Τα καρύδια αποτελούν αγαπημένο καρπό μικρών και μεγάλων είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών, ενώ η καθημερινή κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, των οστών ακόμη και στη ρύθμιση του βάρους.
Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα καρύδια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την χοληστερόλη και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα στο ιχνοστοιχείο του χαλκού, απαραίτητο για την διατήρηση του κολαγόνου και της ελαστίνης, τα κύρια συστατικά των κυττάρων και της ανανέωσης των ιστών του σώματος μας. Η ανεπάρκεια χαλκού έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη οστική πυκνότητα και μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης. Χωρίς τον απαραίτητο χαλκό, το σώμα μας δεν μπορεί να αναπληρώσει το δομικό στοιχείο του κολαγόνου, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των αρθρώσεων.
Ένα άλλο σημαντικό συστατικό των καρυδιών, το μαγγάνιο, φαίνεται ότι σχετίζεται με την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ενώ το μαγνήσιο βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά.
Παρόλο που συγκαταλέγονται στα τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό δείκτη (200 θερμίδες σε 30 γραμμάρια), η πλούσια περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και νιώθετε χορτάτοι.