back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Όπως ο έρωτας: Επιλογή συνεντεύξεων, 1972-2018» του Θανάση Βαλτινού

Διαβάστε επίσης

Μια συλλεκτική επιλογή, αποτύπωση μιας μακρόχρονης πετυχημένης συγγραφικής πορείας.

48 συνεντεύξεις του Θανάση Βαλτινού, από την πρώτη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» το 1972 μέχρι και το 2018 στην περιοδική έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών, συγκεντρώνονται σε έναν τόμο. Ο γνωστός συγγραφέας αναλύει όλα τα έργα του, από τα εμβληματικά «Η κάθοδος των εννιά» και  «Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη» μέχρι το ψηφιακό «Ημερολόγιο της Αλοννήσου». Μιλάει για την εμμονική, ασκητική και ερωτική αφοσίωση στις λέξεις και σε μια ανανεωτική, πειραματική λογοτεχνία, για τις αδυναμίες της εγχώριας πνευματικής ζωής, τη γλώσσα, τα βραβεία και τη δημιουργική γραφή. Αποκαλύπτει εικόνες του εαυτού του, αγγίζει ευρύτερες σφαίρες, όπως η ιστορία και η πολιτική, ενώ με την ιδιότητα του σεναριογράφου σχολιάζει εκτενώς τη σχέση λογοτεχνίας και κινηματογράφου.

Ένας πολύτιμος αναγνωστικός οδηγός που μπορεί να διαβαστεί παράλληλα ή και συμπληρωματικά με τα βιβλία του, αλλά προστίθεται και ως μία περαιτέρω κουκίδα στην εργογραφία ενός από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς μας.

«Οι οριακές ανθρώπινες ιδιότητες δεν αλλάζουν, αλλάζουν όμως οι συνθήκες και οι αντιλήψεις ως προς αυτές τις ιδιότητες. Έτσι το κακό είναι ότι τα πάντα έχουν ειπωθεί κι ότι τα πάντα πρέπει να ξαναειπωθούν. Το δίλημμα εντοπίζεται στο κατά πόσο θα συνεχίσει κανείς μια ρουτίνα, με όποια έστω τελειότητα, πάντως άκυρη και θανατηφόρα, ή με ποιον τρόπο- και τρόπος δεν σημαίνει απαραιτήτως τεχνική- θα την ανατρέψει. Με ποια ένταση. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στον καιρό μας δεν μπορούμε πια να γράψουμε μυθιστορήματα σαν του Ντοστογιέφσκι ή του Κάφκα. Είναι μάταιο. Όπως μάταιο είναι να ξεκινάμε σήμερα από τον Ρεμπώ, διασχίζοντας αγκαλιά τη χλιαρή θάλασσα του υπερρεαλισμού, για να συναντήσουμε στην άλλη όχθη τον Μπατάιγ» (από συνέντευξη στη Μαρία Τρουπάκη στο περιοδικό «Διαβάζω», 10/4/1985).

[Η γνώμη για τις συνεντεύξεις] «Είναι λίγο σαν να ξέρεις ότι σε φωτογραφίζουν. Χτενίζεις τα μαλλιά σου, αν έχεις, φτιάχνεις το πουκάμισό σου, χαμογελάς. Σπάνια αφήνεις το πρόσωπό σου να φανεί όπως είναι. Δεν έχεις πρόθεση να ξεγελάσεις κανέναν, ίσως μόνον τον εαυτό σου. Και συνήθως, όταν βλέπεις μετά τη φωτογραφία, νευριάζεις- αν δεν είσαι ανόητος. Αυτά» (από συνέντευξη στον Βαγγέλη Ραπτόπουλο στο περιοδικό «Αντί», 5/7/1985).

«-Απαιτείτε, κύριε Βαλτινέ, πολύ υψηλού επιπέδου αναγνώστη.

-Επιτρέψτε μου να αντιστρέψω τα πράγματα. Το αίτημα είναι η υψηλού επιπέδου λογοτεχνία»  (από συνέντευξη στη Δήμητρα Ρουμπούλα στο «Έθνος», 14/6/1994).

Το «Όπως ο έρωτας: Επιλογή συνεντεύξεων, 1972-2018» του Θανάση Βαλτινού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας με φιλολογική επιμέλεια και επίμετρο του Κωστή Δανόπουλου και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Κώστας Μοστράτος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα