back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Streaming live sessions από το Half Note Jazz Club κάθε εβδομάδα

Διαβάστε επίσης

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την αναστολή της λειτουργίας του Half Note Jazz Club όπως και όλων των συναυλιακών και πολιτιστικών χώρων της χώρας. Ένας χρόνος μέσα στον οποίο η ασφυκτική κατάσταση της πανδημίας, μας αφαίρεσε τη δυνατότητα επαφής και της αλληλεπίδρασης μεταξύ κοινού και των μουσικών. Οι χώροι όμως, υπάρχουν και στηρίζονται από τους μουσικούς και φυσικά από το κοινό. Δυστυχώς στην συγκυρία αυτή, οι μουσικοί – περισσότερο από ποτέ- χρειάζονται την υποστήριξη του κοινού και φυσικά έναν χώρο, μια σκηνή να παίζουν.

Το Half Note Jazz Club, στην 40χρονη παρουσία του στη live ζωή της Αθήνας, παρουσίασε στο πιστό κοινό του πολλά ανερχόμενα και αναρίθμητα κορυφαία ονόματα της διεθνούς και εγχώριας σκηνής.

Από το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου όμως, το Half Note επιστρέφει με μια σειρά streaming live εμφανίσεων από κορυφαία σχήματα της σκηνής μας, που ξαναβρίσκουν σκηνή να εκφραστούν και να μπορεί η σπουδαία μουσική να φτάσει πάλι στο κοινό.

Μπορεί να μην υπάρχει η διάδραση που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με το live κοινό σε συνάρτηση με της τζαζ, αλλά η ψυχή και καρδιά του κόσμου μπορεί, έστω κι από απόσταση, να γεμίσει από όμορφα συναισθήματα, να πάρει τα μουσικά μηνύματα και η σπουδαία μουσική δημιουργία, να ξαναβρεί μια σκηνή να ξεδιπλωθεί.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η μοναδική δυνατότητα από κάθε σημείο της Ελλάδας (κι όχι μόνο) να βρεθεί κάποιος στο χώρο του Half Note Jazz Club και να παρακολουθήσει μία εξαιρετική ζωντανή παράσταση ξεχωριστών Ελλήνων καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα ξεκινά με το Dimitris Kalantzis Quartet στο project «Mano’s» και ακολουθούν οι: Γιώργος Κοντραφούρης Trio, Πέτρος Κλαμπάνης Trio, Human Touch, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος Quartet, Σωκράτης Σινόπουλος Quartet, Spiral Trio, Δημήτρης Τσάκας Quartet, Αγγελική Τουμπανάκη/ Crossover Quintet.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα

Σάββατο 20 – Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου
DIMITRIS KALANTZIS QUARTET: MANO’s
A Jazz tribute to Manos Xatzidakis

Μια jazz ματιά στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, από τους εξαιρετικούς δεξιοτέχνες του κουαρτέτου. Μια μοναδική συνεύρεση της παγκόσμιας jazz γλώσσας με τα κλασσικά ελληνικά ηχοχρώματα, που διεθνοποιεί τη μουσική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Μάνου Χατζιδάκι.

«Η παραγωγή “Mano’s” είναι μια μουσική δουλειά που αφορά σε μια jazz ματιά πάνω σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Το αισθητικό αποτέλεσμα της παραγωγής το οποίο έχει ήδη χαρακτηριστεί ως εξαιρετικό, οφείλεται στην ευτυχή συνεύρεση των συντελεστών που αναφέρονται πιο πάνω και οι οποίοι είναι όλοι εξέχουσες προσωπικότητες καλλιτεχνών στο χώρο τους, σε προσωπικό αλλά και συνολικό επίπεδο. Η πρωτοτυπία της δουλειάς αυτής είναι αυτονόητη, αφού δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα κάτι ανάλογο σε αυτό τουλάχιστον το επίπεδο ποιότητας.

Πέραν όμως της πρωτοτυπίας το επιτυχές της παραγωγής σχετίζεται με το γεγονός ότι ο τρόπος που διασκευάστηκε η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, αφήνει ακέραια την αισθητική ποιότητα, την διάθεση και την ουσία της εν γένει, κάτι που γίνεται φανερό από την άμεση αποδοχή αλλά και την εξαιρετικά θετική άποψη βασικών συνεργατών του Μάνου.

Δημήτρης Καλαντζής
Παίζουν οι μουσικοί:
Δημήτρης Καλαντζής πιάνο, ενορχηστρώσεις | Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα | Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης τύμπανα | Γιώργος Γεωργιάδης μπάσο

Τιμή εισιτηρίου: 10€ | Αγορά εισιτηρίων: Viva.gr

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου – Παρασκευή 5 Μαρτίου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗΣ ΤΡΙΟ
The Passing and more

Ο τζαζ πιανίστας και οργανίστας Γιώργος Κοντραφούρης παρουσιάζει το τελευταίο του άλμπουμ “The Passing” μέσα από το οποίο εξερευνά το πιάνο ως μέσο ανασκόπησης των μουσικών του αναμνήσεων, με τη μορφή ενός jazz trio. Συνθέσεις δικές του, αλλά και άλλων Ελλήνων μουσικών που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Γιώργου Κοντραφούρη, όπως ο δάσκαλός του Μάρκος Αλεξίου κ.ά. Μαζί του θα είναι δυο εξέχοντες νέοι μουσικοί, με βάση τη Νέα Υόρκη, ο Κίμων Καρούτζος στο μπάσο και ο Jason Wastor στα ντραμς.

Ο Γιώργος Κοντραφούρης είναι ένας σημαντικός τζαζ πιανίστας, οργανίστας και δάσκαλος. Ενεργός μουσικός της τζαζ με αναρίθμητες συνεργασίες με μουσικούς από όλο τον κόσμο και από διαφορετικά είδη μουσικής, όπως οι: οι: Ralph Peterson Jr., Lou Donaldson, Bob Brozman, David Liebman, Benny Golson, Sheila Jordan, Houston Pearson, κ.ά. Η καλλιτεχνική του παραγωγή περιλαμβάνει τζαζ μουσική, μπλουζ, ελληνική μουσική, ποίηση καθώς και αυτοσχεδιασμούς.

Ο Κίμων Καρούτζος είναι μαθητής του θρυλικού Ron Carter και ο Jason μαθητής του jazz master Kenny Washington.

Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Κοντραφούρης πιάνο | Κίμων Καρούτζος μπάσο | Jason Wastor ντραμς

Τιμή εισιτηρίου: 10€ | Αγορά εισιτηρίων: Viva.gr

Σάββατο 6 – Παρασκευή 12 Μαρτίου
PETROS KLAMPANIS TRIO (aka PKtrio)

Ο μπασίστας, συνθέτης και παραγωγός Πέτρος Κλαμπάνης, προσκαλεί δυο νέους και πολλά υποσχόμενους Έλληνες μουσικούς, Jason Wastor (drums) και Ραφαήλ Μελετέα (πιάνο), για να μας παρουσιάσουν κομμάτια δικά του, καθώς και covers. Το νέο αυτό τρίο του Κλαμπάνη μάς προτείνει τη δική του εκδοχή για το πως μπορεί να ακουστεί το πιάνο trio σήμερα.
Το πιάνο τρίο είναι, αν όχι το πιο διαδεδομένο, ένα από τα πιο διαδεδομένα σχήματα της jazz. Από το trio του Ahmad Jamal, του Oscar Peterson του McCoy Tyner, στα trio του Bill Evans ή του Keith Jarrett ή ακόμα πιο πρόσφατα του Brad Mehldau, ο ήχος αυτού του σχήματος είναι συνυφασμένος με την ιστορία της jazz. Υπάρχει άραγε χώρος για εξέλιξη;

Ο Πέτρος Κλαμπάνης είναι γνωστός για τους πειραματισμούς του με μεγαλύτερα σχήματα. Το 2019, όμως, κυκλοφόρησε το πρώτο του trio album με τίτλο ‘Irrationalities’ από το γερμανικό label Enja το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές παγκοσμίως!

Παίζουν οι μουσικοί:
Πέτρος Κλαμπάνης μπάσο | Jason Wastor drums | Ραφαήλ Μελετέα πιάνο

Τιμή εισιτηρίου: 10€ | Αγορά εισιτηρίων: Viva.gr

Σάββατο 13 – Παρασκευή 19 Μαρτίου
HUMAN TOUCH

Οι Human Touch, μετά από 20 χρόνια ζωής, αποτελούν πλέον ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρισμένα συγκροτήματα της χώρας μας. Ο David Lynch, ο Σταύρος Λάντσιας και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, έχοντας αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα στον χώρο της μουσικής, κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα ρυθμών και ηχοχρωμάτων. Η μουσική τους, μέσα από την ποικιλία των οργάνων που παίζει ο καθένας, ούσα άμεση και επικοινωνιακή, συμπαρασύρει τον ακροατή γεμίζοντάς τον εικόνες και συναισθήματα.

Οι Human Touch έχουν παίξει σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας και έχουν ένα ενθουσιώδες κοινό στην Ευρώπη όπου παίζουν όλο και πιο συχνά. Θεωρούνται group με προσωπικότητα και μοναδικό στυλ. Η κάθε τους εμφάνιση έχει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα λόγω της πλέον ελευθερίας που νιώθουν μεταξύ τους να ταξιδεύουν μέσα από τον αυθορμητισμό της στιγμής… και ξέρουν να το μοιραστούν.
Οι Human Touch όντως είναι ένα «ανθρώπινο άγγιγμα».

David Lynch – τενόρο & σοπράνο σαξόφωνο, φωνή, φλάουτο, πίκολο φλάουτο, φλογέρα, κρουστά | Γιώτης Κιουρτσόγλου – ηλεκτρικό μπάσο, (άταστο & ένταστο), φωνή, cajon | Σταύρος Λάντσιας – πλήκτρα, τύμπανα, κλασσική κιθάρα, μελόντικα

Τιμή εισιτηρίου: 10€ | Αγορά εισιτηρίων: Viva.gr

Σάββατο 20 – Παρασκευή 26 Μαρτίου
ANDREAS POLYZOGOPOULOS QUARTET
Η jazz τρομπέτα στα καλύτερά της!

Ο σπουδαίος τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύγχρονη Ελληνική, και όχι μόνο, jazz σκηνή, έρχεται στο Half Note με το νέο του κουαρτέτο και μάς παρουσιάζει παλαιότερες και νέες συνθέσεις του καθώς και το πρόσφατο άλμπουμ του. Με επιρροές από τους πιο χαρακτηριστικούς πρεσβευτές του ευρωπαϊκού ήχου της jazz, Frezu, Rava, Molvær κ.ά. ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος χαρακτηρίζεται από την αέναη αναζήτηση του καινούργιου, χωρίς τον φόβο του ρίσκου, όπως άλλωστε μαρτυρά και η δισκογραφία του. Το ακουστικό κι επιτυχημένο άλμπουμ αφιέρωμα στους Pink Floyd, ακολουθείται από το ambient και ηλεκτρικό δίσκο “One Inch of Love”.

Παίζουν οι μουσικοί:
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα
Κώστας Κωνσταντίνου κοντραμπάσο
Μάρκος Χαϊδεμένος πιάνο
Παναγιώτης Κωστόπουλος τύμπανα

Τιμή εισιτηρίου: 10€ | Αγορά εισιτηρίων: Viva.gr

Σάββατο 27 Μαρτίου – Παρασκευή 2 Απριλίου
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ QUARTET : Metamodal

Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την jazz και τη σύγχρονη μουσική
Νέες συνθέσεις για λύρα & piano trio εμπνευσμένες από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις παρουσιάζει το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου σε live streaming από το Half Note. Ο συνδυασμός του αρχέγονου ήχου της λύρας με το piano trio, οι εμφανείς επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική αλλά και η ποικιλομορφία αυτοσχεδιασμών που βασίζονται τόσο στη τζαζ όσο και τη σύγχρονη μουσική, συνθέτουν τον ιδιαίτερο ακουστικό χαρακτήρα του κουαρτέτου.

Το κουαρτέτο ξεκίνησε το 2011, δουλεύοντας αρχικά με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου, και σύντομα επικέντρωσε την εργασία του πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου. Το υλικό αυτό εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM Records με τίτλο «Eight Winds» (ECM 2407) και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο «Metamodal» (ECM 2631) το οποίο εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019.

Παίζουν οι μουσικοί:
Σωκράτης Σινόπουλος λύρα | Γιάννης Κυριμκυρίδης πιάνο | Δημήτρης Τσεκούρας μπάσο | Δημήτρης Εμμανουήλ τύμπανα
Ηχοληψία Γιάννης Σκανδάμης

Τιμή εισιτηρίου: 10€ | Αγορά εισιτηρίων: Viva.gr

Σάββατο 3 – Παρασκευή 9 Απριλίου
SPIRAL TRIO

Το Spiral Trio, ένα από τα σημαντικότερα group τις ελληνικής jazz, παρουσιάζει πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του τρίο, αλλά και jazz standards που όμως και αυτά λειτουργούν ως αφετηρία από την οποία θα οδηγηθεί η μουσική, με όχημα τον αυτοσχεδιασμό, σε ξεχωριστούς και απρόβλεπτους μουσικούς χώρους.

Οι ακροατές της συναυλίας καλούνται να παρακολουθήσουν αυτήν την περιπέτεια, να συντονιστούν με το διαρκές παιχνίδι των τριών μουσικών και εν τέλει να βιώσουν μια βαθιά εσωτερική εμπειρία με πολλές επιρροές από τους μεγάλους του είδους, ενώ δεν λείπουν οι σαφείς αναφορές στην παράδοση του jazz playing..

Ένα μοντέρνο piano trio που μετρά ήδη 7 χρόνια παρουσίας σε σημαντικές σκηνές και φεστιβάλ Ελλάδας και Ευρώπης και μια δισκογραφική κυκλοφορία (Spiral Trio, ANKh 2017).

Το βασικό χαρακτηριστικό της μουσικής τους προσέγγισης είναι το διαρκές interplay, η διαρκής και αυτοσχεδιαστική διάδραση δηλαδή, που σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των μουσικών και αυτοσχεδιαστικών τους ικανοτήτων φέρνουν στο μουσικό αποτέλεσμα έντονα τα στοιχεία της έκπληξης, της διαρκούς περιπέτειας, της φρεσκάδας, της ποικιλίας στη δημιουργία των μουσικών εικόνων και της φαντασίας στην αφήγηση.

Παίζουν οι μουσικοί:
Σπύρος Μάνεσης πιάνο | Αρίωνας Γυφτάκης κοντραμπάσο | Αναστάσης Γούλιαρης drums

Τιμή εισιτηρίου: 10€ | Αγορά εισιτηρίων: Viva.gr

Σάββατο 17 – Παρασκευή 23 Απριλίου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΚΑΣ QUARTET
“Back of Beyond”

Το κουαρτέτο παρουσιάζει το καινούργιο άλμπουμ του Δημήτρη Τσάκα με τίτλο “Back of Beyond”. Οι πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και ο ήχος του γκρουπ είναι επηρεασμένα από την ποικιλία των ακουσμάτων και βιωμάτων των μουσικών που το αποτελούν. Latin, funk και ηλεκτρονική μουσική, αλλά πάντα στο επίκεντρο είναι η τζαζ!
Ο Δημήτρης Τσάκας μαζί με τους Κωστή Χριστοδούλου στο πιάνο, τον Yoel Soto στο μπάσο και τον Κώστα Λιόλιο στα ντραμς δημιούργησαν το γκρουπ το 2014 και έχουν ήδη στο ενεργητικό τους το άλμπουμ “A mαn dreams”, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015 από τη Minos EMI- Universal

Καθένας από τους μουσικούς έχει τη δική του προσωπική καριέρα στο χώρο της μουσικής και το προσωπικό του ιδιαίτερο στυλ, στοιχείο που κάνει το σχήμα αυτό ξεχωριστό μιας και ο ηλεκτρικός -ενίοτε- ήχος που προκύπτει δίνει ακόμα ένα κινηματογραφικό και περιγραφικό χαρακτήρα στο τελικό μουσικό αποτέλεσμα.

Παίζουν οι μουσικοί:
Κωστής Χριστοδούλου piano, keys | Yoel Soto bass, vocals | Κώστας Λιόλιος drums | Δημήτρης Τσάκας saxophone

Τιμή εισιτηρίου: 10€ | Αγορά εισιτηρίων: Viva.gr

Σάββατο 24 – Παρασκευή 30 Απριλίου
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ «CROSSOVERS 5tet»
Aπό την παράδοση στη σύγχρονη φόρμα

Η World Jazz βοκαλίστρια και performer Αγγελική Τουμπανάκη μαζί με το πολυσυλλεκτικό «Crossovers», ανοίγει διάπλατα την καρδιά της και μας καλεί στα τραγούδια που την αφορούν, την συγκινούν και καταθέτει απλόχερα το πάθος της για τον αυτοσχεδιασμό.
Πέντε δεξιοτέχνες, γνώστες της παραδοσιακής και τζαζ μουσικής δημιουργούν ένα εκρηκτικό κράμα με σκοπούς από τα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, την Ανατολία, με προσωπικές συνθέσεις και κομμάτια της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής.
«Το Crossovers είναι αντάμωμα φίλων, μια ανοικτή μουσική αγκαλιά. Αυθεντικά, πολύχρωμα και αυθόρμητα».

Η Αγγελική Τουμπανάκη, από το 2005 συλλέγει ήχους, ερευνά, ονειρεύεται… και δημιουργεί μουσικές κολεκτίβες. Μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες-μουσικούς, διασταυρώνουν ήχους, συναισθήματα, βιώματα, με όχημα την ελεύθερη έκφραση, τη διάδραση και την πηγαία χαρά για την μουσική.

Η παρέα «Crossovers» έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό κερδίζοντας χειροκρότημα και καινούργιους φίλους και μέσω της παγκόσμιας μουσικής γλώσσας συνέπραξε με εκλεκτούς ξένους καλλιτέχνες.

Crossover_ σταυροδρόμι και η αρχή ενός ταξιδιού στον χρόνο, στους τόπους και τον δυνατό παλμό της ψυχής και της μουσικής ένωσης.

Παίζουν οι μουσικοί:
Αγγελική Τουμπανάκη: φωνή, loops, Fx | Θάνος Σταυρίδης: ακορντεόν | Γρηγόρης Ντάνης: κιθάρα | Απόστολος Καλτσάς: μπάσο, loops | Ηλίας Δουμάνης: τύμπανα, pads,

Τιμή εισιτηρίου: 10€ | Αγορά εισιτηρίων: Viva.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα