back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Self test: Δωρέαν μία φορά την εβδομάδα για όλους τους Έλληνες – Πως λειτουργούν, τι αποτελεσματικότητα έχουν

Διαβάστε επίσης

Δωρεάν τεστ αντιγόνων (rapid test), ή αλλιώς self test αποφάσισε να χορηγήσει η κυβέρνηση σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες που διαθέτουν AMKA, για αυτοεξέταση στο σπίτι.

Πρόκειται για τεστ αντιγόνου που δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να διενεργηθούν και δίνουν αποτέλεσμα σε διάστημα 15 με 30 λεπτά με τη δειγματοληψία.

Kάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς του, χωρίς συνταγογράφηση, αλλά θα μπορεί να διενεργεί μόνος του.

Όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος κατά την χθεσινή ενημέρωση η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη της πανδημίας τα μαζικά τεστ με στόχο αφενός τον έλεγχο της διασποράς, και αφετέρου τη διευκόλυνση του ανοίγματος της αγοράς.

Τα rapid test αυτοεξέτασης κυκλοφορούν ευρέως στις ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα άρχισαν να χρησιμοποιούνται και στην Ευρώπη, μέχρι στιγμής στη Γερμανία, την Αυστρία, αλλά και τη Βρετανία. Από το τέλος Μαρτίου θα κυκλοφορήσουν και στα φαρμακεία της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που τα χορηγεί δωρεάν στους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να τα προμηθεύονται από το φαρμακείο της γειτονιάς χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Από την στιγμή που ο πολίτης, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, θα το προμηθεύεται από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία από το στόμα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορoνοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο, ενώ διαπιστώθηκε πως η ακρίβεια διάγνωσής τους κυμάνθηκε στο 71% στην περίπτωση 60 πολιτών που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό με την πραγματοποίηση PCR (μοριακού) τεστ.

Στην περίπτωση που το τεστ κορoνοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική. Τα rapid test τέτοιου τύπου είναι ιδανικά για τον εντοπισμό υψηλού ιικού φορτίου, όταν και ο κορoνοϊός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός.

Τα υπέρ και τα κατά του self testing

Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προτείνει τη χρήση των self test αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Τα υπέρ

Σε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαρτίου, επισημαίνεται ότι τα τεστ αυτοεξέτασης στο σπίτι, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με τους εργαστηριακούς ελέγχους, που διενεργούν οι επίσημοι υγειονομικοί φορείς.

Στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγεται η επέκταση του ελέγχου για τον ιό SARS-CoV-2 σε πλατύτερες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα από όλα τα υπόλοιπα τεστ, με αποτελέσματα τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση φορέων και κρουσμάτων.

Τα self test για αυτοεξέταση στο σπίτι μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως αναφέρεται.

Τα κατά

Η μαζική χρήση αυτών των τεστ από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα. Και κυρίως να αλλοιώσει την αποτελεσματικότητα της πραγματικής καταγραφής και να επηρεάσει αρνητικά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως: «Η μετάθεση της ευθύνης των ελέγχων από τους υγειονομικούς φορείς στους ιδιώτες μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων και να δυσχεράνει την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών».

Οι ειδικοί επιστήμονες μάλιστα επισημαίνουν έναν άλλο, καθόλου ευκαταφρόνητο κίνδυνο. Η ευρεία χρήση των self τεστ μπορεί ακόμα και να αλλοιώσει την αξιοπιστία πολλών δεικτών της επιδημιολογικής επιτήρησης της Covid σε τέτοιο βαθμό, που να μην είναι δυνατή η καταγραφή της πραγματικότητας.

Τέλος, τα rapid test για χρήση στο σπίτι, όπως τονίζεται, δεν μπορούν να εντοπίσουν τυχόν μεταλλάξεις του ιού, κάτι που αποτελεί κορυφαίο ζήτημα της εποχής.

Το CDC προτείνει, τα συγκεκριμένα τεστ να χρησιμοποιούνται σε στοχευμένους πληθυσμούς που να ευνοούνται από τον συγκεκριμένο έλεγχο, με προσεκτική παράλληλη εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα