back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ελληνογαλλική φιλία έχει τις ρίζες της στους κοινούς αγώνες – Γράφει ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave

Διαβάστε επίσης

Η ελληνική εξέγερση του 1821 ενάντια στην οθωμανική κατοχή είχε άμεση απήχηση στη Γαλλία, στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι σπουδαιότεροι Γάλλοι συγγραφείς και καλλιτέχνες – Chateaubriand, Delacroix, Hugo, Berlioz και πολλοί άλλοι – τάχθηκαν υπέρ του αγώνα των Ελλήνων. Πολλές εκατοντάδες Γάλλοι και Ευρωπαίοι φιλέλληνες πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, πριν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν τελικά να παρέμβουν. Η Γαλλία απέστειλε τον πολεμικό της στόλο, που, μαζί με τις βρετανικές και ρωσικές δυνάμεις, νίκησε τα οθωμανικά και αιγυπτιακά σκάφη στο Ναυαρίνο, στις 20 Οκτωβρίου του 1827. Διέταξε, το 1828, την αποστολή ενός σημαντικού στρατεύματος 15 000 ανδρών, υπό τον στρατηγό Maison, που έδιωξε τις κατοχικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο και επιτάχυνε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Η ανεξαρτησία της Ελλάδας αναγνωρίζεται το 1830 με την εγγύηση της Γαλλίας και των άλλων δυνάμεων.

Πέραν του θαυμασμού και της ευγνωμοσύνης για την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, η ελληνογαλλική φιλία έχει τις ρίζες της στους κοινούς αγώνες. Η φιλία αυτή, η οποία δεν σταματά να εμπλουτίζεται εδώ και 200 χρόνια, είναι ισχυρή. Από τη στήριξη της Γαλλίας στην κοινωνική και στρατιωτική οργάνωση του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους μέχρι τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν στο Ανατολικό Μέτωπο, από τον κοινό αγώνα για τις δημοκρατικές αξίες και την υποδοχή πολλών προσφύγων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών έως τη στήριξη της Γαλλίας στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και στην ευρωζώνη, η συνεργασία είναι έντονη. Σε επίπεδο πολιτικής και άμυνας, στον τομέα του πολιτισμού και των οικονομικών συναλλαγών, Γαλλία και Ελλάδα οικοδομούν μαζί το ευρωπαϊκό τους πεπρωμένο. Η όμορφη φιλία μας εξακολουθεί να υφαίνεται.

Σε αυτήν τη 200η επέτειο, η Γαλλία είναι υπερήφανη για τη συμμετοχή της στους εορτασμούς στην Ελλάδα καθώς και για την παρουσίαση ενός ωραίου προγράμματος εκδηλώσεων στη Γαλλία. Ζήτω η ελληνογαλλική φιλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα