back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ένα δισ. ευρώ στοιχίζει το χρόνο στο δημόσιο το παρεμπόριο τσιγάρων, ποτών και καυσίμων – Χρηματικές αμοιβές στους καταγγέλλοντες

Διαβάστε επίσης

Σε επιβράβευση με την καταβολή χρηματικής αμοιβής που θα φτάνει ακόμη και το 20% της αξίας προϊόντων παραεμπορίου η λαθρεμπορίου τσιγάρων, καυσίμων και ποτών για όσους θα δίνουν στοιχεία και πληροφορίες στις διωκτικές αρχές για ανάλογες υποθέσεις προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) .

Στόχος να περιοριστούν η να παταχθούν φαινόμενα παράνομης αποθήκευσης, διακίνησης και διάθεσης στην αγορά, κατά κανόνα παραποιημένων προϊόντων, που στοιχίζουν στο δημόσιο μόνο από διαφυγόντες φόρους και δασμούς περί το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής τίθενται άμεσα σε εφαρμογή όλες οι νέες διατάξεις πρόσφατου πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν μέτρα και μεθόδους για την περιστολή του λαθρεμπορίου η του παρεμπορίου ,όπως είναι ,μεταξύ άλλων, η επιβράβευση όσων πολιτών συμβάλλουν με τις πληροφορίες τους στην αποκάλυψη και τον εντοπισμό κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης προϊόντων και αγαθών.

Οι εισηγήσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ εστάλησαν στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο και θα προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων , οι οποίες θα προβλέπουν.

α) τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης αμοιβών σε όσους παρέχουν πληροφορίες και συμβάλλουν στη διευκόλυνση της έρευνας για τη διαπίστωση και καταστολή λαθρεμπορικών πράξεων ή στην κατάσχεση λαθραίων ειδών και εμπορευμάτων.
β) τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης αμοιβών στους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, για την επίτευξη εξαιρετικών επιδόσεων, πέραν των συνήθων καθηκόντων τους, που θα έχουν συμβάλει στη διευκόλυνση της έρευνας για τη διαπίστωση και καταστολή σημαντικών υποθέσεων λαθρεμπορικών πράξεων ή στην κατάσχεση λαθραίων ειδών και εμπορευμάτων.
γ) Το ύψος και το είδος των αμοιβών που θα δίδονται ως αντάλλαγμα στα παραπάνω πρόσωπα, οι οποίες μπορεί να είναι υλικές, χρηματικές ή άλλες. Οι χρηματικές αμοιβές που θα καταβάλλονται είναι κατ’ αποκοπή ποσά ή και ποσοστιαίες, έως 20% επί των εισπραχθέντων πολλαπλών τελών ή του εκπλειστηριάσματος των κατασχεθέντων λαθραίων ειδών.

Το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο προϊόντων έχουν σήμερα μετατραπεί σε μάστιγα για το νόμιμο εμπόριο ,καθώς πλέον οι λαθρέμποροι δεν διακινούν απλώς μόνον παραποιημένα προϊόντα στην αγορά στα οποία επικολλούν επώνυμες ετικέτες δημοφιλών προϊόντων αλλά έχουν στήσει και ολόκληρες φάμπρικες με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και χώρους αποθήκευσης για την παρασκευή και διακίνηση προϊόντων “μαιμού” όπως τσιγάρων, καυσίμων και αλκοολούχων ποτών.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σε έκθεσή της η KPMG προκύπτει ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων είχε το 2019 μερίδιο στον τζίρο της αγοράς των τσιγάρων πάνω από 22% με τις απώλειες φόρων και δασμών να φτάνουν για το δημόσιο τα 610 εκ.ευρώ έναντι 690 εκ.ευρώ το 2018,καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση (1,5 δισ.τσιγάρα) στην διακίνηση “μαϊμού” τσιγάρων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Εκτός από τη χώρα μας σημαντικά ποσοστά στη διακίνηση παράνομων τσιγάρων καταγράφονται σε χώρες όπως η Λιθουανία (17,7%), η Ιρλανδία (17,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16,6%) και η Κύπρος (14,3%).

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα