back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Η υπόσχεση της αυγής» του Ρομαίν Γκαρύ

Διαβάστε επίσης

Το αριστούργημα του πληθωρικού συγγραφέα σε νέα μετάφραση.

Ο Γκαρύ αφηγείται τη ζωή του και μία μεγάλη σχέση αγάπης και απόλυτης αφοσίωσης. Ως το μοναδικό παιδί βιώνει όλη τη λατρεία της Ρωσίδας μητέρας του, πρώην ηθοποιού, η οποία εναποθέτει σ’ αυτόν τις καλλιτεχνικές φιλοδοξίες και τα μεγαλεπήβολα όνειρά της. Μαζί, από το Βίλνο της Λιθουανίας στη Νίκαια της Γαλλίας, θα προσπαθήσουν να φτιάξουν ένα λαμπρό μέλλον. Και η υπόσχεση της δικαίωσης θα γίνει ο μοναδικός στόχος. Όπως και ο λόγος για να κρατηθεί κάποιος στη ζωή.

Ο συγγραφέας δεν γράφει μια πιστή αυτοβιογραφία. Αλλάζει αρκετά σημεία της πραγματικότητας, προκειμένου να συντάξει ένα παθιασμένο γράμμα αγάπης στη μητέρα του. Με απαράμιλλο χιούμορ, χειμαρρώδη γραφή και μία παράφορη διάθεση εκπλήρωσης του ακατόρθωτου, το έργο παραμένει ένα από τα πιο συγκινητικά της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Και, επίσης, μια καλή ευκαιρία να ανακαλυφθεί εκ νέου ένας σπουδαίος δημιουργός με μυθιστορηματική ζωή.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1960, ενώ μεταφέρθηκε στο σινεμά το 1970 από τον Ζιλ Ντασέν με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη και το 2017 από τον Ερίκ Μπαρμπιέ με τους Πιερ Νινέ και Σαρλότ Γκενσμπούργκ.

«…και παρόλο που σήμερα έχουμε σχεδόν πεθάνει όλοι, η ευθυμία μας εξακολουθεί να υπάρχει και συχνά ξαναβρισκόμαστε όλοι ζωντανοί μέσα στο βλέμμα των νέων γύρω μας. Η ζωή είναι νέα. Γερνώντας, γίνεται διάρκεια, γίνεται χρόνος, γίνεται αποχαιρετισμός. Σας πήρε τα πάντα και δεν έχει πια τίποτε να σας δώσει. Πηγαίνω συχνά στα μέρη όπου συχνάζει η νεολαία προσπαθώντας να ξαναβρώ αυτό που έχασα. Καμιά φορά αναγνωρίζω το πρόσωπο ενός συντρόφου που σκοτώθηκε στα είκοσί του. Συχνά βλέπω τις ίδιες χειρονομίες, το ίδιο γέλιο, τα ίδια μάτια. Πάντα κάτι μένει. Τότε, πιστεύω σχεδόν –σχεδόν- ότι υπάρχει μέσα μου κάτι από αυτόν που ήμουν πριν από είκοσι χρόνια και ότι δεν έχω εξαφανιστεί εντελώς. […] Κλείνω τα μάτια, χαμογελάω και ξέρω πως είμαστε όλοι εδώ, έτοιμοι να ξαναρχίσουμε».

«Η υπόσχεση της αυγής» του Ρομαίν Γκαρύ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα σε μετάφραση, επίμετρο και χρονολόγιο της Μαρίας Παπαδήμα.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα