυτό που θέλαμε ήταν, αφού δεν μπορούν να ακούσουν τον Εθνικό μας Ύμνο, να τον δουν και να τον νιώσουν», τόνισε.

Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη φορά που ο Εθνικός Ύμνος «αποτυπώνεται» με τη γλώσσα της νοηματικής σε βίντεο και όπως είπε ο κ. Ανδρούδης, τα μηνύματα που λαμβάνουν γι αυτή τους την πρωτοβουλία είναι πολλά, αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος την αγκάλιασε με πολύ αγάπη.

«Υπήρχε πάντα η σκέψη να μεταφέρουμε τον Εθνικό μας Ύμνο στη νοηματική γλώσσα. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς δεν επρόκειτο για μια απλή μετάφραση. Έπρεπε να μεταφερθούν οι ορολογίες και σκεφτόμασταν πως να το καταφέρουμε χωρίς να αλλοιώσουμε τα μηνύματα και το νόημα του», είπε χαρακτηριστικά.

Για την υλοποίηση της ιδέας, στην οποία συνέδραμε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δημιουργήθηκε μία 18μελής Επιστημονική επιτροπή με γλωσσολόγους, φιλολόγους και δασκάλους νοηματικής.

«Δουλέψαμε με δυσκολία και φτάσαμε στο τελικό αποτέλεσμα, για το οποίο είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευχαριστημένοι» σημείωσε.

Η παραγωγή του βίντεο έγινε με χορηγίες από την Τράπεζα της Ελλάδος κι εν συνεχεία -με τη συμβολή της πρώην βουλευτού Δ. Αράπογλου, που είναι και η ίδια κωφή- από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η Ελευθερία Λαζαρίδου, μαθήτρια της Β’ Λυκείου, και ο Χρήστος Γκανάτσας, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου, στο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, είναι οι δύο πρωταγωνιστές του βίντεο που απέδωσαν με ξεχωριστό τρόπο στη νοηματική τον Εθνικό μας Ύμνο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Εθνικό Ύμνο στη νοηματική γλώσσα :

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα